Ze stáží si přináším inspiraci, říká kreativní šéfkuchařka Jana Bilíková

19. červen 2018

Mnoho lidí nechce vystupovat z komfortní zóny, mají strach ze změn. To ale neplatí pro kreativní šéfkuchařku Janu Bilíkovou, která nejdříve vystudovala právnickou fakultu s červeným diplomem, pak objevila gastronomii a jezdí jako stážistka pracovat do renomovaných světových restaurací.

„Někteří lidé to mají tak, že právník je něco více než kuchař, pro mě to ale tak není,“ říká s tím, že každý obor je důležitý.

Výuční list kuchařky udělala souběžně ve čtvrtém ročníku na právech, studia ale nelituje – mnoho věcí, které se na škole naučila, byla schopná použít i v gastronomii. Tak třeba logické a systematické myšlení pro práci v kuchyni nebo francouzštinu pro komunikaci s hosty.

Jako stážistka jezdí po světových restauracích, snaží se něco naučit, a pak to předat ostatním kuchařům. „Naše role je inspirovat, ne, že si to tady samy vytvoříme,“ nastiňuje.

Více než samotné jídlo si odnesu principy, jak je to možné dělat.
Jana Bilíková

Z každé restaurace si přinese něco jiného, nikdy to ale nesmí být tak, že jídlo, které se tam naučí, začne vařit. „To mi přijde jako kradení duší,“ zdůrazňuje.

A jaké jsou současné trendy gastronomie? „Severská kuchyně, jednoduchost, návrat ke kořenům,“ zamýšlí se. Naopak, ustupuje se – jak sama říká – z molekulární kuchyně, ze snobství, přezdobených a rádoby luxusních věcí.

autoři: Lucie Výborná , prh