Základ je vzájemná důvěra mezi rodičem a dítětem, připomíná spoluautor knihy Dítě v síti Daniel Dočekal

13. červen 2019

Návod pro rodiče a učitele, jak se vyvarovat hrozeb současného online světa, tak charakterizuje knihu Dítě v síti jeden z jejích spoluautorů, publicista Daniel Dočekal. Jak děti naučit bezpečně se pohybovat ve světě, který nabízí vedle úžasných příležitostí také dosud netušená rizika?

Očekávala sofistikované zlo, ale setkala se s leností a arogancí. Anežka Pithartová o dokumentu V síti

Z natáčení dokumentárního filmu V síti

Režisér Vít Klusák tvoří filmy, které hýbají společností. Jeho nový dokument V síti vzbudil velký zájem, přestože ještě není v kinech. Míra zneužívání mladých dívek na sociálních sítích tvůrce překvapila. Hostem Petra Krále byl režisér Vít Klusák a jedna z aktérek dokumentu Anežka Pithartová.

Základní rada podle Daniela Dočekala zní: snažit se s dítětem v kyberprostoru držet krok. To je samozřejmě snazší, když je dítě malé. Ale pokud rodič nepodcenil v tomto ohledu ranou výchovu, mělo by pro něj být jednodušší překonat i období puberty, kdy se z autority někdy mění na nepřítele číslo jedna.

A jak tedy dítě v online věku správně vychovávat? „Dětem jsme vždycky říkali, aby nikam nechodili s cizími lidmi, když je osloví na ulici, nebrali si od nich bonbonky… A ve virtuálním světě je to vlastně skoro stejné: Kdyby po tobě někdo chtěl poslat fotografie, tak mi to prosím přijď říct. Nedávej nikomu svoje telefonní číslo nebo přihlašovací údaje,“ radí Daniel Dočekal.

Na prvním stupni vede TikTok

Daniel Dočekal

Facebook děti podle statistik používají čím dál méně, zakládají si rovnou Instagram. Lákají je na něm především takzvané stories, což jsou maloformátové příspěvky a videa, která po 24 hodinách ze sítě zmizí.

Mezi dětmi mezi 9 a 12 lety je stále oblíbenější sociální síť TikTok, která se původně jmenovala Musical.ly. „Její riziko je v tom, že je na ní tolik malých dětí, zejména holčiček, což je velmi lákavé pro sexuální predátory,“ varuje Daniel Dočekal.

Současný čínský provozovatel se navíc snaží, aby síť co nejrychleji rostla, a proto jsou všechny profily, pokud je rodiče správně nenastaví, veřejné.

Nebojte se obrátit na soud, doporučuje právník obětem kyberšikany. Většinou to útočníka odradí

Právníka Štěpán Ciprýn, který se specializuje na kyberšikanu

Partneři, kteří se nerozešli v dobrém. Podnikatelé, které chce poškodit někdo z jejich obchodní konkurence. Anebo děti, které trápí někdo z vrstevníků, ale někdy také dospělých. To jsou nejčastější oběti kyberšikany. A podle právníka Štěpána Ciprýna, který se na kyberšikanu specializuje, je jich stále více. Jak se mohou bránit?

Zákaz není řešení

Pokud dítěti cokoli zakážete, je velmi pravděpodobné, že si síť o to víc bude chtít vyzkoušet,“ varuje Daniel Dočekal. Jde tedy podle něj hlavně o to, aby mezi rodičem a dítětem byla vybudovaná velká důvěra. To ovšem neznamená, že by rodič neměl mít přehled o tom, co dítě na sociální síti dělá. Naopak.

Vzájemná důvěra je naprosto zásadní i ve chvíli, kdy dítě překročilo nastavená pravidla a má obavy se s tím rodiči svěřit. „Predátoři navíc často děti vydírají: Když mi nepošleš nic dalšího, řeknu to tátovi, pověsím to na internet nebo to dám policii. Rodič by v takové chvíli neměl jednat ukvapeně a dítě netrestat. Měl by naopak docílit toho, aby ztratilo ostych a všechno mu řeklo.“

Jaká pravidla by naopak měli na síti dodržovat rodiče? Kolik času by mělo dítě na internetu strávit? A jaká další rizika na internetu na děti číhají? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související