"Zázračné preparáty " na hubnutí

26. leden 2005
Zdraví

Většina lidí i když se nepřejídá, přesto přibývá na váze a obtížně hubne, má výraznější dědičnou dispozici. Jak nám řekl odborník na hubnutí primář Petr Sucharda z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, odborníci dnes znají stovky genů, které nějakým způsobem ovlivňují naši hmotnost. Není to ale zase tak jednoduché, abychom mohli říci, že jeden či dva geny rozhodují o tom, zda je někdo štíhlý nebo obézní.

Sucharda: Dispozice je známá a v tom případě musí lidé mnohem pečlivěji přizpůsobit příjem energie svému životu. Něco jiného může sníst aktivní, sportující člověk s trochu namáhavým povoláním a něco jiného ten, který sedí v kanceláři u počítače a nedostane se ani k většímu pohybu.

Jak takového pacienta léčíte?

Sucharda: Jde spíše o poradenství, možnosti léčby jsou doplňkové, někdy jen podpůrné. Potřeba je rozebrat stravovací návyky, životní styl, nasměrovat ho na informace a redukční kluby, které v lehčích případech i vyřeší problémy mimo zdravotnictví. U nás můžeme zařídit pomoc odborných lékařů, třeba ortopeda a předepsat léky na podporu dodržování režimu, tedy na zvýšení pocitu sytosti nebo snížené vstřebávání tuků. V těžkých případech společně uvažujeme o provedení bandáže žaludku, chirurgické metodě sloužící jen k tomu, aby pacient dokázal dodržet dlouhodobě poměrně přísná omezení stravy.

Co si myslíte o lidech, kteří v lékárně nakoupí tabletky a stravují se dál stejným způsobem?

Sucharda: Preparáty z lékáren jsou zdravotně nezávadné, nemusí být účinné, ale nejsou to podvody. I léky na předpis mají smysl jen tehdy, pokud se maximálně dodržují doporučená omezení a přidá pohyb. Jinou věcí jsou inzeráty, reklamy, náplasti, tablety, které slibují zázračné úbytky hmotnosti. Jsou to převážně podvody, záleží na posouzení nabízených možností, spíš se jen zbytečně vydají peníze a také energie, která by měla být nasměrována jinak.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu