Zprávy o šesté 4. října 2010

4. říjen 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
Protiteroristická opatření na pražském ruzyňském letišti zkontroloval ministr vnitra Radek John.

Radek JOHN, ministr vnitra /VV/:
Nejlepší na tom je, že nezdržují cestující, takže vše vypadá zdánlivě jakoby se nic nedělo. Je to samozřejmě posílením lidí ve službě.

Jana GULDA, moderátorka:
Většina středoškoláků si při generálce vyzkouší lehčí verze státních maturit. Ministr školství Josef Dobeš to chápe.

Josef DOBEŠ, ministr školství /VV/:
Já si nedovedu představit, že když neznají tu obtížnost, že by šli do té těžší verze. Je to ta obava z neznáma a možná mít nějakou takovou tu jistotu.

Jana GULDA, moderátorka:
Za výzkum umělého oplodnění získal Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu Brit Robert Edwards.

/ Ukázka /

Jana GULDA, moderátorka:
A počasí. I zítra bude zataženo. Na horách až polojasno a teploty do 14 stupňů. Dobrý podvečer u zpráv přeje Jana Gulda.

Protiteroristická opatření na pražském ruzyňském letišti

Jana GULDA, moderátorka:
Na pražské letiště Ruzyně dnes mimořádně zavítali ministr vnitra i policejní prezident. Kontrolovali nařízená bezpečnostní opatření kvůli údajné teroristické hrozbě.

Nikola BOJČEV:
Bezpečnostní opatření na ruzyňském letišti fungují. Dnes se o tom osobně přesvědčili ministr vnitra Radek John, policejní prezident Oldřich Martinů a další policejní funkcionáři při zhruba hodinové exkurzi.

Oldřich MARTINŮ, policejní prezident:
Během té krátké exkurze jsme měli možnost se seznámit se všemi pracovištěmi, ať už to byly filtry, které odbavují osoby cestující, ať už na schengenské hranici nebo v tom, v tom průchodu do schengenského prostoru a měli jsme možnost i se seznámit s účinností opatření, které se zaměřují právě na odhalení těch potenciálních rizikových nebezpečných předmětů.

Nikola BOJČEV:
Uvedl policejní prezident. Opatření údajně cestující omezují jen minimální. Spokojený s jejich nastavením je ministr vnitra Radek John.

Radek JOHN, ministr vnitra /VV/:
Jsou provedena opatření i v integrovaném záchranném systému. Jsou zvýšení ostrahy, jsou další kroky, které bychom podnikli, kdyby to nebezpečí se zvětšovalo, nicméně na druhé straně musíme říci, není žádné přímé varování České republiky. Jde o preventivní opatření.

Nikola BOJČEV:
Zvýšená ostraha souvisí s možnou hrozbou útoku na americké turisty cestující do Evropy. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Jana GULDA, moderátorka:
Hrozby teroristických útoků v Evropě už zpochybnilo Německo. Podle Berlína neexistuje žádná bezprostřední hrozba atentátu proti Německu.

Většina středoškoláků si při generálce vyzkouší lehčí verze státních maturit

Jana GULDA, moderátorka:
První testy k maturitní generálce dnes dostalo více než 300 škol. Zbytek rozvezou nákladní auta během týdne. Testy ale budou studenti vyplňovat až příští pondělí.

Klára BÍLÁ:
Tři čtvrtiny studentů si v rámci maturitní generálky zvolilo nižší variantu testů. Podle ministra školství Josefa Dobeše je to proto, že maturita je stále pro středoškoláky tabu. Proto ministr nechal natočit spot. Ten má maturitu zatraktivnit.

/ Ukázka /

Klára BÍLÁ:
Generálka, které se zúčastní 95 tisíc středoškoláků má ověřit logistiku a fungování nových maturit. Podle ministra Dobeše říjen ukáže, co je třeba zlepšit do ostrého startu státních maturit příští rok na jaře.

Josef DOBEŠ, ministr školství /VV/:
Tak jak my teoreticky, jak jsme se na to připravovali měsíc a půl minimálně, tak si myslím, že jsme připraveni velmi dobře, ale ta praxe, to je koření života a to uvidíme.

Klára BÍLÁ:
Klára Bílá, Radiožurnál.

Město Praha chce Muchovu Slovanskou epopej vystavit co nejdříve

Jana GULDA, moderátorka:
Město Praha chce Muchovu Slovanskou epopej vystavit co nejdříve. Stěhování ze zámku v Moravském Krumlově už dovolil soud. Moravský Krumlov to odmítá, proto s největší pravděpodobností rozhodne až verdikt jihomoravského krajského úřadu.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Podle mluvčího jihomoravského krajského úřadu Jana Chmelíčka rozhodnou už ve středu o tom, jestli měli moravskokrumlovští úředníci právo zakazovat manipulaci s dílem. Proti tomuto zákazu se hlavní město odvolalo a zároveň po Okresním soudu ve Znojmě chtělo, aby pomocí předběžného opatření dovolil vystavit epopej ve Veletržním paláci. Soud mu vyhověl a Galerie hlavního města jako správce Slovanské epopeje chce dílo převézt do Veletržního paláce co nejdříve.

osoba:
My jsme v prvotních propočtech počítali s jedním měsícem.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Podle jejího ředitele Milana Bufky je rozhodnutí soudu pro město Moravský Krumlov závazné. Jiný názor na to má ale moravskokrumlovský starosta Jaroslav Mokrý, který uvádí, že rozhodnutí jeho úřadu je stále platné. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Summit zemí Evropské unie a Asie v Bruselu

Jana GULDA, moderátorka:
Otázky globální hospodářského vládnutí, rozvoj volného obchodu a boj s klimatickými změnami. Taková témata dominují summitu zemí Evropské unie a Asie v Bruselu. Přijeli na něj nejen prezidenti nebo premiéři z členských zemí evropské sedmadvacítky, ale také ze 16 asijských zemí a z Austrálie, Nového Zélandu a Ruska. Přímo na místě sleduje jednání špiček evropských a asijských zemí náš bruselský zpravodaj Pavel Novák. S čím by měl na summitu vystoupit český prezident Václav Klaus?

Pavel NOVÁK:
Dobrý večer. Jeho příspěvek na summitu se jmenuje globální vládnutí nebo mezinárodní spolupráce. Projev by měl přednášet právě v těchto chvílích. Jak nám řekl před zahájením summitu, chce poukázat na to, že slovo vládnutí znamená, že někdo chce něco odněkud organizovat. Pan prezident řekl, že je samozřejmě přívržencem spíš těsné přátelské mezinárodní spolupráce než globálního vládnutí. Doslova řekl, cituji: "Každá země si musí hlavně dát do pořádku své věci a nedá se to suplovat tím, že jim bude někdo shora nařizovat." Summit se koná za zvýšených bezpečnostních opatření. Oblast kolem Královského paláce, kde státníci jednají, je uzavřena policií. Na míru ochrany této oblasti mělo pravděpodobně vliv i upozornění ze Spojených států na nebezpečí teroristických útoků v Evropě. Tolik pro tuto chvíli Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Izrael je ochotný omezit výstavbu židovských osad na břehu Jordánu

Jana GULDA, moderátorka:
Izrael by byl za určitých podmínek ochotný omezit výstavbu židovských osad na západním břehu Jordánu. Výměnou požaduje rozsáhlé záruky po Spojených státech. S odvoláním na izraelské zdroje to píše deník AlSharq AlAwsat. Američané se pokoušejí Izrael přimět, aby osady nestavěl a umožnil tak pokračování mírového procesu. V opačném případě totiž Palestinci hrozí, že z rozhovorů odejdou.

Břetislav TUREČEK:
Izraelský premiér Netanjahu zatím prodloužení moratoria odmítal. Teď se ale objevují zvěsti, že potřebuje od Američanů takové protislužby, kterými by mohl získat podporu pravicových radikálů ve své vládě. Jak píše AlSharq AlAwsat, Izrael by prodloužil stavební uzávěru o 2 měsíce. Spojené státy by se výměnou musely zavázat k několika věcem. Například kývnout na to, že by si Izrael směl natrvalo ponechat svou armádu v údolí Jordánu, tedy na okupovaných územích, kde má vzniknout palestinský stát. Zároveň prý Netanjahu požaduje, aby Spojené státy svým právem veta mařily v Radě bezpečnosti OSN přijímání rezolucí, které jsou kritické k izraelské politice. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Udělena Nobelova cena za fyziologii a lékařství

Jana GULDA, moderátorka:
Týden na který čeká celý vědecký svět právě začal. Švédská akademie vyhlašuje laureáty Nobelových cen. Asi nejsledovanější je Nobelova cena za mír, kterou se dozvíme až v pátek. Mezitím nás čeká ještě fyzika, chemie a literatura. Dnes akademie oznámila, kdo získal Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství.

Ondřej BOUDA:
Britský fyziolog Robert Edwards získal letošní Nobelovu cenu díky své práci na umělém oplodnění. V 60. letech navzdory společenskému odporu zkoumal možnosti takzvaného IBF. Lidem přišel jeho výzkum jako nepřirozený, ale Edwards se nenechal zastavit a postupně přišel na to, jak aktivovat spermie mimo tělo a jak vyživovat embryo v prvních dnech po oplodnění. V červenci 1978 se narodila první holčička ze zkumavky. Díky Edwardsovi má dnes mnoho neplodných párů alespoň naději na potomka. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Začal Týden sociálních služeb

Jana GULDA, moderátorka:
Hlavně informace má všem zájemcům přinést Týden sociálních služeb, který dnes začal. Otevřou se dveře víc než 400 zařízení po celé republice. Jsou to azylové domy, denní stacionáře, domovy pro seniory a poradny. Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřího Horeckého nejsou tyto služby dostupné ve všech regionech.

Jiří HORECKÝ, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb:
Je několik regionů, kde když by někdo sociální služby potřeboval, tak jí nedostane, protože ten region není takzvaně pokrytý. Špatná dostupnost je například v Jihočeském kraji nebo na Vysočině. To z toho důvodu, že to jsou regiony, které jsou nejméně osídleny. Aby sociální služby byly v každé malé obci, by bylo poměrně drahé a tolik finančních prostředků není k dispozici, ale paradoxně je malá dostupnost i v Praze.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio