Začínají eurovolby. Petr Vokáč vysvětlil, jak je stát na volby připravený

24. květen 2019

Dnes začínají volby do Evropského parlamentu. Volební místnosti se otevřou ve dvě hodiny odpoledne. Jak je stát na volby připravený? Odpovídá ředitel odboru voleb Ministerstva vnitra Petr Vokáč.

Každá politická strana, hnutí nebo koalice má jednu kandidátní listinu stejnou v celé republice. To je rozdíl od voleb třeba do sněmovny, kde jsou kandidátky rozdělené po krajích. Při volbách je Česká republika jedním volebním obvodem. Na výběr je z devětatřiceti stran, hnutí a koalic.

„Všechno je připravené. Členové okrskových volebních komisí jsou proškoleni. Na zítra je připraven Český statistický úřad na sčítání hlasů,“ jmenuje Petr Vokáč potřebné úkony. Pokud člověk zjistí vadu na volebních lístcích, má se podle něj obrátit přímo do volební místnosti, kde dostane správné hlasovací lístky.

Poslední sněmovní volby se neobešly bez útoku hackerů. Jak je na tuto možnost ministerstvo připraveno? „ČSÚ spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost a věříme, že případným útokům odolá,“ říká Vokáč.

Také se zpřísnila pravidla sčítání hlasů. Došlo ke změnám v podobě samotných hlasovacích lístků. „K řadě chyb docházelo, protože byly oboustranné a komisaři je zapomínali otáčet. Tentokrát jsou vytištěné po jedné straně.“

Výsledky voleb se tentokrát dozvíme až v neděli v jedenáct hodin večer. „Volí se v celé Evropské unii a v některých státech zavírají volební místnosti právě až v jedenáct večer,“ doplňuje Vokáč. Ve volbě do jednoho orgánu se nesdělují výsledky, dokud není celá volba uzavřena.

autoři: Jiří Chum , Martin Karlík ,
Spustit audio