Voltiž není cirkus, zdůrazňuje uznávaná trenérka Petra Cinerová. Její svěřenci se učí akrobacii na koňském hřbetu

22. leden 2019

Můžete mít rádi koně. Můžete mít rádi gymnastiku. A nebo to můžete spojit a zamilovat si voltiž – totiž gymnastiku na neosedlaném koni. „Měla jsem štěstí na hodně dobré koně,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou uznávaná trenérka voltiže a také žena, která vychovala jihomoravského koně roku.

Výběr koně pro voltiž je přitom velmi náročný. „Kůň musí být opravdu zdravý. Cvičí na něm děti, a když se na něm pohybuje skupina, může nést na zádech až 150 kilo. Musí být vyvážený, aby neudělal jediný pohyb navíc. Musí být charakter a mít energii, musí se vyrovnat i s atmosférou, kdy všichni hvízdají, pískají a hraje hudba,“ vypočítává.

Každý kůň je osobnost, hodně vás naučí, říká parkurová závodnice Anna Kellnerová

Anna Kellnerová

Když koně přijdou na parkurovou dráhu, úplně se prý změní. „Narostou, stanou se z nich osobnosti a cítí atmosféru kolem sebe,“ popisuje parkurová závodnice Anna Kellnerová.

Role Petry Cinerové je při tom všem nezanedbatelná. Kromě toho, že trénuje děti, totiž trénuje i samotného koně. „Během závodu pak dávám pokyny koni. Ten musí cválat, dokud mu nedám pokyn, že může skončit,“ popisuje. S koňmi pracuje už několik let. „Například s Landarem už vždy poznám, jakou má náladu. Cítím, v jakém je stavu,“ říká o jihomoravském koni roku.

Na koni mohou cvičit i handicapované děti

Svůj život Petra Cinerová obětovala koním. A prý nelituje. „I když bylo nejhůř, vždy jsem věděla, že musím vyjít ke koni ven. A že kůň se mnou nebude pracovat, pokud budu mít nervy nebo budu vzteklá. Vždy když jsem se vrátila ke koním, mi to pak koně vraceli zpátky,“ zdůrazňuje, že koně přispívají i k psychické pohodě.

Jak dodává, koně vždy poznají, kdo na nich jde cvičit. Trénovat na nich tak mohou třeba i handicapované děti v rámci takzvaného paravoltiže. „Koně děti respektují a neudělají jim nic zlého. A děti na koni se také projevují neskutečně: například jedna holčička zpívá, chlapeček, který nemluví, najednou začne mluvit…“ popisuje.

Voltiž, tedy gymnastika na neosedlaném koni, je elegantní sport

„V klubu paravoltiže máme už čtyři děti, velmi je to baví. Pro zdravé děti je to také přínosné: musí se k nemocným chovat hezky, nemocné děti zase vidí, jak se cvičí. A koně jsou v pohodě. Je to výborné,“ shrnuje.

Nejde o cirkus

Připomíná vám spojení akrobacie a koní cirkus? Jde prý o častý omyl, zdůrazňuje Petra Cinerová. „U nás jsou jasně daná pravidla: například jak a jakou sestavu musí jednotlivé kategorie cvičit.“

Jedním z nejtěžších prvků, které dnes při závodech voltiže můžete vidět, tak prý jsou salta na koňském hřbetě.

autoři: Lucie Výborná , als

Související