Zprávy o šesté 25. prosince 2011

25. prosinec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Lidé na celém světě si dnes připomínají den narození Ježíše Krista

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lidé na celém světě si dnes připomínají den narození Ježíše Krista, Boží hod vánoční, věřící si v Římě vyslechli tradiční poselství Městu a světu, papež Benedikt XVI. v něm mimo jiné vyzval k ukončení násilí v Sýrii a k pomoci pro oblast Afrického rohu, kde lidé trpí hladem. Na závěr pak udělil požehnání Urbi et Orbi a popřál věřícím v 65 jazycích.

Vědunka LUNARDI:
Papež Benedikt XVI. popřál k Vánocům také českým věřícím. Ve vánočním poselství papež prosil Boha o klid a mír v různých zemích světa zmítaných konflikty a apeloval na mezinárodní komunitu, aby pomáhala zemím, sužovaným hladem, nebo ničivými záplavami a uragány. K papežovu požehnání Urbi et Orbi se sešly na Svatopetrském náměstí tisíce věřících. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

První svátek vánoční je spolu s Velikonocemi největším křesťanským svátkem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
První svátek vánoční je spolu s Velikonocemi největším křesťanským svátkem v roce, jeho podstatou je biblický příběh o zrození Spasitele Ježíše Krista a oslava této události.

Naděžda HÁVOVÁ:
Teprve dnešním dnem vlastně začínají Vánoce a propuká pravá oslava narození Ježíše.

Jan BALÍK, římskokatolický duchovní:
Pochopitelně, že takové to emotivní, to krásné prožíváme večer, když je tam, když svítí stromky, když jdeme do kostela v noci, ale ta pravá oslava Vánoc vlastně i liturgicky v kostelích je 25. prosince.

Naděžda HÁVOVÁ:
Říká římskokatolický duchovní Jan Balík, údaje o Ježíšově narození přímo v Betlémě ale historici většinou odmítají jako legendu, stejně nejasné zůstává i datum jeho narození.

Jan BALÍK, římskokatolický duchovní:
Narozeniny pána Ježíše se vždycky tradovaly, že jsou plus minus v tom prosinci. Pak se objevovaly různé další teorie. V posledních letech se ovšem znovu vracíme historicky k tomu, že opravdu zřejmě 25. prosinec je dnem Ježíšových narozenin.

Naděžda HÁVOVÁ:
V kostelích se dnes slouží slavnostní mše svatá a zpívají se na ní koledy.

Jan BALÍK, římskokatolický duchovní:
V kostelích se zpívá výběr z těch starodávných písní, které jsou velice inspirovány biblickým textem a chorálními melodiemi.

Naděžda HÁVOVÁ:
V tuzemských kostelích jsou už od půlnoci většinou vystaveny jesličky. K základním figurkám patří Ježíšek, Marie, Josef a Tři králové. Postupně si lidé přidávali i další postavy ze svého nejbližšího okolí. A většinou byly zasazeny do fantastických krajin. Naděžda Hávová, Radiožurnál.

Městem betlémů je bez nadsázky Třešť na Jihlavsku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Městem betlémů je bez nadsázky Třešť na Jihlavsku. Rodiny tam každoročně vystavují pro návštěvníky vlastní betlém přímo doma, často zabírá celou místnost, betlémářství má v Třešti 200 letou tradici. Jak vznikala, řekl ve vysílání Radiožurnálu betlémář Karel Brožek.

Karel BROŽEK, betlémář:
Bylo tady hodně tkalců, soukeníků, takže jezdili po těch trzích Rakousko Uhersko a tak, kolem toho Innsbrucku nahoře už to betlémáctví bylo trošku rozjeté, dovezli pár vzorků a vykládali o tom, tak se lidi do toho dali. Ono to začínalo dřív jak babičky mezi okna dávaly různé polštářky a takové, aby netáhlo v zimě, tak tady dávali mech lidi, to si začali zpestřovat těmi figurkami až se to dostalo do těch baráků a vznikly vlastně ty betlémy.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Třešťské betlémy jsou k vidění až do druhého ledna.

