Změny v občanském zákoníku jsou zatím spíše jako od ďábla, říká Karel Eliáš

Nový občanský zákoník v České republice nefunguje déle než rok a půl a už by se v něm měly dělat změny. Zákoník dlouhodobě kritizuje například ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Podle autora občanského zákoníku Karla Eliáše je ale na změny příliš brzo.

„Já si myslím, že v normálním státě po 15 měsících účinnosti tak velkého kodexu je ještě příliš předčasné mluvit o novelizaci,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Důležité jsou podle něj relevantní výstupy z praxe a zpětná vazba. „Můžeme číst zákon a mít nějako představu o tom, že je tam něco nesprávně, ale praxe může ukázat, že je to ve skutečnosti nějak jinak,“ podotýká, a zároveň souhlasí s tím, že o vyhodnocení se dá mluvit až po 3 až 4 letech fungování.

Čtěte také

„Zatím jsem měl možnost seznámit se s obsahem malé novely, která má zhruba 12 tematických bodů a která putuje legislativním procesem, a ty změny jsou spíše od ďábla, než aby byly rozumné,“ upozorňuje s tím, že slovu ďábel se v tomto případě rozumí přílišný aktivismus.


Po roce a půl, kdy zejména s dědickým právem nejsou masivní zkušenosti, nemá smysl sahat do právní úpravy

Od podzimu by měla platit změna, která se týká svéprávnosti. V praxi to znamená, že za 3 roky by soudy musely přezkoumat 30 tisíc lidí zbavených svéprávnosti. „ Jde o nápravu stavu, který v minulosti vznikl. Nejde o vinu postižených lidí, ale státu, který se musí postarat, aby to bylo nějak narovnáno,“ upozorňuje.

Karel Eliáš

Změny se také týkají oblasti dědictví. Podle Roberta Pelikána není tato oblast dobře provázána s procesními předpisy – musejí se například dlouze vyhledávat dědici, což zdržuje dědické řízení. „Dědické právo bylo nejdiskutovanější v době příprav, a byl to vlastně segment, ke kterému bylo nejméně připomínek a který byl i z řad laické veřejnosti přijímán velmi příznivě,“ podotýká.

Čtěte také

A pokud jde o nějakou neprovázanost, tak spíše než občanský zákoník by se měl měnit procesní předpis. „Není chyba v občanském zákoníku, že procesní právo na novou hmotně právní úpravu dostatečně nereagovalo,“ říká.

Je vhodné dělat další změny v občanském zákoníku? Jak se jeho autor vyrovnává s kritikou? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio