Vyhřeznutí ploténky může vést až k ochrnutí, varuje profesor ortopedie. Jak mu předcházet?

15. říjen 2021

„Pokud problémy s páteří neustupují, je potřeba vyhledat odborného lékaře. Obrátit se jako první na fyzioterapeuta je špatná cesta“ zdůrazňuje profesor Jiří Chomiak, přednosta Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka. Jaké jsou nejčastější problémy s páteří? Jak se projevuje vyhřeznutí ploténky? A škodí našim zádům víc sport, nebo sedavé zaměstnání??

Říká se „sportem ku zdraví“, říká se potom i něco jiného. Ortopedie a to, co děláte, hodně souvisí se sportem. Jak vy se na tohle díváte?

Já sport vnímám pozitivně, protože když se dělá v rozumné míře a pod rozumným dohledem, dejme tomu i na vrcholové úrovni, tak vyloženě neničí naši páteř. Pokud budeme mít dobrý svalový aparát, který nám tu páteř bude dobře držet, pokud budeme správně vytrénováni, tak abychom to tělo drželi především v té správné ose - což je základ pro fungování páteře - tak je ten sport dobrý. Když se to nepřehání až do extrémů.

Extrémy jsou určitě to, čím si páteř ničíme, ale čím ještě páteři neprospíváme?

Při běžném životě? To je především sedavý způsob zaměstnání, kdy sedíme, neprotahujeme se, nehýbeme se. Páteř se dostává do pozice, která je pro ni nevýhodná, oslabují se svaly, které nám pomáhají páteř držet, a potom vznikají degenerativní změny. Zátěž, kterou by měly držet svaly a ta správná postura, se přenáší na klouby, které se začnou ničit a nastane celý proces degenerace.

Čtěte také

Nejčastější problémy s páteří – ploténky?

Obecně to patří do degenerativních onemocnění páteře. Ploténka je až druhé stádium. První stádium je uvolnění kloubů, dráždění těch kloubů, klouby mají inervaci, jakoby se zanítí a vysílají impulzy ke svalům - protože se snaží, aby se to zafixovalo. To znamená kontraktury svalové, bolesti svalů, ztuhlost, tím to začíná.

Takže bolí mě záda, nevím proč, jsem taková tuhá, nic nejde a pak přichází ploténka.

Ano, u nás všech, jak stárneme, se v těch ploténkách snižují proteoglykany a snižuje se množství vody. Kvůli tomu ploténka degeneruje, snižuje se, praskají vazy, které ji mají držet na správném místě. Při větší zátěži se pak může stát, že ploténka vyhřezne a vytlačí se do páteřního kanálu. Ale to je pozdější následek většinou.

Co se v místě výhřezu děje?

Ploténka vyhřezne, tlačí tam na nějaké struktury, uvolňují se chemické mediátory, které vyvolávají jakýsi zánět, oteče to tam a začne to tlačit. Jde o to, jakým směrem ploténka vyhřezne, jestli směrem ke kořenům, které vycházejí z páteře, nebo do středu proti míše. Vyhřeznutí proti kořenům se projevuje tím, že začne končetina pálit v příslušném okrsku, který zásobuje nervový kořen, může dojít k necitlivosti, k motorickému výpadku - třeba nezvednete ruku. Kdyby šel výhřez přímo u krční páteře, tak může utlačit míchu, to může být velký problém, protože můžeme ochrnout.

Jakou roli hraje pro vznik problémů s páteří psychika? Je možné cvičením předejít operaci? Jak se projevují záněty páteře a jakým způsobem doma cvičí profesor Chomiak? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma

Související