Zprávy o šesté 12. března 2011

12. březen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Jaderná elektrárna poškozená zemětřesením v Japonsku údajně neznamená hrozbu. Premiér Petr Nečas kritizoval akci vojenské policie v budově České televize. Martina Sáblíková se stala mistryní světa v rychlobruslařském závodě na pět tisíc metrů.

Japonsko odhaduje počet obětí zemětřesení

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Japonsko odhaduje počet obětí zemětřesení a následné vlny tsunami na nejméně 1700. Navíc se pohřešuje dalších asi 10 tisíc lidí. V postižených oblastech proto pokračují masivní záchranné práce, do kterých se zapojují i zahraniční týmy. Obavy vyvolávala i situace v jaderné elektrárně Fukušima 1, kde došlo k úniku radiace. Tokio také požádalo Rusko o zvýšené dodávky plynu a uhlí kvůli výpadkům vlastních zdrojů energie. Severovýchod Japonska dnes navíc postihly další silné otřesy.

Robert MIKOLÁŠ:
Nové a nové záběry přicházející z postižených míst potvrzují katastrofální následky ukazující skutečný rozsah nejsilnějšího zemětřesení v japonské historii. Vlna tsunami doslova smetla z povrchu celé obce. V některých zůstalo stát jen minimum budov, na jejichž střechách nyní lidé čekají na pomoc. Vyzvednou se je snaží vojáci, kteří k nim slaňují z vrtulníků. Kritická je situace především v okolí města Senday. V oblasti stále nefunguje železniční doprava. Uzavřena byla i dálnice vedoucí na severovýchod ostrova Honšú a zrušeno bylo během soboty téměř 500 vnitrostátních letů. Dramatická situace pak panovala v jaderné elektrárně Fukušima 1 kde došlo k výbuchu. Vnitřní plášť reaktoru ale nebyl poškozen a postupně klesala i radiace. Přesto byly z okolí elektrárny evakuováni všichni obyvatelé žijící v okruhu 20 kilometrů. Provoz ve svých závodech už také přerušili tři japonské automobilky, Toyota Nissan a Honda. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Tokio.

Sbírky na pomoc obětem zemětřesení

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V Česku fungují první sbírky na pomoc obětem zemětřesní v Japonsku. Vyhlásily je Armáda spásy a Adra. Podporu obyvatelům Japonska vyjádřily čestné předsedkyně českojaponské společnosti Věra Čáslavská a Věra Hrdličková. Podrobnosti o tom, jak přispět, se dozvíte na webech humanitárních organizací, Armáda spásy.cz a Adra.cz.

Premiér kritizoval zásah vojenské policie v ČT

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Páteční zásah vojenské policie v budově zpravodajství České televize odsoudil dnes premiér Petr Nečas. Příslušníci vojenské policie vtrhli do budovy zpravodajství a několik hodin tam prohledávali kancelář redaktora Karla Rožánka. Předseda kabinetu dnes jejich akci označil za neadekvátní a použitou formu za nepřijatelnou.

Eva RAJLICHOVÁ:
Razantní zásah s ozbrojenci v maskách už v noci vyhodnotil ministr obrany Alexandr Vondra. Náčelníka vojenské policie Vladimíra Ložka a dva vysoké důstojníky postavil mimo službu až do vyšetření celé věci. Předseda českého Syndikátu novinářů Adam Černý zákrok vojenských policistů odsoudil.

Adam ČERNÝ, předseda Syndikátů novinářů ČR:
Že smyslem je ukázat cíl a zároveň zjistit, co v novinách, případně ještě ví, nebo co by mohl ještě vědět. To znamená, že se neřeší problém a že pouze instituce v uvozovkách hájí svůj zájem. A ten zájem je v tomto případě naprosto neobhajitelný.

Eva RAJLICHOVÁ:
Veřejnoprávní televize podala trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Po vojenské policii chce také vrátit všechny zabavené věci redaktorů. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Pravicoví extremisté se sešli v Novém Bydžově

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Pravicoví extremisté se sešli v Novém Bydžově. Centrem města jich prošlo zhruba 400. Odpůrci krajní pravice se jim v tom pokusili zabránit. Policie je ale vytlačila do okolních ulic.

Jiří FREMUTH:
Zhruba stovka Romů a odpůrců krajní pravice zablokovala jednu z ulic, kudy měl projít průvod dělnické strany.

účastník akce:
Těm nacistům jde nejvíc o to, aby tam prošli, protože tam jsou domy obývaný chudými Romy, které oni vlastně chtějí postrašit.

Jiří FREMUTH:
Říká za organizátory Miroslav Groš. Dělnická strana odmítla trasu změnit. Policisté poté několikrát vyzvali odpůrce neonacismu, aby místo opustili. Když se tak nestalo vytlačili je.

účastnice akce:
Policie začala házet rozbušky, rozběhli se koně, došlo tam k úplně zbytečnýmu fyzickýmu ataku.

Jiří FREMUTH:
Popisuje akci jedna z účastnic blokády. Těžkooděnci zadrželi 7 demonstrantů. Podle policie byl zásah jedinou možností, jak zabránit střetu obou táborů. Pro Radiožurnál Jiří Fremuth, Nový Bydžov.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Při střetu tří romských aktivistů a 13 pravicových extremistů utrpěl jeden z Romů zranění hlavy a upadl do bezvědomí. Byl převezen do nemocnice, extremisty, policie zajistila. Aktuální situaci v Novém Bydžově stále sleduje náš reportér Martin Pařízek.

