Zprávy o šesté 20. ledna 2012

20. leden 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Nová evropská rozpočtová smlouva vychází vstříc většině českých požadavků

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nová evropská rozpočtová smlouva vychází vstříc většině českých požadavků. Vyplývá to z konečného návrhu smlouvy, který má Radiožurnál k dispozici. Česko bylo proti tomu, aby Brusel schvaloval konkrétní podobu státních rozpočtů členských zemí Unie, nebo aby případné vysoké schodky pokutoval Nejvyšší evropský soud, žádný z těchto bodů v textu dokumentu nakonec není. Smlouva se také nějak nedotýká vnitřního trhu Unie. I tento bod Česko odmítalo.

Ondřej HOUSKA:
Dokument zavádí přísnější sankce pro země, které by se nadměrně zadlužovaly. Na rozdíl od minulosti by už také hříšníci neměli mít možnost se trestům snadno vyhnout. Státy by měly v dobrých časech hospodařit v podstatě s vyrovnanými rozpočty. Nemusí ale tento závazek zapsat do své ústavy, jak se původně předpokládalo. Území se zdravými financemi nebude Evropská komise rozhodovat o konkrétní podobě jejich rozpočtů. Český státní rozpočet by tedy Brusel předem neschvaloval. Smlouva navíc platí jen pro státy eurozóny. Země s vlastní měnou se k ní můžou přidat s tím, že pro ně začne být účinná až po přijetí eura. Praze tak podle informací Radiožurnálu na smlouvě vadí hlavně posílení role komise. Česká vláda chce o připojení ke smlouvě vypsat referendum. Uskutečnilo by se buď nyní nebo až při případném vstupu do eurozóny. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Legendární skokan na lyžích Jiří Raška zemřel

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Legendární skokan na lyžích Jiří Raška ráno zemřel. Vítěze olympijských her a turné čtyř můstků trápilo v posledních letech zdraví. Odešel ve věku 70 let.

Tomáš KOHOUT:
Jiří Raška proslul jako první československý sportovec, který vyhrál zimní olympijské hry. Podařilo se mu to na středním můstku ve francouzském Autrans. Tehdy 6. února roku 1968 tomu sám nemohl uvěřit.

Jiří RAŠKA:
Jestli je to opravdu tak, no, tak mám nesmírnou radost. No, a myslím si, že to je nejen úspěchem mým, ale i úspěchem celého kolektivu a hlavně potom trenéra Remzy.

Tomáš KOHOUT:
Tedy slavného kouče party zvané Remza Boys. Jiří Raška zúročil jejich práci několikanásobně. Jeho triumfy, i ten na turné 1970/71 přitáhly ke skokům další děti, ze kterých rostly velké osobnosti tohoto sportu, jako třeba Pavla Ploce.

Pavel PLOC:
Když jsem byl malý, když jsem začínal se skokama, tak prostě byl můj vzor a vždycky jsem byl, když nám babička šila závodní čísla, vždycky jsem byl Jiří Raška.

Tomáš KOHOUT:
Svěřil se Pavel Ploc. Jiří Raška se dočkal i vyznamenání od prezidenta republiky a zvolení českým lyžařem století. Tomáš Kohout, Radiožurnál.

Pacienti s roztroušenou sklerózou dostanou drahou biologickou léčbu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pacienti s roztroušenou sklerózou dostanou drahou biologickou léčbu. Pojišťovna ji zaplatí. Před tím ale pohrozili žalobou kvůli odpírání léčení. Krajská zdravotní, na kterou měli žalobu připravenou, se dohodla se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, že 34 pacientům z čekací listiny léčbu uhradí.

Kateřina:
Když mi to vlastně diagnostikovali, tak se mi sesypal, sesypal se mi svět, bylo mi oznámeno, že nebudu vlastně mobilní, nebudu moc mít děti.

Lenka JANSOVÁ:
Říká Kateřina, která je na biologické léčbě už 2 roky. Nedokáže si představit, že by slyšela na vaše léčení nejsou peníze. Proč pacienti musí dostat léky co nejdřív, vysvětluje i lékařka z pražské Všeobecné fakultní nemocnice Eva Havrdová.

Eva HAVRDOVÁ, lékařka, Všeobecná fakultní nemocnice Praha:
Protože my nedokážeme určit, u kterého pacienta, za kolik měsíců dojde k další atace, to znamená, že může ochrnout na dolní končetiny, může mu ochrnout pravá ruka.

Lenka JANSOVÁ:
Pokud by pacienti léčbu nedostali, bude se postupovat podle původního plánu. 9 z nich podá žalobu na Krajskou zdravotní, která provozuje nemocnice v Ústeckém kraji, tedy i teplické centrum pro léčení roztroušené sklerózy. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Řidiče na mnoha místech země trápilo husté sněžení a ledovka

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Řidiče na mnoha místech země trápilo husté sněžení a ledovka. Potýkali se s nimi hlavně ve vyšších polohách Pardubicka, Ústecka a na Vysočině. Problémy byly i na brněnské dálnici. Na Děčínsku pokryl led silnici mezi Krásnou Lípou a obcí Chřibská. V sousedním Libereckém kraji sleduje situaci naše reportérka Eva Malá.

Eva MALÁ:
Ledovka a uježděný sníh způsobují řidičům problémy především na Semilsku a Jablonecku. Silničáři posílily služby a na kopec v Desné na Jablonecku, kde mívají problémy hlavně kamiony, poslaly těžkou techniku. Kolony kamionů se tvoří u obce Martinice nad kolejemi ve směru na Studenec. Nesjízdná silnice pro nákladní auta a kamiony je také v Harrachově směrem k bývalé státní hranici s Polskem. Navíc na silnici číslo 14 u Horní Brané na Semilsku se tvoří sněhové jazyky. Silničáři proto řidiče varují, že by na horské silnice neměli vyjíždět bez sněhových řetězů. Pro Radiožurnál Eva Malá, Liberecko.

Na jihozápadě Čech po vydatných srážkách a tání sněhu stouply řeky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Před ledovkou a sněhovými jazyky varují meteorologové až do zítřejšího rána. Odlišná je ale situace na jihozápadě Čech, kde po vydatných srážkách a tání sněhu stouply řeky. Na Radbuze ve Staňkově na Domažlicku a na Úslavě v Prádle na Plzeňsku odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity. Pohotovost byla také na Lomnici v Dolním Ostrovci na Písecku.

Do Afghánistánu míří francouzský ministr obrany Gérard Longuet

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do Afghánistánu míří francouzský ministr obrany Gérard Longuet, jeho úkolem je zjistit pozadí ranního incidentu, při kterém muž oblečený v uniformě afghánského vojáka zastřelil 4 Francouze a dalších 17 zranil. Tragédie ve Francii okamžitě vyvolala debatu o dřívějším stažení vojáků. Uspíší pod tlakem veřejnosti prezident Sarkozy stažení francouzských vojáků z Afghánistánu? To už je otázka pro našeho pařížského zpravodaje Jana Šmída.

Jan ŠMÍD:
Hezký večer. Není to úplně vyloučeno, incident z dnešního rána a smrt 4 vojáků může mít pro další přítomnost Francouzů v Afghánistánu /nesrozumitelné/ následky. Prezident Sarkozy naznačil, že pokud velení afghánské armády nebude schopné kontrolovat situaci uvnitř ozbrojených složek, kam se často infiltrují bojovníci Talibanu. Vyvodí z toho důsledky, včetně možného stažení francouzských jednotek ještě před plánovaným termínem, kterým je rok 2014. Jeho kroky mohou mít i vnitropolitický aspekt, blíží se volby, socialistický protikandidát Francois Hollande prosazuje stažení francouzských jednotek ještě letos, ostatně jako 75 procent Francouzů. K celému incidentu a důsledkům se vrátíme v publicistické části Ozvěn dne přibližně za půl hodiny. Z Paříže pro Radiožurnál Jan Šmíd.

Oblíbený internetový server Megaupload zůstává zavřený

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Oblíbený internetový server Megaupload zůstává zavřený. Jeho zakladatel, známý pod jménem Kim Dotcom, stanul s několika spolupracovníky před soudem na Novém Zélandu. Byl to první krok k vydání do Spojených států, které žádají vyšetřovatelé.

Vít POHANKA:
Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu na Megaupload už 5. ledna. Dokument ale odpečetil federální soud v Alexandrii u Washingtonu až včera. Na sedmi desítkách stran se v něm vypočítávají závěry dlouhodobého vyšetřování. Vedení společnosti se podle něj dopustilo celosvětového spiknutí za účelem kopírovat a šířit miliony děl chráněných autorskými právy. Jejich tvůrcům údajně vznikla škoda půl miliardy dolarů, přičemž obžalovaní se měli obohatit o 175 milionů. Většina webových stránek amerických úřadů a zábavního průmyslu, které v odvetě na uzavření stránek Megaupload napadli hackeři, je už dnes normálně v provozu. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Výstava s názvem Pocta Rudolfu II.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pocta Rudolfu II., to je název mimořádné desetidenní výstavy v široké chodbě Pražského hradu. K uctění památky čtyřsetletého výročí úmrtí tohoto habsburského panovníka. Expozice ukazuje císařovu pohřební výbavu s insigniemi a kompletním oděvem. Návštěvníci se mohou ode dneška podívat také do Rudolfovy galerie a Španělského sálu. Podle Františka Kadlece z odboru turistického ruchu návštěvníky čeká i doprovodný program.

František KADLEC, odbor turistického ruchu:
Návštěvníci tedy se seznámí s těmito prostory, no, a potom mohou tady posedět, až vyvrací některý z krátkometrážních filmů, které tady budou nepřetržitě po celou dobu promítány. A krom toho ještě potom v odpoledních hodinách jsou naplánované přednášky odborníků na rudolfinské téma, takže to bude vždycky od 16 hodin také v těchto prostorách.

autor: jut
Spustit audio