Zprávy o šesté 7. listopadu 2011

7. listopad 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Kampaň Zůstáváme, splňte sliby

Jana GULDA, moderátorka:
Zůstáváme, splňte sliby. To je název kampaně, kterou dnes odboráři ve zdravotnictví navázali na známý protest Děkujeme, odcházíme. Platové nabídky ministra Leoše Hegera 6,25 procenta navíc od ledna a slibovaných 10 procent možná později, jim totiž nestačí.

Lenka JANSOVÁ:
V každém ze 14 krajů odborářský happening protesty zatím začnou mírně. První jsou na řadě 10. listopadu Pardubice. Někteří doktoři tam slouží 32 hodin v kuse.

Miroslav PIRKL, cévní chirurg:
Nelze jinak v tuto chvíli, protože skutečně o pacienty by se neměl kdo postarat.

Lenka JANSOVÁ:
Říká cévní chirurg Miroslav Pirkl. Odboráři trvají na 10 procentech navíc. Potvrzuje jejich předák Martin Engel.

Martin ENGEL, předseda Lékařského odborového klubu:
Pro nás prostě nic jiného nepřipadá v úvahu, než plnění toho memoranda.

Lenka JANSOVÁ:
Podle nového vyjádření ministerstva se ale na nabídce Leoše Hegera nic nemění.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Si musíme zachovat určitou rezervu.

Lenka JANSOVÁ:
Po měsíci se odboráři rozhodnou, jestli ve vymáhání svých požadavků nepřitvrdí. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Právnická fakulta v Plzni přišla o akreditaci na doktorské studium

Jana GULDA, moderátorka:
Právnická fakulta v Plzni přišla o akreditaci na doktorské studium, a to s platností od 29. února příštího roku. Počínaje dneškem přichází o oprávnění vykonávat státní rigorózní zkoušky a udělovat titul JUDr. Vyvrcholily tak tříleté problémy plzeňských práv.

Martina KLÍMOVÁ:
Plzeňské právnické fakultě se po masivním odchodu kantorů na konci minulého školního roku podařilo personální situaci stabilizovat. Proto podle rektorky Západočeské univerzity Ilony Mauritzové nově požádala koncem října o prodloužení akreditace u magisterského a bakalářského programu.

Ilona MAURITZOVÁ, rektorka Západočeské univerzity:
Akreditační spis má všechny náležitosti. Ten materiál obsahuje nově přijaté akademické pracovníky.

Martina KLÍMOVÁ:
Moc nadějí na šťastnou budoucnost plzeňské právnické fakultě ale nedává ministr spravedlnosti a bývalý děkan Právnické fakulty Jiří Pospíšil.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Já jsem skeptický k dlouhodobému vývoji plzeňské právnické fakulty. Moc řešení tam nevidím.

Martina KLÍMOVÁ:
V lednu by měla své doporučení ohledně bakalářských magisterských studijních programů vyřknout akreditační komise a po ní konečný verdikt i ministerstvo školství. Pro Radiožurnál Martina Klímová, Plzeň.

Přechodná vláda v Řecku by v úterý mohla požádat o důvěru

Jana GULDA, moderátorka:
Řekové čekají na jméno nového premiéra. Dozvědět by se ho měl ještě dnes. Závěrečnému jednání předcházela historická dohoda vládních socialistů s opozičními konzervativci. Nový premiér by měl v čele vlády Národní jednoty dovést zemi k přijetí evropské pomoci a poté k předčasným volbám.

Soňa DORŇÁKOVÁ:
Spekuluje se o tom, že stávajícího premiéra Jorgose Papandrea nahradí Lucas Papadimos, který dříve působil ve funkci místopředsedy Evropské centrální banky. V této chvíli se jedná i o sestavení vlády. Pravicová strana požaduje, aby došlo k výměně ministrů na klíčových ministerstvech obrany, spravedlnosti, vnitra a ochrany občana. Podle předběžných informací prvním místopředsedou vlády a ministrem financí zůstane Evangelos Venizelos a druhým místopředsedou vlády a ministrem obrany bude pravicový politik Stavros Dimas. Podle analytiků by složení vlády mělo být zveřejněno ještě dnes a zítra by nová přechodná vláda mohla požádat parlament o důvěru. Pro Radiožurnál Soňa Dorňáková, Stamu, Atény.

Nejnovější vývoj v Řecku posoudí ministři financí eurozóny

Jana GULDA, moderátorka:
Nejnovější vývoj v Řecku posoudí večer ministři financí eurozóny. Atény se ale ještě nedozvědí, kdy dostanou dalších 8 miliard eur ze záchranného balíku. Výplatu v pořadí už šesté splátky pozastavila eurozóna minulý týden kvůli řeckým obstrukcím s referendem o přijetí další finanční pomoci.

