Zprávy o šesté 30. srpna 2012

30. srpen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Policie dostane příští rok na provoz o 700 milionů korun víc

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Policie dostane příští rok na provoz o 700 milionů korun víc. Odborům to slíbil nový policejní prezident Martin Červíček, který se dnes ujal funkce po odvolaném Petru Lessym. Má už hotový i nový tým nejbližších spolupracovníků a vystačí si jen se dvěma náměstky.

Martin DRTINA:
Pavel Osvald byl ekonomickým náměstkem už za Lessyho a zůstaneme jím i dál. Druhým Červíčkovým zástupcem pak bude Tomáš Kužel, který ve funkci vystřídal Tomáše Václavíka. Změny už Červíček projednal i s odbory, ty současně potěšilo, že v provozním rozpočtu na příští rok si policie přilepší.

Milan ŠTĚPÁNEK, šéf odborového svazu policistů:
Je to poměrně velká injekce právě proto, aby policie mohla udržovat objekty, aby mohla normálně fungovat, to znamená, žádné problémy s pohonnými hmotami, s vybavením.

Martin DRTINA:
Řekl šéf odborového svazu policistů Milan Štěpánek. Do konce roku chce mít Červíček jasno i v obsazení managementu krajských ředitelství. Manažerské pozice bude seškrtávat a převede je pro řadové policisty ve výkonu služby. Martin Drtina, Radiožurnál.

Protest handicapovaných před ministerstvem práce proti zavádění sociálních karet

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Několik desítek lidí, včetně vozíčkářů, i jinak handicapovaných, protestovalo před ministerstvem práce proti zavádění sociálních karet. Přes bankomaty by měli potřební od příštího roku dostávat řadu dávek, nejen třeba příspěvek na péči, ale i rodičovskou. Na organizaci protestu se podílela Národní rada osob se zdravotním postižením.

Lenka JANSOVÁ:
Ministr Jaromír Drábek z TOP 09 před svým úřadem handicapovaným vysvětloval, jak jim karta usnadní život. Protestujícím se to ale jevilo jinak.

osoba:
Vadí mi ten přístup k těm bankomatům a že to bude složitý pro ty lidi, hlavně kteří třeba jsou sami a leží na lůžkách, tak jak se k tomu dostanou, že jo, že třeba nemají ani nikoho, kdo by jim pomohl.

Lenka JANSOVÁ:
Šéf resortu Drábek chce i přes protesty v sociálních kartách pokračovat.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Já nevidím žádný racionální důvod pro to, aby to vydávání karet bylo zastaveno.

Lenka JANSOVÁ:
Sociální karty provozuje Česká spořitelna. Naplno by měly začít fungovat v lednu. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Angela Merkelová přiletěla do Číny, aby ji ujistila o stabilitě eurozóny

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Spolková kancléřka Angela Merkelová přiletěla do Číny, aby ji ujistila o stabilitě eurozóny. Podle Merkelové existuje absolutní politická vůle stabilizovat euro. Čínský premiér Wen Ťiapao pak slíbil další investice v Evropské unii, ale obavy z dalšího vývoje neskrýval. Během své návštěvy také v Pekingu podařilo se německé kancléřce být u podpisu dohody o dodávce 50 letadel Airbus A320 za 3,5 miliardy dolarů.

Robert MIKOLÁŠ:
"V současné době, kdy se prohlubuje globální finanční krize, jsou Čína a Německo hlavními světovými ekonomikami. Jsme strategičtí partneři, musíme pozvednout mezinárodní sebevědomí, společně zvládnout tuto výzvu a neustále se snažit o rozvoj a lepší budoucnost." Prohlásil čínský premiér Wen Ťiapao, kterého prý ujištění Merkelové o nastartovaných reformách uklidnila. Německo je pro Čínu klíčovým hráčem v Evropské unii a podle pozorovatelů to potvrzuje i početná delegace, která Merkelovou doprovází. Na úvod její návštěvy došlo také k uzavření kontraktu na dodávku 50 Airbusů a podpisu dohody předpokládající montáž letadel tohoto evropského výrobce v Číně. Robert Mikoláš, Radiožurnál.

Palubní personál největší německé letecké společnosti Lufthansa chce stávkovat

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Palubní personál největší německé letecké společnosti Lufthansa chce stávkovat. Poté, co zkrachovala vyjednávání odborů o platech zaměstnanců, nechtějí zítra lidé z personálu nastoupit do práce. Protest pak může narušit stovky letů, včetně 16 linek Praha Frankfurt a Praha Mnichov. Jestli ale stávka opravdu poznamená provoz i na pražském letišti, zatím není jisté. Nejnovější informace pro nás sleduje v Berlíně zpravodajka Klára Stejskalová.