Pražský arcibiskup pohostil na Hradčanech bezdomovce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lidi v nouzi v Praze pohostil pražský arcibiskup Dominik Duka. Sváteční oběd pro bezdomovce, seniory, osamělé a pro lidi na okraji společnosti zahájil přáním klidu a míru v duši a požehnáním. V Arcibiskupském paláci na Hradčanech oběd už počtrnácté připravila Komunita Sant ´Egidio.

host:
Líbí se mi tady hezky a jsem tady spokojený.

host:
Je mi to dosti známé, je to velmi příjemné a nezvyklá sešlost.

Lenka JANSOVÁ:
Říkají hosté, kteří se těší na jídlo, polévku s játrovými knedlíčky, svíčkovou na smetaně s knedlíkem a pečenou husu se zelím. Jako dezert se podává vánoční cukroví a ovoce. V sále kardinála Berana v Arcibiskupském paláci se tak u stolu na Boží hod vánoční sešlo na 250 lidí, každý z nich dostal osobní pozvánku.

Dominik DUKA, pražský arcibiskup:
Tak je to projev bych řekl těm, kteří potřebují tak alespoň slyšet, že o nich víme a že nám není jejich osud lhostejný.

Lenka JANSOVÁ:
Říká pražský arcibiskup Dominik Duka a přitom se zdraví s příchozími. Oběd pomáhala připravit také humanitární organizace ADRA.

nejmenovaná osoba:
Zajistili jsme zásobování kávou a dezerty.

Lenka JANSOVÁ:
Každý host si odnesl také vánoční balíček s dekami, šálami, teplými ponožkami a hygienickými potřebami. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Praze letošní zimu na ulici a v azylových centrech přežívají až 4 000 lidí, přitom jejich počet může v dalších letech vzrůst až trojnásobně, uvádí to studie, kterou si nechal zpracovat pražský magistrát, jeden ze scénářů počítá s tím, že v ulicích hlavního města by do roku 2014 mohlo být přes šest tisíc bezdomovců. Praha sehnala na zimu nafukovací halu, ve které může v mrazech nocovat až 120 lidí bez domova, má ale problém s jejím umístěním, zatím, podle náměstka primátora Ivana Kabického vytipovala dvě místa v majetku hlavního města, soukromníci pronajmout pozemek údajně odmítli. Loni kvůli podchlazení zemřelo na ulicích 22 bezdomovců.

Nigérií otřásla série výbuchů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nigérií otřásla série výbuchů, na pěti různých místech v zemi explodovaly bomby, v kostelech či v jejich blízkosti, nejvíc obětí 27 hlásí předměstí nigerijské metropole Abuji. K útokům se přihlásila sektářská islamistická skupina Boko Haram.

Lubica BERGMANOVÁ:
Ta se prostřednictvím svého mluvčího nechala slyšet, že v příštích dnech bude v útocích v Nigérii pokračovat. Skupina Boko Haram, inspirovaná afghánským Talibanem, je proti západnímu způsobu vzdělávání a chce rozšíření islámského práva Šaríja. V poslední době tak v zemi s šestým největším počtem křesťanských obyvatel na světě podobných incidentů přibývá. Islamisté navíc zdokonalili taktiku a vylepšili i výbušné systémy, které při svých krvavých akcích používají. Velmi ostře novou vlnu násilí, navíc v křesťanských kostelech a v době vánočních svátků odsoudil Vatikán. Mluvčí Federico Lombardi ji označil jako plod slepého a absurdního násilí. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Bývalou premiérku Julii Tymošenkovou zvolili na Ukrajině osobností roku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Bývalou premiérku Julii Tymošenkovou zvolili na Ukrajině osobností roku. Konkrétně ji vybral respektovaný týdeník Korespondent, který cenu tradičně udílí. Tymošenkovou soud letos odsoudil k sedmiletému trestu kvůli nevýhodné smlouvě o dodávkách ruského plynu.

Petr VAVROUŠKA:
Redakce ukrajinského časopisu Korespondent vybrala Julii Tymošenkovou ze tří důvodů. Zatčení bývalé premiérky a poté odsouzení na sedm let zvýšilo mezi Ukrajinci její popularitu. Kvůli její kauze změnil Kyjev zahraniční politiku a v neposlední řadě potrestání šéfky opozice zásadně zhoršilo image prezidenta Janukovyče a celé země. Podle týdeníku Korespondent vypadal případ Tymošenkové podezřele už od počátku a byla v něm cítit jasná chuť poslat expremiérku za mříže. Ukrajinský odvolací soud pro ni tento týden potvrdil sedmiletý trest vězení. Julia Tymošenková ale u jiného soudu v Kyjevě čelí dalšímu obvinění z nezákonných finančních transakcí a to není vše, prokuratura pro ní připravuje ještě nejméně dvě další kauzy. Petr Vavrouška ČRo.

Většina Rusů podporuje i nadále premiéra Vladimira Putina

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Většina Rusů podporuje i nadále premiéra Vladimira Putina, den po masových povolebních demonstracích to tvrdí jeho mluvčí Dmitrij Peskov. Ten zároveň dodal, že Putin v březnových prezidentských volbách nemá konkurenci. Na včerejší protivládní demonstraci se jen v centru Moskvy sešlo na 120 000 lidí, přítomní skandovali hesla proti Putinovi a požadovali zrušení sporných prosincových parlamentních voleb.

Asi nejtragičtější Štědrý den za poslední roky mají za sebou hasiči

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Asi nejtragičtější Štědrý den za poslední roky mají za sebou hasiči, o život přišli letos dva lidé. Při požáru v bytě v Petřvaldu na Karvinsku zemřel 55 letý muž, který se nadýchal zplodin, druhou obětí letošních Vánoc se stala žena z Trnávky na Svitavsku, také ona se udusila kouřem poté, co od svíček vzplál adventní věnec, přesto hasiči nemuseli k tolika výjezdům, jako jiné roky. Jak Radiožurnálu řekla jejich mluvčí Ivana Svitáková, napočítali celkem 196 zásahů.

Ivana SVITÁKOVÁ, mluvčí hasičů:
Což je o 34 procent méně, než je dlouhodobý průměr, to znamená, že ten den byl poměrně klidný, ale přesto jsme zaevidovali 53 požárů a to srovnámeli to s jinými Štědrými dny za posledních deset let, tak patří k čtvrtému nejvyššímu počtu požárů, které evidujeme právě během Štědrého dne. Bohužel si požáry vyžádaly dvě oběti na životech, potom také 4 zraněné a škody dosáhly asi dvou milionů korun.

V Krkonoších začíná hlavní lyžařská sezóna

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Krkonoších začíná hlavní lyžařská sezóna, vleky už provozovatelé areálů spustili téměř ve všech střediscích, podmínky na sjezdovkách jsou ideální, na svazích leží většinou přes půl metru sněhu, vynikající podmínky mají i běžkaři. Potvrzuje to Zdeněk Spilka ze střediska na Horních Mísečkách.

Zdeněk SPILKA, středisko Horní Mísečky:
Bežecké tratě jsou upraveny všechny jak pro turisty, tak pro závodníky, máme upraveny kolem 40 km běžeckých tratí, jsou jak na bruslení, tak pro klasiku, všude je vyříznutá stopa a je to opravdu hodně kvalitní.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na šumavské sjezdovky připadlo přes noc až pět centimetrů prašanu, na tratích leží čtvrtmetrová vrstva sněhu, k dispozici jsou i tady první kilometry upravených tratí pro běžkaře, nový sníh připadl také v Krušných horách, kde se lyžuje zatím bez front, v Jeseníkách se podmínky výrazně zlepšily díky teplotám pod bodem mrazu a sněžení, stále tam platí druhý lavinový stupeň, ale pokud se lidé pohybují po značených trasách, nebezpečí jim podle horských záchranářů nehrozí.

autor: jut
Spustit audio