Martin PAŘÍZEK:
Ano, tak já mohu ten incident potvrdit, vše se stalo jen několik stovek metrů od Masarykova náměstí v jedné z ulic, těžkooděnci byli prakticky okamžitě na místě, muži byli vyzbrojeni tyčemi a boxery. Policie je zdržela a teď je vyslýchá. V tuto chvíli tady už většina účastníků toho odpoledního mýtinku odjela z města. Pohybují se tu už jen skupinky obou táborů. Policie tu tedy nicméně dál zůstává a bude tomu tak zřejmě po celou noc. Z Nového Bydžova Martin Pařízek, Radiožurnál.

Libyjská opozice prohrává

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Libyjská opozice usilující o svržení režimu plukovníka Kaddáfího ve válce s ním prohrává. Armáda disponující na rozdíl od rebelů bojovými letouny, vytlačuje povstalce podél pobřeží dál na východ směrem k centru jejich odporu Bengází. Vzbouřenci už jasně ztratili města Zavíja, Iras Lanúf, která kontrolovali několik dnů. Kaddáfího jednotky se právě podle zpráv z místa snaží dobýt i poslední baštu opozice v západní polovině země, město Misuráta. Omluvte prosím horší technickou kvalitu telefonát u Bengází.

Martin DORAZÍN:
Pozemní síly plukovníka Muhamarra Kaddáfího údajně získali kontrolu nad důležitým ropným přístavem a rafinérií města Brega na břehu syrského zákona. Armáda Muammara Kaddáfího podle dostupných informací vytlačuje rebely směrem na východ. Tripolis také vypověděl diplomatické vztahy s Francií, která jak první země na světě, uznala povstaleckou vládu v Benghází jako legitimní představitelku nové linie. Prozatímní národní rada požádala arabské státy o pomoc na odstranění režimu Muammara Kaddáfího. Z Benghází Martin Dorazín. Radiožurnál.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Země sdružené do Ligy arabských států vyzvaly podle egyptské státní televize Radu bezpečnosti OSN, aby vyhlásila bezletovou zónu nad Libyí, státy regionu tím tak zřejmě požehnaly kroku, který by podle Severoatlantické aliance musel předcházet jakékoliv vojenské intervenci v Libyi. Liga arabských států podle zpráv z káhirského summitu, uznala představitele opozice za zástupce libyjského národa. Kaddáfího vyslanci naopak přístup na mítink neumožnila.

Dobronín hledá místo pro kosterní pozůstatky Němců

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Kde skončí kosterní pozůstatky Němců, které před sedmi měsíci vyzvedli kriminalisté z hromadného hrobu na louce Budínka u Dobronína, právě tahle otázka už několik týdnů rozděluje dvoutisícovou obec. Vedení Dobronína se brání, aby ostatky byly uloženy na místním hřbitově. Jak navíc zjistil Radiožurnál a Mladá fronta DNES, na pietní kříž u Budínky pověsil neznámý vandal vulgární text.

redaktor:
"Vezměte si zbytky těch fašounů do Německa nezasviňujte nám s nima český hřbitov," to je část textu napsaného na dvou cedulkách, které někdo přibyl na dřevěný pietní kříž u místa hromadného hrobu. Tento kříž vztyčil před 7 měsíci občan Dobronína Jiří Kazatel. Ono vulgární poselství prý nevyjadřuje názor celé obce.

Jiří KAZATEL, občan Dobronína:
Protože to není část Dobronína, ale je to cedulka, kterou napsal jedinec, který má podle mého názoru ojedinělý názor. Takhle určitě celý Dobronín nesmýšlí.

Pavel POLÁK:
Vedení Dobronína zvažuje i možnost, že by se o uložení či neuložení ostatků v obci hlasovalo v referendu. Pavel Polák, Radiožurnál.

Vzpomínka na vstup ČR do NATO

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Přesně před 12 lety vystoupila Česká republika do Severoatlantické aliance. Historik Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu si myslí, že to byl pro naši zemi jednoznačný přínos.

Prokop TOMEK, Vojenský historický ústav:
Tak z historického hlediska se zdá být vlastně v současné době Česká republika nejlépe bezpečnostně zajištěna ve své historii. NATO představuje opravdu významnou globální síť bezpečnostní, která se vyvíjí a čelí i mnoha novým hrozbám, které se objevují v moderním světě.

Výstava Světla v architektuře

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Světla v architektuře, tak se jmenuje čtyřdenní výstava moderních svítidel a designu v pražském Mánesu. Novinky v oboru na ní prezentuje téměř 100 významných domácích i zahraničních výrobců. Modelový byt navrhl speciální pro tuto akci architekt Mojmír Ranný. Podle něj se mohou návštěvníci o víkendu také radit s předními architekty.

Mojmír RANNÝ, architekt:
I když původně ta výstava byla pro odbornou veřejnost, protože je to vlastně navázání dodavatelů světel, kteří chtějí komunikovat s architekty, kteří pak ty prostory tvoří, ale právě tím modelovým bytem se organizátor výstavy snaží přilákat i veřejnost, aby i veřejnost se naučila, co v tom světle nového, aby se naučila podívat, jak ty světla vypadají a co umí a vlastně začala těm věcem porozumět.

autor: evo
Spustit audio