Bruselská centrála NATO se přestěhovala do nové budovy. Ze vzduchu připomíná spojené prsty

Pokud se o prázdninách vydáte do Bruselu, jedna z prvních budov, kterou potkáte cestou z letiště, je nová obří centrála NATO. Její dostavba se o několik let protáhla a nakonec vyšla na více než miliardu eur. Severoatlantická aliance ji přesto ukazuje jako svou chloubu. NATO se do nové budovy přestěhovalo teprve před měsícem.

Nová centrála NATO sice stojí na dohled od té staré, obě budovy se ale liší jako den a noc. Ta původní je přízemní, hranatá a místy vypadá jako naskládané dělnické unimobuňky. Její nástupkyně je obří zaoblený kolos ze skla a oceli, který ze vzduchu připomíná spojené prsty.

Ty propojuje více než 30 metrů vysoký a 250 metrů dlouhý koridor nazývaný Agora. „To je hlavní atrium, hlavní spojovací chodba,“ říká můj průvodce, diplomat Petr Švepeš. Agora podle něj představuje srdce celého rozlehlého komplexu na okraji Bruselu. Jeho pomyslným mozkem je hlavní jednací místnost.

„Stará budova byla mnohem méně prostorná, spíš provizorní. Stejně jako celé staré ústředí bylo 50 let provizorní budovou,“ dodává Petr Švepeš.

Křesla pro nováčky

Hlavnímu jednacímu sálu vévodí uprostřed velký oválný stůl, kde během jednání zasedá generální tajemník aliance a zástupci všech 29 členských států. Jak samotný stůl, tak řady sedaček podél stěn místnosti a celé její obložení jsou barevně laděné do tmavě hněda.

Agora představuje srdce celého rozlehlého komplexu nové centrály NATO.

V nové centrále NATO sídlí pohromadě všechny delegace a celé vedení aliance. Celkem tu pracují skoro čtyři tisíce lidí. „Počítá se i s tím, že by se aliance mohla někdy v budoucnu rozšiřovat. U kulatého stolu jsou proto volné židle, před kterými není vlajka žádného státu,“ ukazuje český diplomat.

Přecházíme na takzvané Public Square, neboli veřejné náměstí. Zaměstnancům poskytuje zázemí, kde si mohou vyřizovat své osobní věci. „Máme tady supermarket, kantýnu pro zaměstnance, tři restaurace, dvě banky, lékárnu i kadeřnictví,“ vyjmenovává Petr Švepeš.

Z periferie do centra dění

Budova se snaží být maximálně ekologická a ke svému provozu využívá nejmodernější technologie. Splachuje se v ní zachycenou dešťovou vodou a v zimě se vytápí pomocí geotermálních vrtů.

„Je to supermoderní budova se vším, co k tomu patří,“ shrnuje český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý. Na rozdíl od starého ústředí tady všechno funguje. Sídlíme v jedné budově, neustále se potkáváme a myslím si, že to má velmi dobrý dopad i na budování kolektivu v rámci aliance.“ Doplňuje.

A pro Česko má nová alianční centrála ještě jednu přednost. „Ve starém ústředí jsme byli tak trošku na periferii. Byli jsme jako novější členové poněkud odstrčeni. Tady je rozvržení úplně jiné a já to mám do hlavní zasedací místnosti kousek,“ pochvaluje si nejvyšší český diplomat v NATO.

autoři: Filip Nerad , and
Spustit audio