Vánoční trhy na jihošpanělský způsob, to jsou pomeranče místo ozdob a mořské plody místo kapra

Vánoční trhy, to není jen jinovatka, pára od úst a ruce v teplých rukavicích ovinuté kolem kelímku se svařeným vínem. Například ve španělské lokalitě El Pedroso můžete takový trh absolvovat klidně jen v tričku s krátkým rukávem. Stejně jako spolupracovnice Radiožurnálu Lubica Zlochová.

Kdyby v lokalitě El Pedroso neměli na náměstí umělý vánoční stromeček a u stánků neprodávali figurky do betlémů, řekli byste si, že je jaro. Je totiž slunečno a teplota šplhá k příjemným 23 stupňům. Možná i proto tady vánoční trhy trvají jenom symbolické čtyři dny. Alespoň něco, když už o vánoční atmosféře nemůže být kvůli počasí řeč.

Iberská šunka a rybí dobroty

Rodina pana Carlose vlastní firmu na rybí produkty už po čtyři generace

Paní Rocio, kterou potkávám u jednoho ze stánků, je obtěžkaná několika igelitovými taškami. Nakoupila prý hlavně vepřové uzeniny – klobásky a salámy. Iberskou šunku z černých prasat, která je lákadlem těchto trhů, si prý koupí později. A domů si nese také víno – bílé i červené. Nakonec se dozvídám, že tato hovorná paní se ještě letos chystá i do Česka, konkrétně do Brna.

Loučíme se a já pokračuji v prohlídce zboží na stáncích. Nabídku tvoří hlavně výrobky z vepřového masa, sýry, olivy, víno, ale je tu i stánek s rybami. Firma ze Santanderu tu prodává hlavně ančovičky, mejillones, což jsou slávky v konzervě, marinovaného lososa, tresku anebo sardinky. Prodejce Carlos je už čtvrtá generace, firmu prý založil jeho pradědeček Felix a pojmenoval ji po prababičce Sabině.

Grilování pod širým nebem

Trhy jsou rozeseté po celé vesničce El Pedroso. Na náměstí u kostela se prostírají terasy zdejších restaurací a barů a mezi nimi jsou stánky s místními sladkostmi, pečenými kaštany a kořením.

Na náměstí místní pod otevřeným nebem grilují maso a připravují tradiční paellu

Nejhezčí koutek je ale asi ten, kde se přímo na náměstí připravuje v obrovské pánvi paella, tedy žlutá rýže se zeleninou, kalamáry a krevetami. Griluje se maso z iberských prasat a všechno je ozdobené citróny a velkými červenými a zelenými paprikami.

Jídlo až na prvním místě

Z amplionů se line venkovský rozhlas, který má svoje improvizované vysílací studio u místní kryté tržnice. I tam prodávají všude jelítka, klobásky, šunky, ale taky med, ořechy nebo lokální 40procentní anýzovku.

Kolem mě procházejí dva mladíci, kteří si nesou přes ramena přehozená celá šunková stehna, každý jedno. Vypadají jako Flinstonovi. Z Josého sálá spokojenost. Kromě přední vepřové nohy koupil prý i jitrničky, salám, klobásky, sýr, sýr v oleji, sýrovou pomazánku, 5 litrů sladkého muškátového vína a jedno normální červené… Zkrátka celkem třináct věcí dohromady jen za 79 eur. Není nad dobrý vánoční nákup!

autoři: Ľubica Zlochová , and
Spustit audio

Související