Klára STEJSKALOVÁ:
Dobrý večer. O místech a rozsahu stávky se zatím spekuluje. Odbory chtějí co nejvíce zvýšit dopad protestů a zabránit vedení Lufthansy, aby se dostatečně dopředu připravilo. Definitivní podobu stávky oznámí až 6 hodin před jejím vypuknutím. Podle listu Financial Times Deutschland by měl palubní personál zastavit práci na letištích v Mnichově a Frankfurtu. Podle jiných se mluví o Berlínu. Vedení Lufthansy už pracuje na krizových scénářích a tvrdí, že se bude snažit rozsah škod co nejvíce omezit. Cestující budou o všech změnách zrušených nebo zpožděných letech informováni na svých webových stránkách. Z Berlína Klára Stejskalová, Český rozhlas.

Summit nezúčastněných států se točí hlavně kolem syrské krize a íránského jádra

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Íránský jaderný program a válka v Sýrii, to jsou témata, která zatím dominují summitu hnutí nezúčastněných zemí v Teheránu. Tam dorazili zástupci 120 převážně rozvojových zemí. Přes výhrady Američanů a Izraele je hostem i šéf OSN Pan Kimun. A vůbec poprvé od íránské revoluce je v Íránu také egyptský prezident.

Břetislav TUREČEK:
Příjezd Muhammada Mursího je podle analytiků určitým obratem v mrazivých vztazích mezi Káhirou a Teheránem. Prominentní host se ale hned z kraje svého projevu vymezil proti íránské podpoře syrského režimu. Mursí prohlásil že prý je morální povinností podporovat naopak syrskou opozici proti utlačovatelskému režimu. Nejvyšší íránský vůdce Ajatolláh Chámeneí řekl, že ve světě začíná nový řád a že neúčastněné země v něm budou hrát důležitou roli. K otázce jádra prohlásil, že heslem Íránu prý je nukleární energie pro všechny, jaderné zbraně pro nikoho. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ. Zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák upozorňuje, že Pan Kimun sice včera v užším kruhu kritizoval íránský jaderný program a nedodržování lidských práv, místní média ale informovala jen o pozitivech pro Írán.

Astronomové z Amerického národního úřadu pro letectví a vesmír objevili žhavé galaxie

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Astronomové z Amerického národního úřadu pro letectví a vesmír objevili na tisíc žhavých a prachem zahalených galaxií. Podle výpočtů mohou být v centru těchto galaxií supermasivní černé díry. Fotografie pořídil teleskop WISE, který nasnímal celou hvězdnou oblohu v infračerveném spektru elektromagnetického záření. Díky tomu dokázal zachytit i ty vesmírné objekty, které nejsou viditelné běžnou optikou. Astronomové si slibují, že další sledování těchto vesmírných objektů může odhalit tajemství vzájemného vztahu galaxií a černých děr.

NERV se chce zaměřit na konkurenceschopnost a růst české ekonomiky

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Konkurenceschopnost a růst české ekonomiky, na to se v příštím roce chce zaměřit Národní ekonomická rada vlády. Podle výroční zprávy NERVu se veřejné finance stabilizují mnohem rychleji, než se původně čekalo. Podle premiéra Petra Nečase je už nyní také v plné práci tým, který hledá cestu, jak v roce 2014 ušetřit 12 miliard a o rok později 25 miliard korun.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Pro oblast prorůstové agendy vznikla kompletně nová pracovní skupina, kde zasedá 5 členů Národní ekonomické rady vlády, 5 náměstků ministrů a 5 zástupců zaměstnavatelů. Obě pracovní skupiny by měly být s prací hotovy do jednoho měsíce, poté budeme samozřejmě prezentovat výstupy.

Olomoucký řidič Roman Smetana se má vrátit do vězení

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Olomoucký řidič Roman Smetana se má vrátit do vězení. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. Smetana, který před 2 lety pokreslil předvolební plakáty na autobusech, odmítl obecně prospěšné práce a poté i domácí vězení. Soud ho proto poslal na 100 dnů za mříže. Z vězení ho ale po měsíci propustili kvůli stížnosti ministra spravedlnosti. Soud ji ale teď zamítl. Smetana si tak zbytek trestu bude muset odpykat.

Jana ZEMKOVÁ:
Občan má právo na svobodu projevu a prezentaci politických názorů, pokud ale dojde k útoku na majetek, jde o trestný čin. Říká verdikt Nejvyššího soudu. Nejznámějšího řidiče autobusu z Olomouce Romana Smetanu tak čeká vězení za to, že před 2 lety pomaloval tři desítky předvolebních plakátů, politikům namaloval tykadla a předal i pár vzkazů.

Roman SMETANA:
Otázkou je, jestli jsem poškodil tu věc, já jsem tam pouze cosi doplnil, otázkou, jestli jde o cizí věc, protože jako daňoví poplatníci jsme si tuhle tu šaškárnu zaplatili, samozřejmě nespokojen s politickou situací jsem cítil potřebu se tady k tomuhle vyjádřit.

Jana ZEMKOVÁ:
Po dnešním verdiktu Nejvyššího soudu se za mříže Smetana bude muset vrátit odpykat zbytek trestu za to, že se vězení vyhýbal, mu navíc hrozí další stíhání. Pro Radiožurnál Jana Zemková, Olomouc.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Smetana vzal výrok soudu na vědomí. Do vězení ale prý dobrovolně nenastoupí.

autor: šče
Spustit audio