Zemřel Keith Waterhouse

Koncem minulého týdne zemřel v Londýně novinář a dramatik Keith Waterhouse ve věku osmdesáti let. Byl to jeden z nejnadanějších mistrů psaného slova, který až do května tohoto roku psal pravidelné články pro list Daily Mail.

Keith Waterhouse pocházel ze severoanglického Leedsu, kde se narodil jako nejmladší z pěti dětí v chudé rodině prodavače zeleniny a uklízečky. Otec mu zemřel ve čtyřech letech a matka s dětmi dřela téměř nepředstavitelnou bídu, jak Waterhouse později vypravoval.

„Chtěl jsem se stát spisovatelem ještě dlouho před tím, než jsem se naučil psát, a vždycky jsem chtěl pracovat v novinách,“ přiznal v jedné ze svých vzpomínek. Jeho touha se mu vyplnila, i když ze školy vyšel v patnácti letech.

První místo si našel v pohřebním ústavu, kde načerpal zkušenosti pro svůj nejslavnější román Lhář Billy, který byl zfilmován.

Románů napsal celkem šestnáct, ale knih na nejrůznější náměty vydal na osmdesát. Proslul také jako vynikající dramatik.

Moje oblíbená Waterhousova hra je Jeffrey Bernard is Unwell, Jeffrey Bernard je marod, o novináři, který se rád napil, s Peterem O´Toolem v titulní roli. Byl to nezapomenutelný výkon.

Waterhouse při psaní nikdy nezapomněl na svůj skromný původ a jeho profesionální poctivost byla nesporná. Potrpěl si na svou nezávislost. Mnoho let psal pro list Daily Mirror, ale když se majitelem listu stal Robert Maxwell, původem z předválečného Československa, z redakce odešel, protože nový šéf se pokusil přimět ho k psaní směrem, který se mu nelíbil.

Řekl tehdy: „Jsem pro to, aby boss v novinách byl někdo v nadživotní velikosti, ale Maxwell to přehnal.“ Keith Waterhouse mi bude navždy zářným vzorem.

Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království

autor: mkc
Spustit audio