Zprávy o šesté 25. března 2011

25. březen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Novela zákona o ochraně ovzduší prošla sněmovnou. Poslanci nepřihlédli k návrhu Svazu průmyslu a dopravy.

osoba:
Vyšlo by se vstříc velkým znečišťovatelům, tudíž stav znečištění a zejména v Moravskoslezském kraji by se nezlepšil.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Všechny jaderné elektrárny v Evropské unii se mají letos otestovat. Česko je podle premiéra Petra Nečase v klidu.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
My se toho procesu nebojíme u našich dvou jaderných elektráren.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O půlnoci je rozhodující okamžik pro sčítání lidu, formuláře si ale můžete vyzvednout i v příštích dnech.

osoba:
Lidé mají opravdu čas, to znamená, že není potřeba, aby se ty formuláře vyzvedávaly dnes.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A počasí, dál se má zatahovat, zítra počítejte s deštěm nebo i sněžením, teploty maximálně 5 až 9 stupňů. Vítejte u zpráv s Terezou Tomáškovou.

Novela zákona o ochraně ovzduší prošla sněmovnou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Obce budou mít větší šanci regulovat znečištění ovzduší. Sněmovna schválila novelu zákona o ochraně ovzduší. Pomůže to například Ústeckému nebo Moravskoslezskému kraji, které dlouhodobě bojují se špatným vzduchem. Nově by měly obce například pravomoc vymezit zóny se zákazem vjezdu pro neekologická auta, anebo vláda pak možnost stanovit emisní stropy pro velké podniky.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Právě moc vlády omezit velké podniky emisními stropy vyvolala mezi poslanci vzrušenou debatu. Komunistka Kateřina Konečná to označila za možnost vydírat průmyslové firmy.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/:
Je to další z prokorupčních rozhodnutí vládní koalice a trošku se toho bojím.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Regulaci průmyslových podniků měl změkčit pozměňovací návrh Svazu průmyslu a dopravy, ten operoval mimo jiné technologickými možnostmi. Návrh ale neprošel, což uvítala spoluautorka původní předloha Kristýna Kočí z Věcí veřejných.

Kristýna KOČÍ, poslankyně /Věci veřejné/:
Vyšlo by se vstříc velkým znečišťovatelům, tudíž stav znečištění a zejména v Moravskoslezském kraji by se nezlepšil.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Zákon teď ještě půjde k posouzení senátorům. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Poslanci nevydali svého kolegu Stanislava Humla k trestnímu stíhání

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Poslanci nevydali svého kolegu Stanislava Humla z Věcí veřejných k trestnímu stíhání. A to i přesto, že o to v projevu ve sněmovně sám požádal. Policie Humla podezřívá ze zmanipulování posudku dopravní nehody. Poslanec tvrdí, že se ničeho nedopustil a poukazuje na údajně nestandardní postup policie. Chtěl, aby ho soud očistil.

Sazka dostala staronového předběžného insolvenčního správce

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sazka dostala staronového předběžného insolvenčního správce. Soudce znovu jmenoval Josefa Cupku a stanovil prozatímní věřitelský výbor. Jinak se ale vývoj kolem Sazky během dneška výrazněji neposunul. Generální ředitel firmy Aleš Hušák zatím neuspěl u soudu s návrhem na schválení dvojice smluv s firmou Gladiolus. Ty by měly zadlužené firmě zajistit odvrácení úpadku. Současně by ale znamenali faktické předání moci nad Sazkou Pentě a EInvestu. Při výslechu se stanoviska dvou nejmocnějších mužů v Sazce Hušáka a jeho zástupce Romana Ječmínka rozcházeli.

Roman JEČMÍNEK:
Pan doktor se domnívá, že smlouva s Gladiolusem vyřeší současnou situaci společnosti, já jsem opačného názoru. Já se domnívám, že ta smlouva je nezákonná.

Martin DRTINA:
Ječmínek pak potvrdil, že trvá na dlužnickém insolvenčním návrhu. Hušák se ale k jeho podání nepřipojil. Ačkoliv už v polovině týdne řekl, že pokud soud do pátku smlouvy neodsouhlasí, návrh dnes podá, nechal si čas do pondělí. Podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové se ale ani tak nedočká.

Martina LHOTÁKOVÁ, mluvčí soudu:
Soud smlouvy o úvěru nebude posuzovat, nebude o nich rozhodovat.

Martin DRTINA:
Tento Hušákův návrh tak nejspíš dostane předběžný věřitelský výbor, který ho s největší pravděpodobností zamítne. Martin Drtina, Radiožurnál.

Jaký bude další osud ministra obrany Alexandra Vondry?

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jaký bude další osud ministra obrany Alexandra Vondry? To je otázka, kterou teď řeší občanští demokraté. Už dvě hodiny kvůli tomu zasedá v Ústí nad Labem taky mimořádní regionální rada ODS, tedy Vondrova domovská organizace. Ta si právě ministra Vondru pozvala kvůli jeho roli v kauze Promopro. A před budovou, kde jednají krajské špičky ODS, máme reportérku Dagmar Cestrovou.

Dagmar CESTROVÁ:
Dobrý den. Tak já tady můžu říct, že právě teď v tomto okamžiku se tady v Ústí nad Labem situace změnila, protože zatímco regionální rada jednala dvě hodiny za zavřenými dveřmi, tak teď všichni odcházejí. Pan Vondra právě odjíždí svým autem. No, a to jednání prý bylo velmi bouřlivé, jaké to, to se dozvíme za chvíli, protože právě někteří členové, jak jeho základní organizace na Litoměřicku, tak i z dalších organizacích v kraji chtěli, aby Vondra rezignoval, protože poškozuje image vlády i ODS. Pro Radiožurnál zatím vše, Dagmar Cestrová z Ústí nad Labem.

František Dohnal podle soudu nemrhal státními prostředky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal podle soudu nemrhal státními prostředky. Obvodní soud pro Prahu 7 ho zprostil obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Bydlení v centru Prahy, kde žil šéf NKÚ se svojí rodinou, přišlo úřad měsíčně na více než 70 tisíc korun.

Zbyněk ZIKMUND:
Šlo o standardní bydlení, které je přiměřené funkci prezidenta NKÚ. Takový je názor Obvodního soudu pro Prahu 7. František Dohnal obvinění od začátku odmítá. Podle soudu je tu navíc patrná snaha o jeho diskreditaci. Jde o politický boj, potvrzuje Dohnalův advokát Václav Vlk.

Václav VLK, advokát:
Pan inženýr Dohnal bude stále hájit za cenu jakýchkoliv osobních obětí nezávislost Nejvyššího kontrolního úřadu proti Poslanecké sněmovně, proti těm, kteří se schovávají za poslaneckou imunitu.

Zbyněk ZIKMUND:
Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal. Podle něj nájemné převyšovalo přiměřenou částku a prezident NKÚ tak nehospodárně využíval státní peníze. Policie začala navíc nově stíhat Františka Dohnala kvůli tomu, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Francie uzavře všechny své jaderné elektrárny, které neprojdou bezpečnostními zkouškami

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Francie uzavře všechny své jaderné elektrárny, které neprojdou bezpečnostními zkouškami. Po bruselské schůzce evropských lídrů to prohlásil prezident Nicolas Sarkozy. Unie se dohodla na testování svých elektráren v reakci na jadernou havárii v Japonsku.

Ondřej HOUSKA:
Kritéria zkoušek vypracuje Evropská komise. Samotné testy si pak každá země provede sama. Francie podle Sarkozyho z případného neúspěchu některé z vlastních elektráren vyvodí jasné důsledky. "Když některá elektrárna testem neprojde, zavřeme ji," prohlásil Sarkozy. Český premiér Petr Nečas na stejnou otázku neodpověděl. Prohlásil pouze, že české jaderné elektrárny jsou i kvůli tlaku z Rakouska zcela bezpečné.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Možná žádné elektrárně v rámci Evropské unie nebyla věnována taková pozornost, jako dvěma našim elektrárnám.

Ondřej HOUSKA:
Výsledky bezpečnostních zkoušek evropských jaderných elektráren mají být známy do konce roku. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Boje v Libyi pokračují

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Boje v Libyi pokračují. NATO by se mělo převzetí velení spojenecké operace odhodlat v nejbližších dnech. Začalo připravovat operační plán. Zatím Rada velvyslanců členských zemí Aliance rozhodla o zahájení dozoru nad bezletovou zónou nad Libyí.

Pavel NOVÁK:
"Naším úkolem je uzavřít libyjský vzdušný prostor pro všechny lety, kromě těch s humanitární pomocí," řekla mluvčí generálního tajemníka NATO Oana Lungescu. Jsem kapitán britského královského letectva /nesrozumitelné/ z operační divize Aliance odhadl, že pro zajištění nepřetržitého dohledu nad bezletovou zónou budou třeba desítky, ale ne stovky letadel denně. Aliance ale nezůstane jen u vynucování zbrojního embarga a zajišťování bezletové zóny. Podle mluvčí generálního tajemníka Aliance se očekává rozhodnutí o převzetí velení nad všemi operacemi v Libyi v několika příštích dnech. Velvyslanci zemí NATO v Bruselu budou znovu jednat v neděli a v úterý se v Londýně sejde ministerská schůzka zemí zapojených do akcí v Libyi. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Letectvo Muammara Kaddáfího je podle všeho vyřazeno z provozu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Letectvo Muammara Kaddáfího je podle všeho vyřazeno z provozu. Na zemi se ale bojuje dál. Z Libye se hlásí náš zpravodaj Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN:
Ten vzdušný prostor skutečně chrání spojenecké jednotky a zdá se, že zatím dobře. Nejhorší je situace ovšem u města Aždábije, to je asi dvě hodiny cesty z Benghází směrem na jih. Tam spojenecké jednotky bombardovaly přístupové cesty k tomuto městu, protože přes Aždábí prochází ta bojová linie. Před chvílí se odtamtud vrátil zpravodaj televize AlDžazíra, který našel úplně prázdné vylidněné město, civilisté buď utekli nebo se schovávají někde ve sklepích domů a říkal, že se mu zdá jakoby ti povstalci neměli žádné velení jakoby to byla taková trošku partyzánská operace.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
To byl Martin Dorazín přímo z Libye.

Při protestech v zemích Blízkého východu znovu umírali lidé

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Při protestech v zemích Blízkého východu znovu umírali lidé. Nejhůř dopadli protestující v syrském městečku Sanamín, vojáci stříleli do davu, který zapálil sochu bývalého prezidenta a dvě desítky lidí zabili. Jordánsko hlásí desítky zraněných. Bitku kamením mezi pro a protivládními demonstranty v metropoli Amánu policie rozháněla vodními děly. Intenzivně se demonstruje také v Jemenu, kde prezident Sálih slíbil, že předá moc. Podrobněji o tom budeme mluvit za chvíli s naším zpravodajem Břetislavem Turečkem.

Radovana Krejčíře mají v pondělí postavit před soud v Jihoafrické republice

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Radovana Krejčíře mají v pondělí postavit před soud v Jihoafrické republice. Podnikatel, který je podezřelý z kriminální činnosti v jižní Africe i v České republice se v Johannesburgu vydal policii, která ho okamžitě zadržela. Česká republika se snaží dosáhnout Krejčířova vydání z Jihoafrické republiky, jeho zadržení ale podle českého ministerstva spravedlnosti nemá na extradiční řízení žádný vliv.

Dnes o půlnoci je rozhodný okamžik sčítání lidu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dnes o půlnoci je rozhodný okamžik sčítání lidu. Kdo ještě nemá potřebné formuláře doma, musí si pro ně dojít na poštu. Není to ale nutné dnes. Listy je možné vyplnit dodatečně. Marta Selicharová z České pošty potvrzuje, že u výdejních přepážek se zatím žádné fronty netvoří. Pošta je v případě potřeby připravena nasadit na tuto službu víc pracovníků.

Marta SELICHAROVÁ, Česká pošta:
My samozřejmě jsme připraveni v určitých rizikových situacích, kdyby ty fronty byly neúnosné, zvýšit počet přepážek, ale samozřejmě také musíte zohlednit to, že pošta musí mít i normální chod a lidé mají opravdu čas, to znamená, že není potřeba, aby si ty formuláře vyzvedávali dnes.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Co všechno je důležité pro sčítání, o tom budeme aktuálně mluvit v Ozvěnách dne už za chvíli s Ondřejem Kubalou, mluvčím Sčítání lidu.

V České Lípě explodovala nádrž v reálu bývalého skladu pohonných hmot

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V České Lípě dnes explodovala nádrž v reálu bývalého skladu pohonných hmot. Podle záchranářů dva muži na místě zemřeli. Další dva jsou těžce zraněni. Oba vrtulník přepravil do liberecké krajské nemocnice. Policie totožnost obětí výbuchu zatím nezná.

autor: tet
Spustit audio