Vyhřívané sedačky a široké sjezdovky? V Jahorině na ně nemusíte stát frontu

K nejvyhledávanějším zimním střediskům obvykle patří ta, která jsou ověnčena olympijskými symboly, tedy například Innsbruck, Lillehammer nebo Chamonix. V následující reportáži vás pozveme na místo, kde se konala zimní olympiáda v roce 1984. Moudří už vědí, že jde o bosenské centrum Jahorina.

V Jahorině vás může potkat proměnlivé počasí, zvlášť v lednu a únoru. Během několika dní jsme tu zažili krásné, slunečné a teplé počasí s modrým nebem, ale pak se vše prudce změnilo a přišly vichřice s prudkým sněžením. Celková výška sněhové pokrývky se pohybuje kolem jednoho metru.

V současné době jsou v provozu tři šestisedačky italské výroby. Na vrcholu Jahoriny však nevládne přívětivé počasí – je tu mlha, fouká vítr a teplota se pohybuje kolem nuly. Navíc stále sněží, ale jak tvrdí Miky, který hlídá provoz lanovky, podobné počasí trvá dva tři dny a pak se vyjasní.

„To není špatné počasí, ale nečas,“ potvrzuje Miky. Letošní sezóna je podle něj přesto mnohem lepší než ta před dvěma lety. Přijelo hodně lyžařů a modernizované středisko začalo konečně vydělávat.

Až pohádkově zasněžené stromy okolo Jahoriny

V březnu tu můžete lyžovat jen za několik eur

Sezóna tu oficiálně končí 15. dubna, ale letos to vypadá, že se bude lyžovat až do května. To, co na jaře neuvidíte, jsou zasněžené lesy, které vypadají jako v pohádce. Samo pohoří Jahorina je velmi členité, takže nabízí úžasné výhledy do všech stran.

V lyžařském centru najdete 25 kilometrů dobře upravených širokých sjezdovek, žádné fronty, vyhřívané sedačky a příjemné ceny. Jednodenní skipas stojí 33 bosenských marek, což je 16,50 eura. V březnu je v Jahorině dostatek sněhu, dobré počasí a skipasy jsou o dost levnější. Můžete lyžovat celý den jen za několik eur.

„Každý den tu máme 10 členů horské služby, kteří jsou vybaveni vším, co je potřeba i pro ty nejsložitější případy. Jahorina je celkově velmi bezpečná, pokud lyžaři dodržují desatero základních pravidel,“ připomíná šéf zdejší horské služby Miro Kalem.

Budoucnost Jahoriny? Další sjezdovky a kompletní zasněžování

Olympijské centrum Jahorina se neúspěšně pokusili zprivatizovat čeští provozovatelé zimních areálů. Nakonec zůstalo státní a vůbec to není špatné.

Návštěvníci Jahoriny by se měli připravit na nevyzpytatelnost počasí

„V posledních čtyřech letech se tu investovalo 25 miliónů eur. Získali jsme nejmodernější možnou technologii zasněžování a lanovek. Vypsali jsme soutěž na stavbu dalších sjezdovek a v budoucnosti bude celý areál kompletně zasněžovaný,“ popisuje Miro Kalem.

Rozhovor však musíme ukončit. Právě se ozval hlas z vysílačky, že si někdo narazil nebo zlomil ruku, takže se záchranáři musejí vydat do práce.


Zobrazit lyžařské centrum Jahorina na větší mapě

autor: mdo
Spustit audio