Vstup zločineckých struktur do EU

25. listopad 2011
Pod kůži

Spolu s Českem vstoupí 1. května do Evropské unie i zdejší zločinecké struktury. Odborníci se obávají, že pojmy jako tunelování, například i kapesní krádeže, překročí hranice státu a etablují se v zemích západně od Aše. Jakým směrem pravděpodobně vykročí představitelé českého podsvětí, zjišťoval reportér Jan Hrbáček.

Evropský policejní úřad Europol už nějaký čas varuje před tím, že zločinecké struktury začnou využívat 10 nových členských států jako základny především pro praní špinavých peněz. Příchodu mafiánských gangů podle Europolu nezabrání ani zvýšená bezpečnostní opatření na východních hranicích států unie. Pečlivou přípravu na vstup do unie už mají mafie dávno za sebou, říká analytik Ústavu mezinárodních vztahů Miroslav Nožina.

Miroslav Nožina: Přišli sem evidentně s vizí, že budou moci daleko snadněji expandovat, takže si pro to připravovali půdu, připravovali si zázemí, to se týkalo nejrůznějších povolení k trvalému pobytu, povolení k podnikání.

Nožina upozorňuje především na flexibilitu mafií, působících v zemi evropské patnáctky a zdejších gangů. Evropská integrace v této sféře podle něj probíhá v porovnání s přibližováním orgánů státní správy mnohem rychleji.

Miroslav Nožina: Když srovnáváme vývoj organizovaného zločinu na našem území a tendence, které dneska probíhají právě v Evropské unii, zjišťujeme, že struktura skupin, způsob jejich podnikání a tak dále se začínají velmi podobat.

Se vstupem do unie ale není spojen jen vstup nových zločineckých uskupení na našem území. Policejní prezident Jiří Kolář se obává, že Evropu mohou zaskočit specificky české kriminální fenomény.

Jiří Kolář: My máme zvláštní specifika v oblasti hospodářské kriminality. Hospodářská kriminalita představuje pouhých 10 procent, ale škody představují zase více jak 70. Na co nebude zvyklý ten okolní svět je, zda budeme schopni tak ochránit zahraniční investice, tak jak je to ve světě standardní. Takový pojem jako je tunelování, pokud dopadne ve velkém stylu na zahraniční investory, byl by to problém.

Náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk výčet hříchů, kterým bude česká policie a justice v dohledné době čelit, upřesňuje ještě více.

Jaroslav Fenyk: Zde může docházet k určitému podvodnému získávání finančních prostředků nebo vyhýbání se povinnému placení, podvodnému nabývání výhodných subvencí. Jsou známy případy předstírání exportu, protiprávní reinport, manipulace s cílem určení zboží kvalitou či vyhýbání se placení závazků, nelegální import a manipulování s obsahem a původem zboží.

Experti odhadují, že až 2 procenta z evropského rozpočtu zmizí na kontech mafií. Analytik Miroslav Nožina nicméně připomíná i očekávaný rozmach méně nebezpečné kriminality, například přesun vyhlášených pražských kapsářských gangů do větších měst unie.

Miroslav Nožina: Bezpečnostní složky západní Evropy už se tady na tyto problémy připravují. Možná tam dojde k tomu, že v určitém období dojde k nárůstu tohoto fenoménu, ale pak bude poměrně rychle potlačován.

Žalobce Fenyk upozorňuje i na to, že poroste počet případů padělání peněz.

Jaroslav Fenyk: Může také dojít k nárůstu padělání jednotné měny euro. To už se projevilo na našem území do značné míry a já myslím, že po vstupu do Evropské unie se tato oblast ještě zhorší.

Experti evropského policejního úřadu Europol předpokládají, že se v nových státech unie budou etablovat nové zločinecké skupiny z chudých a nestabilních zemí, jako je Ukrajina, Bělorusko a balkánské státy. Podle analytiků se ale rozrostou i řady mafiánských struktur z Asie a Afriky.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: hrb
Spustit audio

Více z pořadu