Volební speciál Martina Veselovského z Vysočiny

Z jihlavského divadlo Diod vás zdravím od dalšího speciálu Radiožurnálu, který dnes vysíláme z kraje Vysočina. Čeká vás hodinová debata mapující místní situaci před volbami do krajských zastupitelstev. Ty proběhnou v pátek a v sobotu 12. a 13. října. A já budu opět s pomocí vás posluchačů a vás voličů, chtít vědět, jak budou chtít místní kandidáti do křesla hejtmana spravovat kraj Vysočina v dalších čtyřech letech.

redaktorka:
Kraj Vysočina leží na pomezí Čech a Moravy. Velikostí i počtem obyvatel patří k průměru. V krajských volbách před čtyřmi lety výrazně zvítězila ČSSD. Hlasovalo tehdy 45 % oprávněných voličů, a to bylo nejvyšší procento v rámci celé České republiky. V čele kraje stanuli sociální demokraté, kteří se opírají o podporu KSČM. Současný hejtman Jiří Běhounek bude svoji pozici v říjnových volbách obhajovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To bylo krátké uvedení do děje v kraji Vysočina, zároveň drobný exkurz dozadu a teď se budeme dívat dopředu. Protože mezi třicátým srpnem a pátým zářím provedla v tomto kraji společnost PPM Factum průzkum, jehož výsledkem je volební model a ten ukazuje, že následujících pět politických stran by se nyní z 90 % pravděpodobností dostalo do krajského zastupitelstva. Konkrétně to jsou Česká strana sociálně demokratická, ta by dnes získala 23,1 % hlasů, jejím místním lídrem je stávající hejtman a nestraník Jiří Běhounek. Dobré odpoledne.

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Hezké odpoledne z Vysočiny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Také by se do krajského zastupitelstva dostala Občanská demokratická strana, skončila by na druhém místě se 17,7 % hlasů, vede ji tady radní v Přibyslavi Ota Benc. Dobré odpoledne.

Ota BENC, radní /ODS/:
Dobrý den všem posluchačům Českého rozhlasu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
14,8 % hlasů by dnes získala Komunistická strana Čech a Moravy, v kraji Vysočina pod vedením krajského zastupitele Jana Slámečky, dobré odpoledne.

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Do krajského zastupitelstva by se nyní dostala také Křesťanská a demokratická unie Československá strana lidová, získala by 12,2 % hlasů, vede ji primář v havlíčkobrodské nemocnici Vít Kaňkovský. Dobré odpoledne.

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
Dobré odpoledne vám všem tady v sále i všem posluchačům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A nakonec TOP 09 a Starostové s 10,9 % hlasů, jejich místním lídrem je poslanec Ladislav Jirků. Dobré odpoledne, pane poslanče.

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
Přeji příjemné odpoledne z Jihlavy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Už tradičně bude i tento předvolební speciál z kraje Vysočina rozdělen na, řekněme dvě formální části. V té první budu debatovat s kandidáty na post hejtmana, řekněme o dvou, či třech přesně daných tématech, které jsou pro tento kraj důležitá a v té druhé bude všechno na vás. To znamená na posluchačích, pokud jste využili Facebook, nebo mail, nebo na lidech, kteří přišli přímo sem do sálu divadla Diod, aby se ptali svých politiků. Já jen dodám, že tuto debatu můžete kromě toho, že ji posloucháte, také sledovat, a to na webové adrese zpravy.rozhlas.cz a u mikrofonu je stále Martin Veselovský. Pane Benci, Ota Benc je lídr ODS v kraji Vysočina. Vy máte na svém facebookovém profilu napsánu tuto větu: nejdůležitějším úkolem je ukončit vládu nevládu koalice KSČM a ČSSD, jen tak bude možné začít napravovat to, co sociální demokracie svou neschopností v hospodaření dopravě, zdravotnictví a vzdělávání na Vysočině napáchala. A já vám k tomu postavím výsledek, řekněme, dotazování se společnosti PPM Factum, která se kromě jiného ptala, jak jsou lidé tady v kraji Vysočina spokojeni za ty čtyři roky s krajskou vládou a představte si, že celých 64 % lidí v kraji Vysočina je s vládou sociálních demokracie v zádech s komunisty spokojeno. Máte pro to nějaké vysvětlení?

