Kachny jako hvězdy červeného koberce? V memphiském hotelu slavnostně defilují dvakrát denně

Hotel Peabody v centru Memphisu ve státě Tennessee patří k vyhledávaným ubytovacím zařízením, ovšem nejen pro pohodlnost postelí či kvalitu snídaní. V jeho lobby najdete kašnu s vodou a v ní hotelové kachny, které každý den ve stejnou hodinu spořádaně přicházejí a odcházejí nacvičeným kachním pochodem. Podívat se na ně zašel i zpravodaj Jan Kaliba.

Klimatické změny mění přírodní biorytmy. Ohrožují i stěhovavé ptáky

Čápi v Dlouhém Újezdu (červenec 2013)

Střídavě teplo a zima. Rozkolísané teploty na podzim matou stěhovavé ptáky, kteří ještě neodletěli do svých zimovišť. Změna klimatu jim podle několika nezávislých vědeckých studií narušuje biorytmus. Některé ptačí druhy prodlužují trasy svých letů, jiné už tolik necestují anebo se do hnízdišť vracejí dříve. A jsou dokonce i ptáci, kteří už kvůli oteplování nelétají na jih, ale na západ.

Je pět hodin odpoledne a pěti kachnám tak jako vždycky právě končí společenská část dne. Hotelový kachní mistr oblečený v červeném saku dává zvířatům hůlkou pokyn, kachny doplují k připraveným schůdkům a po červeném koberci mašírují pryč.

V lobby hotelu Peabody tuhle scénku už skoro osmdesát let den co den pozorují stovky užaslých hotelových hostů, ale i ostatních návštěvníků. V Memphisu jde o jednu z hlavních městských atrakcí. Podle Jimmyho Ogla zhlédne tenhle kachní pochod ročně čtvrt milionu lidí z celého světa. „Jsou nadšení – všichni fotí nebo natáčejí, a malé děti to milují,“ dodává Jimmy, který má coby lokální historik historii této tradice v malíčku.

Nouzové řešení

„Všechno začalo jednou loveckou výpravou v roce 1933. Hotelový manažer si tehdy kromě pušky vzal na lov i láhev whisky, dostal se do nálady a kachny, které měl s sebou jako živé vábničky, zapomněl při zpáteční cestě vyložit na farmě. A tak přišel s originálním řešením – kačeny na noc ubytoval právě v hotelové kašně,“ vypráví.

„Když manažer druhý den přišel dolů do lobby, čekal, že uvidí spoušť. Ale vůbec ne. Zvířata spokojeně plula po hladině, hosté se bavili a prosili, ať je tam nechají, že jsou roztomilá a nikoho neobtěžují. A tak manažera dohnal jeho vlastní žert a vznikla tahle tradice.“

Kachny v hotelu Peabody v Memphisu

Pochodem vchod

K dokonalosti ji za druhé světové války dovedl Edward Pembroke, když kachny naučil nástup a odchod za zvuku marše. Stal se prvním kachním mistrem a vodil je do fontány padesát let. Pochopitelně nikoli stále tytéž.

Mississippi si žádá respekt, tvrdí první černošský kapitán parníku

Kolesový parník Ostrovní královna řídí první černošský kapitán James Gilbert.

Mezi nejtragičtější místa spojená s americkým otrokářstvím a útlakem černošských obyvatel patří Memphis ve státě Tennessee. Před padesáti lety tam zastřelili bojovníka za práva Afroameričanů Martina Luthera Kinga jr. A pokud bychom se vrátili ještě o dalších více než sto let zpátky, našli bychom říční přístav, který byl obřím překladištěm jižanské bavlny a velmi rušným trhem s otroky.

Hotel chová jednoho kačera a čtyři kačeny vždy jen tři měsíce, pak je vypouští zpátky do přírody a nahrazuje novými jednoročními kachními dorostenci. Stačí prý tři půlhodinové lekce a nové kachny chodí po červeném koberci jako zkušené filmové hvězdy.

Jimmy Ogle o tom něco ví, protože sám také nějaký čas funkci hotelového kachního mistra zastával a stále prý zaskakuje, když je potřeba. To, že vám dvakrát denně tleská nadšené publikum, je ale podle něj jen pozlátko.

Náplň práce: kachní mistr

„Povinností kachního mistra je ráno vynést kachní bobky, vyčistit výběh, trochu kachny osprchovat, vypustit vodu, natáhnout červený koberec a přivést je dolů do fontány. Pak jdete zpátky nahoru dokončit čištění a připravit krmení, protože zdejší kachny žerou až na noc, aby mezi lidi šly vyprázdněné,“ popisuje Jimmy.

Kachny v hotelu Peabody v Memphisu

„Šest hodin se drží u sebe a v poklidu plavou v kašně uprostřed hotelové kavárny, protože milují vodu a bojí se lidí, mají nás za lišky či podobné predátory. No a odpoledne to začne všechno nanovo, zase červený koberec a jdete uložit kachny k spánku - každý den, sedm dní v týdnu.“

Kachny ve výtahu

Je pět hodin a pět minut a show s výkladem končí. Pět kačen cupitá do hotelového výtahu, zavírají se za nimi dveře a zvířecí hrdinové odjíždějí nocovat na střechu hotelu, kde mají svůj prosklený palác s výhledem na celé město. Vstávat se slepicemi nemusejí, nástup na scénu mají zase další den v jedenáct dopoledne.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související