Zapomenuté cesty Hanzelky a Zikmunda

2. červenec 2003
Zapomenuté cesty H+Z

Český rozhlas 1 - Radiožurnál vysílá nový pravidelný dokumentární seriál s názvem "Zapomenuté cesty Hanzelky a Zikmunda". V jednotlivých dílech seriálu budou, poprvé po 40 letech, prezentovány dosud neodvysílané reportáže obou slavných československých cestovatelů.

Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka projeli celý svět, ale ze závěrečných etap svého putování nesměli nikdy podat oficiální svědectví v podobě rozhlasových seriálů nebo knih.

Prostřednictvím rozhlasového vysílání se tak posluchači opět mohou vydat na dobrodružnou cestu mezi potomky někdejších kanibalů z ostrova Nias, obdivovat hlasy desetitisíců netopýrů v jeskyni Nalaugadang anebo poslouchat zpěv japonských manželů, kteří se bůhví kde naučili české lidové písně s japonským textem.

V seriálu se posluchači dozvědí například i o setkání s Jurijem Gagarinem, kterého Hanzelka se Zikmundem ve své Tatře napájeli plzeňským pivem, o tom, v jakém převleku utíkal Saddám Husajn, když spáchal neúspěšný atentát na svého předchůdce Abdulkaríma Kásima, i o jiných zajímavých příbězích.

Jednotlivé díly jsou doplněny vyprávěním Miroslava Zikmunda, který sám uslyší mnohé zvukové dokumenty poprvé po více než 40 letech. "Takže jsem teď velice zvědav, co v tom bude, a s velikou chutí si to poslechnu," dodává Zikmund.

Devítidílný seriál "Zapomenuté cesty Hanzelky a Zikmunda" natočil reportér Marek Janáč. ČRo 1 - Radiožurnál pořad vysílá od 5. července každou sobotu v 18.20 hodin, tedy po hlavní zpravodajské relaci Ozvěny dne.

autoři: Marek Janáč , psk
Spustit audio