Ota BENC, radní /ODS/:
Tak, já tedy spokojen nejsem, proto si myslím, že je pro to potřeba něco udělat. A myslím si, že je tady spoustu věcí, který zůstalo zanedbáno právě možná díky tomu, že vládla ČSSD v závěsu s KSČM, taková podivná tichá koalice, která vlastně mohla bez problémů všechny důležité věci, které je potřeba řešit a bylo potřeba řešit, já osobně vyzdvihnu třeba otázku školství a vzdělávání, prostě nechávala ladem, neřešila je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale všímáte si, pane Benci, že to 64 % lidí nevadí.

Ota BENC, radní /ODS/:
No, tak pokud to nevadí 64 % lidí, tak to je mi opravdu v této chvíli velice divné, protože já se setkávám s mnoha lidmi, třeba právě v oblasti vzdělávání, ale i v dopravě, kteří nejsou spokojeni se současným stavem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zeptám se Ladislava Jirků za TOP 09 a Starosty pro Vysočinu, pane poslanče, vy máte nějaké vysvětlení toho, že, já podotýkám, my jsme část České republiky již s předvolebními speciály objeli a taková spokojenost s minulými čtyřmi lety s prací krajského zastupitelstva a zejména rady, ještě nikde nebyla, jako je tady. Máte pro to vy nějaké vysvětlení?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
No, tak jak to říkáte, tak 64 % je určitě vysoké číslo. Já s tím spokojený nejsem a myslím si, že je hodně co měnit a napravovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
S čím nejste spokejený?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
Už tady některé ty věci zazněly, myslím si, že transparentnost některých výběrových řízení není v pořádku, nelíbí se mi, že zatímco všude se ve státní správě škrtaly platy, tak tady šly nahoru na kraji. To jsou věci, s kterými spokojený nejsem zkrátka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Můžete uvést nějaký příklad konkrétní těch netransparentních výběrových řízení?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
No, tak pokud vím, tak některá ta řízení, výběrová řízení na požární techniku, to je myslím, jeden z těch příkladů, kdy to výběrové řízení nebylo zcela transparentní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Ladislav Jirků za TOP 09 a Starosty. Za ČSSD tu sedí stávající hejtman Jiří Běhounek. To číslo 64 %, které je spokojeno s vaší, tak řekněme, jeden a půl barevnou vládou v kraji, protože vládne sociální demokracie s podporou KSČM, je pro vás dobrá zpráva, na druhou stranu jak Ota Benc, tak Ladislav Jirků říkají, že jste spoustu věcí neudělali dobře. Tak, co tomu říkáte?

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Předvolební rétoriku já beru, já si myslím, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To se, pane hejtmane, vymýšlejí, myslíte?

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Ne. Já myslím, že to není objektivní hodnocení, protože, pokud by bylo objektivní hodnocení, tak by pánové museli vědět, že jsme nabídli všem čtyřem stranám, které byly, to znamená třem zbývajícím možnost podílet se na chodu kraje. Tenhle kraj nikdy nebyl nějakým způsobem v situaci, kdy by stál proti sobě, jednotlivé strany byly kontroverzní. Velmi to nerad slyším z úst pana Bence i pana Jirků, protože to bourá dvanáctiletou snahu, abychom postupovali v klasických otázkách problémů jako je školství, zdravotnictví, doprava v nějakém konsensu. Ve většině případů krajské zastupitelstvo hlasovalo bez větších problémů. Diskuse byla pouze o rozpočtu a tam byla vždycky taková marginální část, která nám byla vyčítána, že toho ODS a KDUČSL, která tu nabídku dostala, nevyužily, to bohužel není můj problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane hejtmane a co říkáte tomu, že Ladislav Jirků zmiňoval to výběrové řízení na požární techniku a nazval ho neprůhledným, nebo netransparentním.

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Já teda nechápu o jakou požární techniku šlo, protože výběrová řízení na rozdíl od předchozích řízení, která byly v minulých volebních obdobích, se měly možnost a zúčastňovali se i členové, kteří byli v opozici, vždycky jedno místo ve výběrové skupině a komisi bylo vyhrazeno buď pro ODS, nebo pro KDUČSL. Jestli nevyužili tuto možnost, to je mi líto. To samozřejmě, myslím si, že by se v tom pokračovat mělo. My jsme tu možnost měli až poslední dva roky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče Jirků, můžete to nějak upřesnit, nebo je to jenom předvolební rétorika, jak říká pan hejtman?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
No, TOP 09 a Starostové nejsou v krajských orgánech zastoupeny, protože jsme ve volbách před čtyřmi roky nebyli, takže ty moje informace jsou vždycky jenom z venku, nemám ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se omlouvám, ale mnozí z vás byly v KDUČSL.

