Zprávy o šesté 18. června 2011

18. červen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

moderátorka:
Na přejezdu u Plzně vrazil rychlík do autobusu. Dva lidé jsou lehce zranění. Ve Francii je v nemocnici další dítě s těžkými průjmy. 69 let uplynulo od smrti 7 československých parašutistů, kteří zahynuli v době Heydrichiády. Bude proměnlivá oblačnost a přeháňky, na východě zataženo s deštěm, teploty do 20, na horách kolem 11 stupňů.

redaktor:
Radiožurnál Zprávy o šesté, to podstatné v 10 minutách.

Na přejezdu u Plzně vrazil rychlík do autobusu

moderátorka:
Dlouhých 5 hodin blokovala hlavní trať u Plzně nehoda mezinárodního rychlíku mířícího do Mnichova. Na železničním přejezdu se srazil s autobusem. Jeho řidiči vynechal motor, stačil ale včas varovat cestující. Přijíždějící souprava narazila do zadní části autobusu a několik metrů ho vlekla. Řidič vyvázl s lehkým zraněním. Záchranáři na místě ošetřili ještě jednu cestující z vlaku. V tuto chvíli už je trať opět volná. Potvrdil Radiožurnálu Martin Drápal z dopravní inspekce. Další šetření nejspíš podle něj potvrdí, že příčinou kolize byla technická závada autobusu.

Martin DRÁPAL, dopravní inspekce:
Během ohledání na místě bylo zjištěno, že přejezdové zabezpečovací zařízení bylo v době nehody v činnosti, při této nehodě vznikly škody 400 tisíc korun, když 300 tisíc byla odhadnutá škoda na vlaku, 100 tisíc na autobusu.

Ve Francii bylo hospitalizováno další dítě s těžkými průjmy

moderátorka:
Ve Francii hospitalizovali už osmé dítě s příznaky infekce způsobené bakterií E.coli. Sedmiletou holčičku převezli do nemocnice v Lille po částečném selhání ledvin. Ve Francii stahují z prodeje podezřelé mražené karbanátky, které způsobily infekci sedmi dětí. Hospitalizovaná holčička je ale nekonzumovala.

Jan ŠMÍD, Paříž:
Testy, které by měly být k dispozici v pondělí, ukážou, zdali se jedná o nakažení stejným druhem bakterie, i když holčička původem z Valenciennes do styku s podezřelými karbanátky údajně nepřišla. Zdravotní stav dvouletého chlapce, který v noci na dnešek upadl do kómatu, se mírně zlepšil, stejně jako u ostatních dětí hospitalizovaných v Lille. Francouzské ministerstvo zdravotnictví varuje před konzumací karbanátků značky Steaks Country. Dvacet procent distribuovaného masa pochází z trhu v Rungis, který zásobuje i francouzskou metropoli. Z Paříže pro Radiožurnál Jan Šmíd.

Bakterie EHEC číhá na více místech, než se dosud předpokládalo

moderátorka:
Bakterie EHEC číhá na více než ..., na více místech, než se dosud předpokládalo. Poté, co laboratorní testy prokázaly, že se střevní nákaza přenesla z člověka na potraviny, zdroj nákazy se nyní objevil i v potoce.

Klára STEJSKALOVÁ, Berlín:
Jak konstatují německá média, skoro se zdá, že patogen může být kdekoli. Od vypuknutí onemocnění způsobeného agresivní střevní bakterií zemřelo v Německu 38 lidí a u téměř 800 propukl těžký hemolytickouremický syndrom. V posledních dnech ale počet nových onemocnění klesá. A jak ukázal průzkum pro Bild am Sonntag, 85 procent Němců začalo opět konzumovat saláty, okurky a rajčata. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Stovky lidí v Praze uctily památku 7 československých parašutistů

moderátorka:
Stovky lidí si připomněly v centru Prahy smrt sedmi československých parašutistů v době takzvané Heydrichiády. U kostela svatého Cyrila a Metoděje se sešli u příležitosti devětašedesátého výročí jejich smrti.

Květa MORAVCOVÁ:
U krypty pravoslavného kostela v Resslově ulici se zastavili pamětníci, politici i kolemjdoucí. Jejich počet překvapil. Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky je však dobrým signálem.

Přemysl SOBOTKA, místopředseda Senátu /ODS/:
Když vynechám těch 40 let, kdy toto prakticky nebylo komunistickým režimem uznáváno, tak v daném okamžiku a i počet lidí, který přišel, signalizuje, že český národ si uvědomuje, co se tady odehrálo.

Květa MORAVCOVÁ:
7 československých parašutistů bojovalo s 800 nacisty rozmístěnými kolem kostela dvě hodiny. Poslední kulku si většina z našich hrdinů nechala pro sebe.

Bohuslav SVOBODA, primátor Prahy:
Ten, kdo vykoná nějaký hrdinský čin, musí být člověk mimořádně přesvědčený o tom, že to, co dělá, je správné, protože mnohdy je to v rozporu s tím, co je v tu chvíli obecně uznávané.

Květa MORAVCOVÁ:
Řekl po pietním aktu primátor Prahy Bohuslav Svoboda. Boj československých parašutistů vyvrcholil 3 týdny poté, co 2 z nich provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Na základě tohoto činu pak odvolala Velká Británie Mnichovskou dohodu. Němci bohužel odpověděli také. Vyvraždili obyvatele Lidic a Ležáků a popravili 15 tisíc lidí. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Opozici se nelíbí možnost, že by vláda mohla omezit právo na stávku

moderátorka:
Opozici se nelíbí možnost, že by vláda mohla omezit právo na stávku. Kdyby se to stalo, chce ČSSD vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Po jednání širšího vedení strany to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté kritizovali za výroky o stávce i prezidenta Václava Klause. Zdůrazňují, že právo na stávku je jednou z nejdůležitějších svobod získaných po roce 1989.

Syrské jednotky zaútočily na město Bdama u turecké hranice

moderátor:
Syrské jednotky se přesunují k hranici s Tureckem. Vláda používá armádu k potlačení protirežimních protestů pod záminkou, že bojuje s teroristy.

Jitka MALÁ:
Vojáci s džípy a tanky vtrhli do města Bdama ležícího jen dva kilometry od turecké hranice. Podle místních stříleli, zapalovali domy a desítky lidí pozatýkali. Bdama je v oblasti, která syrský režim nikdy nemilovala a prezidentu Bašáru Asadovi kladla velký odpor. Její obyvatelé teď pomáhají Syřanům, kteří uprchli ze svých vesnic a provizorně táboří na syrské straně hranice. Je jich tam kolem deseti tisíc, další tisíce překročily hranici do Turecka. Jitka Malá, Radiožurnál.

V centru Budapešti pokračuje pochod homosexuálů

moderátorka:
V centru Budapešti pokračuje pochod homosexuálů. Bezpečnost akce zajišťují posílené policejní jednotky. Povedlo se jim izolovat extremisty a radikální skupiny, které organizovaly antidemonstrace? Na to se ptáme našeho budapešťského spolupracovníka Gregora Martina Papucska.

Gregor Martin PAPUCSEK, budapešťský spolupracovník:
Samotný pochod homosexuálů zatím nebyl narušen, akorát museli odejít z náměstí, kde se shromáždilo více než 300 radikálů a extremistů, homosexuály ale napadnout nedokázali, neboť pohotovostní policie jim v tom zabránila. Agresivní jádro však házelo na policisty kameny a láhve, pořádkové síly použily slzný plyn a nasadily i psy. Pochod ještě trvá, končí na náměstí před parlamentem a není možné vyloučit atak extremistů. Parlamentní krajní pravice označuje homosexuály za výtržníky, /nesrozumitelné/ zorganizovala shromáždění rozpuštěné fašistické Maďarské gardy. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papucsek.

