100 let české vědy: Jak se zrodil semtex a kdo je valašský Edison?

Seriál 100 let české vědy připomene významné české vynálezy a příběhy jejich tvůrců, kteří získali ocenění i ve světě. Víte, komu se říká valašský Edison nebo jak vznikl semtex?

Všechny epizody

Prozradíme třeba, jak vznikal silon a kdo stojí za prvními elektronovými mikroskopy (v jejichž produkci mimochodem do dneška Česká republika vyniká). Přiblížíme, jak třaskavý je příběh trhaviny semtex a kdo všechno stál za zrodem oblíbence českých zemědělců - traktoru Zetor.

Představíme ale také méně známé české vynálezy. Třeba magnetron, díky kterému nám mikrovlnky ohřívají jídlo, nebo výčepní pult s tlakovým mytím sklenic, který usnadňuje práci hosdpodským a barmanům. 

Poslouchejte každý všední den v 7:25 na Plusu.

autoři: Tereza Šťastná , marz
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.