Zaznamenali jsme skokový nárůst případů, přesouváme se do rizikového scénáře, varuje šéfstatistik Ladislav Dušek

19. říjen 2021

V Česku začaly narůstat počty seniorů nakažených koronavirem. Nejstarší věkové skupiny se nedaří proočkovat, žádnou ochranu nemá asi 280 tisíc lidí starších 65 let. Hrozí, že budou končit na jednotkách intenzivní péče. „Vývoj epidemie je rizikový, ve věku nad šedesát let je 415 tisíc nenaočkovaných lidí,“ říká šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

„Pozorujeme i řadu jiných rizikových a varovných signálů. Nejde o to, jaký je absolutní počet nových potvrzených případů, ale jaký je potenciální zdravotní dopad nových nákaz,“ vysvětluje šéf ÚZIS. Podle Duška bude proto epidemie v následujících týdnech sílit. „V cestě jí nestojí skoro nic, rozvolnění je téměř stoprocentní, stejně tak je na tom i pohyb obyvatel a máme 30 procent nenaočkované dospělé populace, což je stále poměrně velký počet lidí, kteří si mohou nákazu předávat.“

V následujících týdnech podle statistiků poroste počet nově nakažených i počet hospitalizovaných. Situace by snad ale neměla být tak vážná jako minulý podzim a letos na jaře, a to právě vzhledem k postupujícímu očkování.

„Vakcína chrání zejména proti těžkému průběhu nemoci, chrání naočkované seniory až z 87 procent,“ zdůrazňuje ochranný efekt očkování Ladislav Dušek.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.