Zprávy o šesté 23. ledna 2011

23. leden 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministr Heger chce nemocnicím přidat stamiliony korun. Zásah proti flotile do Gazy byl podle izraelské komise legální. Berdych postoupil poprvé v kariéře do čtvrtfinále Australian Open. Zítra bude zataženo až oblačno, teploty od minus 4 stupňů do nuly. U Zpráv o šesté vám pěkný večer přeje Jana Uttendorfská.

redaktor:
Radiožurnál Zprávy o šesté, to podstatné v 10 minutách.

Situace po odchodu lékařů z nemocnic může být podle ministra zdravotnictví kritická

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Situace po odchodu lékařů z nemocnic může být kritická. Připustil to ministr zdravotnictví Leoš Heger. Před sebou má proto náročný týden, kdy se bude snažit doktory přesvědčit, aby změnili názor. Příležitost k tomu bude mít hned zítra, kdy se sejde s odboráři i lékařskou komorou. Ve středu se pak o situaci ve zdravotnictví bude debatovat i na vládě.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Ministr stále věří, že se s lékaři dohodne. Počítá například s tím, že by přidal stamiliony korun nemocnicím.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/ /ukázka z vysílání televize Prima/:
Pokud se v následujících 7, 10 dnech nedohodneme, že ti lékaři ten svůj protest ..., trošku alespoň poleví v něm a odsunou ho dále, tak se opravdu bude muset připravit plán někde téměř na hranici katastrofy.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Uvedl Heger v televizi Prima. Za jeden z nejohroženějších oborů označil péči o novorozence. Po odchodu lékařů by se některá centra pro nedonošené děti musela zavřít úplně. Pokud se ale nakonec odboráři a ministr dohodnou na nějakém realistickém plánu, podpoří ho i hejtmani. Ti by pak lékaře vyzvali, aby výpovědi stáhli. Uvedl předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek. S ministrem se ale shoduje v tom, že celkové řešení situace ve zdravotnictví přinese až jeho reforma. Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

ČSTV doporučí Sazce prodat nepotřebný majetek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Loterijní společnost Sazka dostane od svého hlavního akcionáře doporučení zbavit se některých svých firem. Podle šéfa ČSTV Pavla Kořana půjde o prodej aktivit, které nesouvisejí s její hlavní činností. Sazka zřídila 4 dceřiné společnosti, mezi ně patří například Vinařství Kolby. Jedná se o 45 hektarů vinic v katastru jihomoravské obce Pouzdřany.

Martin DRTINA:
Na prodej pak má být i zámek v Rabštejně nad Střelou severně od Plzně spolu s dalšími pozemky, například u Turnova a u Rudné u Prahy. Český svaz tělesné výchovy chce prodejem nepotřebného majetku řešit finanční problémy loterijního podniku. Za jejich přehlížení si svaz vysloužil kritiku od ministra školství Josefa Dobeše. Ten vyzývá ke svolání mimořádné valné hromady do dvou týdnů.

Josef DOBEŠ, ministr školství /VV/:
Ta jedna miliarda, ten výpadek dlouhodobý, to je velký problém pro sport. Jinými slovy, měla by se zabývat Sazkou. Ale znovu říkám, překračuji svoje kompetence, ale čím dál více to dělám rád.

Martin DRTINA:
Předseda ČSTV Pavel Kořan kritiku ministra odmítá. Dobeše pozval na řádnou valnou hromadu svazu v polovině dubna.

Pavel KOŘAN, předseda ČSTV:
Já se vůbec nedomnívám, že jsme selhali jako akcionář Sazky. My jsme možná selhali, v uvozovkách, v tom, že jsme nepodlehli tlaku, abychom Sazku předali do soukromých rukou.

Martin DRTINA:
Sazka je už týden v insolvenčním řízení. Zatím jediným, kdo přihlásil svou pohledávku, je navrhovatel podnikatel Vítek. Martin Drtina, Radiožurnál.

Komise by měla zítra vybrat kandidáta na post ředitele Národního parku Šumava

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Komise, která hledá nového ředitele Národního parku Šumava, by už zítra měla vybrat svého kandidáta. Poslední slovo bude mít ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Nový šéf správy parku měl původně úřadovat už od 1. ledna.

Lucie HUSÁROVÁ:
Komise, která ředitele Národního parku Šumava hledá už týdny, doporučí ministrovi podle všeho jediné jméno. Na výběr už nezbývá mnoho času, upozorňuje člen komise a starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Jiří HŮLKA, člen komise, starosta Horní Plané:
Spěchá to poměrně velmi, původně chtěl předcházející ministr životního prostředí mít nového ředitele vybraného k 1. 1., nic se nestane, když bude k 1. 2., k 1. 3., ale dál už se tyhle věci odkládat nedají, protože park potřebuje jasné, pevné vedení.

Lucie HUSÁROVÁ:
Hlavním problémem, který na nového ředitele čeká, je podle šéfa rady národního parku a poradce jihočeského hejtmana Jana Stráského kůrovcová kalamita.

Jan STRÁSKÝ, šéf rady národního parku, poradce jihočeského hejtmana:
První, co je třeba udělat, je rozhodnout, jak se bude pokračovat dál v redukci kůrovcové kalamity, to je dnes klíčový problém, poněvadž ten problém nezná čas, ten problém běží.

