Vztahy se dostaly na displeje telefonů, říká spoluautorka projektu Terapie sdílením Ester Geislerová

21. červen 2019

Byl život bez telefonu a sociálních sítí jednodušší než dnes? Těžko říct, říká v rozhovoru s Vojtou Kovalem Ester Geislerová, spoluautorka projektu Terapie sdílením. „Technologie jsou součástí našeho života. Jen nám nikdo nedal návod, jak je používat,“ uvažuje.

Sociální sítě přinesly hodně dobrého. Abychom se ale nezbláznili, potřebujeme pravidla. „V poslední době se objevila třeba velká vlna takzvaných neohippies. Ti se hromadně odhlašují z Instagramu a Facebooku. Jsou to mladí lidé,které už to nebaví a štve je to,“ upozorňuje.

„Některé party zase, když jsou do restaurace, dají mobily doprostřed stolu, a kdo na telefon sáhne jako první, platí celou večeři,“ směje se Ester Geislerová.

Člověk v tom není sám

To, jak sociální sítě ovlivňují naše životy, ukazuje i projekt Terapie sdílením, jehož je Ester Geislerová spoluautorkou. Těžiště má na Instagramu, kde lidé sdílejí (nejen) rozchodové věty z nejrůznějších chatovacích aplikací.

Terapii sdílením dnes na Instagramu sleduje víc než 200 tisíc lidí, všechno přitom začalo nenápadně. „S Josefínou vytváříme módu a chtěly jsme připravit kolekci pro dospělé. Rozhodly jsme se, že na trička dáme věty, které se ve vztahu notoricky používají. Pak nám jedna paní poslala své věty a my jednu z nich daly na Instagram. A pak začaly chodit další.“

Narazily jsme na fenomén, který momentálně ve světě frčí. Vztahy se dostaly i na displeje telefonů.
Ester Geislerová

Od té doby už lidé Ester a Josefíně naposílaly neuvěřitelné množství „rozchodových“ vět. A ty si s hashtagem #terapiesdílením získaly obrovskou popularitu. „Je to, jako když jdete s kamarády na pivo a svěříte se jim s něčím, co je trápí. Terapie sdílením je odborný psychologický termín, je dobré zjistit, že v tom člověk není sám. Často nám píší lidé, že jim to opravdu pomáhá.“

autoři: Vojtěch Koval , als

Související