Pozvánka k poslechu Zpráv o šesté

redaktorka:
Nenechte si ujít nejdůležitější události dne.

redaktor:
Poslouchejte Zprávy o šesté.

redaktorka:
Zprávy o šesté.

redaktor:
To podstatné v 10 minutách.

redaktorka:
Každý den v osmnáct hodin.

redaktor:
Na Radiožurnálu.

Armáda předvedla veřejnosti v Brdech novou výzbroj

moderátorka:
Nejmodernější vojenská technika naší armády byla dnes k vidění na vojenské přehlídce v Brdech. V tamním výcvikovém prostoru se už po dvaadvacáté uskutečnil tradiční Den pozemního vojska, neboli Bahna 2011. Jak dodává redaktorka Martina Klímová, veřejnost se mohla seznámit s vozy Pandur, Kajman a IVECO.

Martina KLÍMOVÁ:
A právě lehké obrněné vozy IVECO byly jednou z novinek letošní akce. Potvrzuje náčelník Generálního štábu Armády České republiky, armádní generál Vlastimil Picek.

Vlastimil PICEK, armádní generál, náčelník Generálního štábu Armády České republiky:
Co se týká lehkých obrněných vozidel IVECO, ty jsou nové, ty ještě nemáme vcelku dodány. Do Armády České republiky je postupně dostáváme.

Martina KLÍMOVÁ:
Na letošní Bahna zavítalo podle odhadu organizátorů zhruba 40 tisíc lidí a navzdory chladnému a deštivému počasí byli většinou spokojeni. Pro Radiožurnál Martina Klímová, Strašice na Rokycansku.

Memorial Air Show v Roudnici

moderátorka:
Tisíce lidí přilákal první den letecké přehlídky Memorial Air Show na letiště v Roudnici nad Labem. Akce vznikla před 20 lety jako vzpomínka na české letce bojující za druhé světové války. Letos se podařilo organizátorům dostat do Roudnice například lehký průzkumný letoun Bronco, americkou stíhačku Corsair z druhé světové války či ruskou verzi slavné americké Dakoty Li2. Nechyběl ale ani nový dopravní letoun CASA a stíhačky gripen. Dodává pořadatel a prezident Aeroklubu České republiky Vlastimil Dvořák.

Vlastimil DVOŘÁK, pořadatel, prezident Aeroklubu České republiky:
Když to skončilo, tak mě napadlo, že by se tam měli potkat všichni veteráni z toho světa, kteří proti sobě bojovali jako bejvalí nepřátelé a podat si ruce a dá se říct, že se to velkým, pompézním způsobem podařilo v roce 2005. Zajímavé byly ty osudy těch lidí, kteří se toho přímo zúčastnili, potkali se němečtí stíhači, kteří byli sestřeleni, tady jeden u Prahy, druhej u Písku a krásný bylo, když Rus, který tam byl, přivezl kravatu a uvázal ji německému pilotovi, a to byl největší symbol a poděkování takovéto ..., té akce usmíření.

V Rudolfinu se představí laureáti Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků

moderátorka:
V pražském Rudolfinu se večer představí laureáti pětačtyřicátého ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga. Doprovodí je Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením Jana Kučery. Koncert si můžete naladit v přímém přenosu od devatenácti hodin na třetím programu Českého rozhlasu stanici Vltava. Mezi účinkujícími bude i letošní absolutní vítězka, šestnáctiletá rakouská flétnistka Veronika Blachuta.

Pavla DLUHOSCHOVÁ:
Veronika je flétnistkou teprve od svých dvanácti let a už sbírá ceny na mezinárodních soutěžích. V Rudolfinu večer přednese skladby svého krajana Wolfganga Amadea Mozarta.

Veronika BLACHUTA, rakouská flétnistka:
Je to vzrušující, že můžu hrát v takové velké koncertní síni. Jsem šťastná a moc se na to těším.

Pavla DLUHOSCHOVÁ:
Příští týden pak laureáti vyjedou na tradiční turné do jižních Čech. Pavla Dluhoschová, Radiožurnál.

autor: evo
Spustit audio