Způsobil leteckou tragédii na Ukrajině cílený útok? Přinášíme názory vojenských expertů a zpravodajů

18. červenec 2014

Havárie malajsijského letounu MH17 na ukrajinském území poblíž hranic s Ruskem vzbuzuje mnoho otazníků. Letoun byl údajně sestřelen, hledá se viník tragédie. Jednalo se o záměrný zločin, nebo o náhodu? Co se vlastně stalo? A dozvíme se někdy pravdu? Na to odpovídali vojenští experti a zahraniční zpravodajové ve speciálu věnovaném leteckému neštěstí na Ukrajině.

„Pokud se důkazní materiály dostanou do rukou jedné strany, tak druhá je bude vždy zpochybňovat,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu na východní Ukrajině Martin Dorazín s tím, že černá skříňka a raketový komplex, který odpálil raketu, byl údajně odvezen do Ruska.


Malajsijský letoun MH17 s 295 lidmi na palubě se zřítil na Ukrajině poblíž hranic s Ruskem. Potvrdila to ukrajinská státní letecká služba, která prý s boeingem ztratila kontakt v 16:20 tamního času. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Geraščenka zahynulo všech 280 pasažérů a 15 členů posádky.

Jasné odpovědi na otázky, jak ke katastrofě došlo, se podle něj jen tak nedočkáme. „Oblast je velmi nepřístupná, neexistuje letecké spojení, závěry zahraničních expertů můžeme očekávat až za několik dnů,“ dodává.

Vojenský analytik Martin Koller naopak nesouhlasí s tím, že by se černé skříňky nebo zbytky odpálené rakety někam nepozorovaně odvezly. „Družice by převoz zaznamenaly. Navíc, trosek po havárii je velké množství a většina dílů rakety má čísla, ze kterých lze zjistit typ rakety. Bylo by zvláštní, kdyby se Rusko mělo účastnit takového problému, černé skříňky by měly zůstat na místě,“ míní s tím, že s nejvyšší pravděpodobností šlo o záměrný zločin než o náhodu.

Čtěte také

Obsluha raketového systému, ať už to byl kdokoliv, totiž musela vědět, kde jsou letecké koridory a kde létají civilní a vojenská letadla. S tím souhlasí i vojenský analytik Lukáš Visingr, podle kterého je vyloučeno, aby z místa neštěstí bylo vše odneseno. „Kolonu velkých pásových vozidel nemůžete jen tak schovat,“ říká.

Vojenský analytik Martin Koller

A jak bude reagovat Brusel? „Mimořádné schůzky jsou předčasné, nejdříve musí dojít k objektivnímu a mezinárodnímu vyšetření celé katastrofy,“ nastiňuje bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska s tím, že v pondělí se plánovaně sejdou ministři zahraničí EU kvůli sankcím vůči Rusku.

Čtěte také

Celou událost také podle Martina Dorazína doprovází mnoho různých informací a dezinformací. „Ruské sdělovací prostředky jsou spojeny se státem, ale dezinformace proudí ze všech stran,“ vysvětluje.

Proč bude vyšetřování letecké tragédie trvat několik dní? Kde se nalézají černé skříňky? A lze z místa tragédia odsunout nepozorovaně důkazní materiál? I to jste mohli slyšet ve speciálu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio