Zprávy o šesté 19. srpna 2011

19. srpen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministr školství Dobeš se distancoval od výroku svého úředníka Bátory. TOP 09 to ale nestačí.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Jediné skutečné distancování je odvolání toho úředníka.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pět mrtvých a desítky zraněných, taková je tragická bilance z hudebního festivalu v Belgii.

osoba:
Stáli jsme pod přístřeškem nedaleko pódia, tancovali jsme směrem pryč od něj. A zůstali uvězněné v hloučku. Lidé křičeli a utíkali.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kraje začínají slučovat školy. Je totiž málo studentů.

osoba:
V novém školním roce například střední školy přijdou celkem o 23 tisíc žáků.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí. Na východě ještě večer hrozí silné bouřky. Sobota pak bude převážně slunečná s teplotami do 25 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Ministr Dobeš se distancoval od slov svého úředníka

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vládní spor o úředníka ministerstva školství Ladislava Bátoru zatím nemá řešení. Ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných se dnes sice distancoval od Bátorových výroků na adresu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, TOP 09 to ale nestačí.

Viktorie HOŠKOVÁ:
Požadavek druhé nejsilnější vládní strany zní jasně: Bátora musí z ministerstva školství pryč. Pokud se tak nestane, středeční zasedání kabinetu se bude muset obejít bez ministrů TOP 09. Šéf resortu financí Miroslav Kalousek ale věří, že Dobeš nakonec Bátoru odvolá.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Já pevně doufám, že půjdeme všichni ve středu na vládu, protože si do té doby pan ministr Dobeš uvědomí, že se musí chovat jako ministr, nikoliv jako aktivista pohrobků národní strany.

Viktorie HOŠKOVÁ:
Ministr školství se Bátory zatím zbavit nechce. Na kobereček si ho už ale zavolal. Dal mu instrukce, jak má veřejně vystupovat. Pokud dohodu nedodrží, podnikne ministr i personální kroky. Jestli by pak Bátoru skutečně odvolal, ale výslovně neuvedl. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura považuje Bátorovy výroky za nepřijatelné. Kauza ale podle něho nesmí ohrozit činnost vlády v době, kdy jedná o reformách.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Spor o jednoho úředníka nemůže paralyzovat činnost celé vlády a celé koalice.

Viktorie HOŠKOVÁ:
Se zástupci Věcí veřejných a TOP 09 chce jednat i premiér Petr Nečas. Viktorie Hošková, Radiožurnál.

Dochází k velkým redukcím škol

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Od září přestane existovat 57 škol. Kraje po dohodě s ministerstvem školství začaly vzdělávací instituce slučovat. Hlavním důvodem je nedostatek žáků.

Klára BÍLÁ:
Ředitelé škol dokonce hovoří až o poloprázdných třídách, navíc v novém školním roce například střední školy přijdou celkem o 23 tisíc žáků. Největší problémy budou mít učiliště. Slučují se ale i gymnázia, potvrzuje předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn.

Jiří KUHN, předseda Asociace ředitelů:
Ty problémy skutečně jsou i na úrovni gymnázií a tady je velká odpovědnost právě na straně zřizovatelů, jak tuhle věc uchopí.

Klára BÍLÁ:
Některé kraje odložily redukci škol až na příští rok. I tak je ale ministerstvo školství spokojené.

Ladislav NĚMEC, náměstek ministra školství:
Jakákoli optimalizace, která povede k úsporám, je vynikající a ta čísla, která kraje daly k dispozici během minulého týdne, tak si myslím, že to je víc než pozitivní.

Klára BÍLÁ:
Uzavírá náměstek ministra školství Ladislav Němec. Podle něj by se v budoucnu mělo s redukcí pokračovat. Už ale jen a úrovni tříd nebo oborů. Klára Bílá, Radiožurnál.

Několik zraněných má na svědomí bouřka na festivalu v Belgii

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lékaři stále bojují o život 10 lidí, kteří se vážně zranili během bouře na hudebním festivalu Pukkelpop v belgickém Hasseltu. Při tragédii zemřelo už 5 lidí. Záchranáři na místě ošetřili desítky návštěvníků.

Adéla HAVRÁNKOVÁ:
Silná bouře trvala jen 10 minut, ale i to jí stačilo, aby zničila kovovou konstrukci dvou z celkem 8 pódií, z nichž jedna spadla na diváky. Nápor počasí nevydržely ani obří stany a stromy. Návštěvníci v rozbahněném areálu neměli kam uniknout. Třídenní akci počasí narušilo několik málo hodin poté, co začala. Program jednoho z největších hudebních festivalů pod širým nebem v Evropě sliboval desítky interpretů. Ani Eminem, The Offspring nebo Foo Fighters ale letos na Pukkelpopu už nezazní. Organizátoři se rozhodli tento ročník kvůli smrti několika návštěvníků zrušit. Adéla Havránková, Radiožurnál.

Norsko truchlí za oběti teroristického útoku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Norsko truchlí za oběti nedávného teroristického útoku. V zemi probíhá řada smutečních akcí za 77 obětí Anderse Breivika. Jen na ostrov Utöya přijelo asi 500 lidí. Soud mezitím Breivikovi prodloužil vazbu v izolaci o další 4 týdny. Na průběh smutečních akcí v Norsku se teď ptám našeho spolupracovníka Tomáše Sniegoně.

Tomáš SNIEGOŇ:
Dnes ostrov Utöya navštívili pozůstalí po obětech z 22. července. Zítra půjdou na stejné místo vůbec poprvé i ti, kdo při tragédii bezprostředně byli a jimž se podařilo přežít. Tyto návštěvy se uskuteční bez přítomnosti veřejnosti a médií. V neděli pak bude den celostátního smutku, který vyvrcholí smutečním ceremoniálem za přítomnosti norských politických špiček, včetně celé královské rodiny a také záchranářů, kteří před měsícem pomáhali postiženým. Ze Skandinávie pro Radiožurnál Tomáš Sniegoň.

Rusko si připomíná 20. výročí srpnového puče

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Přesně před 20 lety začal v někdejším Sovětském svazu takzvaný srpnový puč. Špičky komunistické strany, tajné služby KGB a armády se tehdy pokusily státním převratem zbavit moci prezidenta Michaila Gorbačova a zastavit politické a ekonomické reformy. Puč skončil neúspěchem. V konečném efektu ale vedl ke konci komunistické vlády a rozpadu Sovětského svazu.

Lenka KABRHELOVÁ:
Ruská společnost je dodnes z pohledu na 20 let staré události rozdělená. "Oddechli jsme si, když převrat neuspěl. Dosud ale nemůžu uvěřit, že se Sovětský svaz rozpadl. Je to podle mne velká škoda," myslí si sedmdesátiletý důchodce Michail. Podobný názor má podle průzkumů veřejného mínění zhruba 40 % Rusů, kteří mají za to, že srpnový puč byl tragickou událostí, která měla katastrofální důsledky pro zemi. Jen 10 % ruských obyvatel si myslí, že neúspěšný pokus o převrat, který v konečném efektu vedl k pádu komunistické vlády a rozpadu Sovětského svazu, byl trumfem demokracie. Proti puči před 20 lety v Moskvě protestovaly tisíce lidí, do jejichž čela se postavil první prezident Ruska Boris Jelcin. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Česko zasáhly další silné bouřky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko trápí silné bouřky. Na některých místech popadaly desítky stromů. Na Šluknovsku hlásí meteorologové extrémní srážky. Spadlo až 60 milimetrů vody za hodinu. Přívalové deště a silný vítr zasáhly i Liberecký kraj. V Sedlejovicích u Turnova zřejmě řádilo tornádo. Jeden muž je zraněný. Energetici na Liberecku pak vyjeli k řadě poruch na elektrickém vedení. Na Českodubsku spadl strom na trafo stanici. Hasiči odstraňovali ze silnic stromy a odčerpávali vody ze sklepů.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Přívalové deště postupovaly ve směru od Českolipska přes oblast kolem Liberce, Frýdlantsko až k Semilům a Jilemnici. Nejvíce srážek přitom napadlo na Smědavě a v Hejnicích. Některé silnice musely být dočasně uzavřené, hasiči z nich odstraňovali popadané stromy. Nejvíce jich bylo v oblasti Českého Dubu, Sychrova, Malé Skály a Frýdlantu. Na železniční trati Semily Košťálov musel být kvůli spadlému stromu dočasně zastaven provoz. V Dětřichově na Frýdlantsku hasiči odčerpávali vodu ze sklepů, kam se dostala z přetékající kanalizace. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Liberecký kraj.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Výstraha meteorologů před silným větrem a bouřkami platí až do půl deváté večer, a to hlavně ve východních Čechách a na Moravě.

Brněnská záchranka se musí omluvit za nechtěný převoz do porodnice

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Brněnská záchranka se musí omluvit za nechtěný převoz do porodnice. Soud přiznal devětadvacetileté ženě a jejímu synovi také odškodné celkem 100 tisíc korun. Zdravotníci ženu vloni v zimě po domácím porodu donutili k převozu do nemocnice, i když to odmítala. Podle soudu tím záchranka zasáhla do rodičovských a osobnostních práv. Žena porod doma neplánovala, byl nečekaný a rychlý. Dítě i matka byli v pořádku, lékař přesto preventivně trval na převozu do porodnice a přivolal policejní hlídku. Hoch cestou prochladl a musel být 3 dny hospitalizován. Zdravotníci se proti verdiktu zřejmě odvolají, záchranka jakékoliv pochybení odmítá, říká náměstek ředitele Rudolf Zvolánek.

Rudolf ZVOLÁNEK, náměstek ředitele brněnské záchranky:
My jsme přesvědčeni o správnosti postupu našeho lékaře a celého týmu, který zasahoval v tomto případu, a to ve vztahu k ohrožení života toho novorozence. Podle našeho názoru jsme postupovali v této situaci v souladu s legislativou České republiky a v zájmu, říkám znovu, zdraví a života toho novorozence.

Open Air Music Festival Trutnov

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
První koncert obnovené kapely Tichá dohoda nebo Symfonický orchestr brněnské univerzity, i na to láká legendární hudební festival v Trutnově. Do areálu Na Bojišti dorazily tisíce návštěvníků. Na několika pódiích se během víkendu vystřídá více než 100 skupin a interpretů. Organizátoři chystají i mši. Otevřená je polní hvězdárna. Jaké je největší festivalové lákadlo, říká zakladatel Open Air Music festivalu Martin Věchet.

Martin VĚCHET, zakladatel festivalu:
Indickopákistánský bubeníci tady vystoupí. To jsou takový miláčci našeho podhorského kmene. Ti, když sem poprvé přijeli jako v podstatě neznámá kapela, Krakonošovi v tý chvíli nadskakovaly pokličky. Něco podobného můžeme očekávat i zítra, kdy se sem vrací po třech letech.

autor: jut
Spustit audio