Lucie HUSÁROVÁ:
Na minulém jednání se sice členové komise nedokázali na vhodném kandidátovi dohodnout, Jan Stráský ale věří, že tentokrát se už domluví. Ve hře je v tuto chvíli 5 lidí a mluví se hlavně o šancích Pavla Kitzbergera, Miloše Juhy a Jiřího Mánka. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Pozvánka k poslechu Zpráv o šesté

redaktor:
Co se dělo.

redaktorka:
Co se děje.

redaktor:
Co se bude dít.

redaktorka:
Zprávy o šesté.

redaktor:
To podstatné v 10 minutách.

redaktorka:
Každý den v osmnáct hodin jen na Radiožurnálu.

redaktor:
Jen na Radiožurnálu.

Zásah proti flotile do Gazy byl podle izraelské komise legální

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Loňský zásah izraelského ozbrojeného komanda proti lodím plujícím s humanitární pomocí do palestinského pásma Gazy byl legální. Oznámila to ve své zprávě izraelská vyšetřovací komise s tím, že akce odpovídala mezinárodnímu právu. Ke stejnému závěru dospěla i v otázce izraelské námořní blokády Gazy. Při incidentu na turecké lodi zemřelo loni v květnu 9 Turků.

Břetislav TUREČEK, Jeruzalém:
Čtyři izraelští a dva zahraniční členové komise se shodli, že izraelská komanda neporušila mezinárodní právo a jednala v sebeobraně. Aktivisté na lodích prý přišli o ochranu vztahující se na civilisty ve chvíli, kdy se začali aktivně bránit izraelskému zásahu. Izraelská komise uvedla, že v pořádku je i blokáda Gazy, a to jak námořní, tak pozemní. V tomto bodě nicméně kritizuje izraelskou vládu za to, že omezováním dovozu zboží do Gazy zasahuje celou populaci a nikoli jen vládnoucí hnutí Hamas. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Turecko už závěry izraelské komise odmítlo. Přiklání se ke zprávě Výboru OSN pro lidská práva z loňského září, která vyhodnotila útok úplně jinak. Izraelské námořnictvo podle ní porušilo mezinárodní humanitární právo a zasáhlo nepřijatelně a brutálně.

Desetitisíce lidí demonstrovaly v Bruselu proti půlroční politické krizi

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Proti politikům a za jednotu Belgie demonstrovaly v centru Bruselu desetitisíce lidí. Chtěli dát najevo svůj nesouhlas s už sedm měsíců přetrvávající krizí, kdy nejsou vlámští a valonští politici schopní se dohodnout na sestavení federální vlády. Manifestaci s hlavním heslem "Ostuda" svolali její organizátoři pomocí sociální sítě Facebook. Předpokládali účast 20 tisíc lidí. Množství demonstrantů ale nakonec předčilo všechna očekávání.

Jan NOVÁK, Brusel:
V ulicích Bruselu se nakonec sešlo asi 50 tisíc lidí. Dávali najevo své přání zachovat jednotné Belgické království a žádali rychlé vytvoření vlády. Tu Belgie nemá od loňského června, kdy se konaly předčasné volby. Od té doby plní nejnutnější úkoly dosluhující kabinet premiéra Yvese Leterma. „Jsme proti politickému patu, který trvá už 220 dnů. Přejeme si, aby politici, kteří se dostali k moci, vytvořili novou vládu co nejdříve,“ řekla jedna z demonstrantek, paní Geert z Antverp. Podle ní jsou nějaké reformy fungování společného státu nutné, ale Belgii je třeba zachovat celou. Demonstranti skandovali, že chtějí žít společně a nechtějí dělení země. Transparenty hlásaly například "Hanba politikům", "Chcete se rozdělit my s tím ale nesouhlasíme", "Belgie je nejlepší". Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Čech se řítil alpským tunelem rychlostí 195 kilometrů za hodinu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Rychlostí 195 kilometrů v hodině se řítil devětadvacetiletý Čech alpským tunelem San Bernardino ve Švýcarsku. Povolená rychlost tam je pouze osmdesát kilometrů a mladík ji tak překročil o 115 kilometrů v hodině. Tamní policie mu za tento prohřešek na místě odebrala řidičský průkaz a musel také zaplatit 5 tisíc franků, tedy 93 tisíc korun, jako zálohu na uhrazení případných škod a nákladů právního řízení.

Dnes začíná Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dnes začíná Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku. Ženám a dívkám chce připomenout, že jde o onemocnění, kterému lze předejít. Vedle očkování jsou důležité i pravidelné každoroční gynekologické prohlídky, při kterých se dá nebezpečné nádorové onemocnění odhalit. Říká gynekolog Vít Unzeitig.

Vít UNZEITIG, gynekolog:
Některé typy nádorů v horizontu dvou let už mohou vyrůst takzvaně z ničeho až po takové nádorové stádium, které vyžaduje nejenom operační léčbu, ale třeba i ozařování a chemoterapii. A představa těch žen, mě se to netýká, nebo já jsem nikdy neměla žádný potíže, tak proč bych tam měla chodit, ta je strašně falešná.

autor: jut
Spustit audio