Zapíjet čokoládu pivem? Netradiční kombinace si v Belgii našla své milovníky

Belgie je po celém světě proslavená svojí čokoládou. Neméně známá je také svým pivem. Dali byste si ale tyto dvě pochoutky dohromady? Belgičané ano. A jsou tam tací, kteří se na párování piva s čokoládou a snoubení jejich chutí dokonce specializují.

„Tohle pivo pro nás uvařil pivovar v Rulles asi 20 kilometrů odsud. Je to jantarový ale s americkým chmelem,“ líčí mi ve svém pivním obchodě na okraji Arlonu zrzavý čtyřicátník s dlouhým plnovousem Christophe Gillard.

Čtěte také

V Belgii patří mezi uznávané pivní someliéry. A když říká pro nás, myslí sebe a svého kamaráda čokolatiéra Jeana, se kterým vytváří originální pivo-čokoládové kombinace.

Na pořadí záleží

„Tohle pivo jsme spárovali se dvěma druhy čokolády. Jedna je se slanými mandlemi a ta druhá s chilli papričkami Espelette. Pikantní čokoláda se dobře snoubí s chmelovou chutí piva, slaná zase se sladovou. Jedna je vhodnější před večeří a ta druhá jako dezert,“ vysvětluje Jean.

Pivo pro Chrise a Jeana vaří pivovar v Rulles

Ještě než se dáme do ochutnávání, přibližuje mi Chris, jak si sám říká, vznik samotného nápadu na spojení piva a čokolády.

Přivedla ho na něj účastnice degustační soutěže, která kombinovala s čokoládou víno. Druhý den proto oslovil francouzského čokolatiéra, jestli by něco podobného nezkusili s pivem.

Výsledkem je už 18letá spolupráce, ze které se zrodilo několik piv uvařených speciálně tak, aby chutnaly s Jeanovou ručně vyráběnou čokoládou. Jako pivo JeanChris číslo jedna, které pro mě jeho autor otevírá.

Čtěte také

Není čokoláda jako čokoláda

„První je 75procentní tmavá čokoláda z ostrova Svatý Tomáš se slanými mandlemi. Nejdřív ochutnáme pivo, pak čokoládu a pak zase pivo. Dělá se to tak proto, že čokoláda je mnohem tučnější, a pokud byste ji ochutnali jako první, zůstal by vám v ústech cukr a nevynikla by chuť piva,“ zdůrazňuje Chris.

„Čokoláda v tomto případě mírně potlačí chmelovou hořkost piva, aniž by ji ale úplně překryla. Ta druhá čokoláda udělá přesný opak a chuť piva ještě podtrhne,“ dodává.

Pivo ChriseJean je vyrobené tak, aby chutnalo speciálně v kombinaci s vysokoprocentní belgickou čokoládou

Chris a Jean se scházejí jednou za měsíc, aby vyzkoušeli nová piva a nové čokolády, zda by šly k sobě. Pro toto netradiční spojení se podle Chrise hodí skoro všechny pivní styly, ale jen některé čokolády. S bílou nebo mléčnou čokoládou to prý nefunguje. A ideální podle něj nejsou ani ty prodávané v běžných obchodech.

autoři: Filip Nerad ,
Spustit audio

Související