Pavel NOVÁK:
Strašák referenda o další finanční pomoci v Řecku sice padl, ale po zkušenostech s řeckými politiky budou ministři financí eurozóny obezřetní. Od Řecka už čekají nejen slova, ale hlavně činy. Lucemburský premiér a předseda skupiny eurozónních ministrů financí JeanClaude Juncker před schůzkou uvedl, že řecký ministr Venizelos má ostatní seznámit s tím, co se vlastně v Řecku stalo a co teď bude následovat. "Situace v Řecku se vyvíjí správným směrem. Dnes bych ale ještě rozhodnutí o výplaty šesté splátky pomoci nečekal." Podle Junckera je do poloviny prosince, dokdy vydrží Řecko s penězi, ještě dost času. Eurozóna tak bude pravděpodobně čekat, až Řecko splní své sliby o úsporách a škrtech, dokud nebudou Atény plnit podmínky, další peníze prostě nepřijdou. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Do vážných problémů se může dostat Itálie

Jana GULDA, moderátorka:
Do vážných problémů se může dostat Itálie. Investoři se bojí, že by tamní vláda nemusela přežít zítřejší hlasování o nedůvěře. Na trzích by si teď Itálie půjčovala velmi draho. Úrok desetiletých vládních dluhopisů je nejvyšší v historii, vyšplhal se až na 6,66 procenta. K tématu se podrobněji vrátíme za chvíli v Ozvěnách dne.

Vrchní státní zastupitelství v Praze ode dneška řídí Stanislav Mečl

Jana GULDA, moderátorka:
Vrchní státní zastupitelství v Praze ode dneška řídí Stanislav Mečl. Funkci přebírá po Vlastimilu Rampulovi, kterého ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v polovině října odvolal. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman navrhl Mečla funkcí pověřit dočasně do konce ledna 2012, protože Rampula proti svému odvolání podal správní žalobu.

Zbyněk ZIKMUND:
Dočasný šéf pražských žalobců Stanislav Mečl chce zlepšit spolupráci mezi žalobci a policií a změny plánuje i dovnitř státního zastupitelství.

Stanislav MEČL:
Nastartovat určité procesí, určité změny ve stylu práce vrchního státního zastupitelství. Rád bych, aby zacílilo svou pozornost směrem k nejzávažnějším trestním kauzám.

Zbyněk ZIKMUND:
Místopředsedkyně vlády Karolína Peake z Věcí veřejných s pověřením Stanislava Mečla nesouhlasí. Zákon podle ní nezná institut pověření nebo dočasného pověření vedením. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS její výhrady moc nechápe.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Pověřování vedoucích státních zástupců je historický úzus v Československu a v České republice. Nikdo nikdy jej nezpochybnil.

Zbyněk ZIKMUND:
Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Na web ministerstva školství unikl seznam romských žáků, kteří dostali dotaci na studium

Jana GULDA, moderátorka:
Na web ministerstva školství unikl seznam romských žáků, kteří dostali dotaci na studium. Dokument obsahoval jména i přesné adresy téměř devíti set dětí. Na případ upozornila Česká televize a úřad poté seznam ze svých stránek stáhl. Ministr Dobeš kvůli informací podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Terorista Carlos je znovu před soudem. Obvinění odmítá

Jana GULDA, moderátorka:
V Paříži začal proces s nejznámějším světovým teroristou Iljičem Ramírezem Sanchezem, známějším pod jmény Carlos a Šakal. Podle obžaloby nese vinu za čtyři atentáty na území Francie ze začátku 80. let. Carlos si v současnosti ve Francii odpykává doživotní trest za vraždu dvou francouzských agentů a jejich spolupracovníka.

Jan ŠMÍD:
Terorista na úvod procesu prohlásil, že je profesionální revolucionář a Palestinec a poté už s nikým nekomunikoval. Spolu s ním jsou souzeni i tři jeho komplicové, i když pouze v nepřítomnosti, neboť dva jsou na útěku a jeden v německém vězení. Sanchez vypadal uvolněně a zdravil publikum. Proces byl zahájen za mimořádných bezpečnostních opatření a velkého zájmu sdělovacích prostředků. Zájem na objasnění pozadí čtyř teroristických útoků, které si vyžádaly jedenáct lidských životů, mají i rodiny obětí. Samotný terorista, který sám připustil, že má na svědomí 1500 až 2000 obětí, však obvinění z útoků na francouzském území odmítá. Z Paříže pro Radiožurnál Jan Šmíd.

Nikaragujským prezidentem bude znovu levicový Daniel Ortega

Jana GULDA, moderátorka:
Nikaragujským prezidentem bude znovu levicový Daniel Ortega. Podle předběžných výsledků ve volbách jasně zvítězil. Kandidovat mu ale umožnilo kontroverzní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zrušil zákaz ucházet se podruhé o nejvyšší funkci. V čele Nikaragui byl Ortega už v 80. letech, kdy se na prezidentský post dostal jako úspěšný vůdce marxistické revoluce.

Moravskoslezský kraj dál sužuje smog

Jana GULDA, moderátorka:
Moravskoslezský kraj dál sužuje smog. Trápí ho už týden. Dnes množství polétavého prachu ve vzduchu překročilo povolené limity i pětinásobně.

Dominika ROJTOVÁ:
Ti, kteří chtějí zjistit, jaký je aktuální stav znečištění ovzduší na jakémkoliv místě, mohou nově využívat aplikaci pro mobilní telefony. Spustila jej obecně prospěšná společnost Čisté nebe.

Markéta UBÍKOVÁ, ředitelka společnosti Čisté nebe:
Když si otevřeme aplikaci smog alarm, objeví se nám obrazovka, kde si budeme moci vybrat kraj, potom si budeme moci najít stanici, která nás zajímá, takže třeba OstravaPřívoz a zobrazí nám to data.

Dominika ROJTOVÁ:
Popisuje ředitelka společnosti Markéta Ubíková. Smog alarm zprostředkuje uživatelům data z měřících stanic Českého hydrometeorologického ústavu. Aplikace funguje zatím jen u telefonů s operačním systémem Android. Dominika Rojtová, Ostrava.

autor: jve
Spustit audio