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
Já jsem to nebyl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říkám, mnozí z vás. Neříkám vy.

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
To je možné. Já si myslím, že když se podívám na web kraje, tak mi tam chybí to, co teda označuju jako transparentní snadný přístup k informacím o tom, jak které zakázky vypadají, protože doopravdy je tam sice spousta informací, ale jsou neuspořádané a já i když se trošku s tou výpočetní technikou kamarádím, tak musím říct, že se těžko orientuju v tom, abych se dostal k nějakým informacím, snadno a rychle. Je tam, celá změť informací, které pro řadového občana, myslím si, jsou velice nepřehledné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Ladislav Jirků za TOP 09 a Starosty. Jan Slámečka za KSČM, vám vadí to, co popisuje pan poslanec Jirků, to znamená, že z jeho pohledu je krajský web spíš změtí informací, než něčím jednoduchým, průhledným a srozumitelným?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
No, myslím si, že tak, jak to tady už zaznělo, některá vyjádření před volbami možná trochu vybočují normálu a normálnímu stavu věci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je i to, o kterém teď mluvíme? To, že krajský web je ...

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Já si také myslím, že tomu tak úplně není. Ona transparentnost je dneska kouzelné slovíčko, které se velmi často používá a já budu tady argumentovat, možná jenom dvěmi poznámkami. První poznámka je, že ano, v nějakém hodnocení transparentnosti údajně nedopadl kraj Vysočina nejlépe mezi ostatními kraji. Já tady řeknu, že kraj Vysočina za čtyři roky nezažil žádnou velkou aféru finančního charakteru. A druhá věc, která zaznívala například v televizním přenosu, kdy nám bylo vyčítáno, že není zavěšen rozpočet na kliknutí, že například jediný, kdo ho má velmi dobře vyvěšen, je magistrát města Prahy a když to srovnáte, tak právě magistrát Prahy velmi často je v kritice ohledně finančních toků.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom pardon, dovolíte, pane Slámečku, tak jenom, abychom si to srovnali. To, co říkají vaši, řekněme, političtí rivalové z ODS a z TOP 09 je prostě předvolební rétorika. Web krajského úřaduje úplně v pořádku, je přehledný, všechno je v podstatě na jedno kliknutí.

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Ne, v žádném případě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, abych tomu jenom rozuměl.

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Například ten rozpočet není zavěšen na to kliknutí a tak dále, ale já jsem chtěl říct, že tomu možná skutečně je, že tam jsou menší nedostatky, ale určitě to není to nejdůležitější, proč bysme měli zpochybňovat, že tady ty čtyři roky se hospodařilo na Vysočině dobře. Já si myslím, že lidé to poznávají a projevili to i v tom průzkumu. Ještě malinkou poznámku, jestli mi dovolíte, ono to tady dvakrát zaznělo, že jsme v tiché podpoře k sociálním demokratům. My jsme tu podporu vyjádřili veřejně před televizními kamerami, po volbách a také jsme ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jsme si, pane Slámečko, možná nerozuměli. To je takový terminus technikus proto, kdy nesedíte v radě.

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Tak je to veřejná podpora a ne tichá podpora.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, teď už ...

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Vždycky i sociální demokrati hlásili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem, jste ještě podporováni někým potichu?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Myslím si, že ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Aha. Dobře. Vít Kaňkovský za KDUČSL, z toho, co říkal pan hejtman jsem vyrozuměl, že zejména politická strana KDUČSL byla zvaná, nebo měla nějaké místo například v komisích, které rozhodovaly o veřejných zakázkách. To znamená, že pokud si někdo tady myslí, jako například Ladislav Jirků, že ty veřejné zakázky a rozhodování o nich bylo netransparentní, tak je to i s vaším vědomím? Pane Kaňkovský?

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
Tak, já jsem v minulém volebním období nekandidoval, takže jsem se toho nezúčastnil, ale vím, že ty nabídky KDUČSL měla a pokud také vím, tak v celé řadě případů skutečně v těch komisích seděla. Takže měla možnost sledovat průběh těch zakázek, takže tu možnost si myslím, že ve větší míře využívala.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Vít Kaňkovský lídr KDUČSL. Připomínám, že posloucháte předvolební speciál Radiožurnálu z kraje Vysočina. Je tu také Ladislav Jirků za TOP 09 a Starosty, Jan Slámečka za KSČM, Ota Benc za ODS a za ČSSD Jiří Běhounek. Pan poslanec Jirků má ve volebním programu, tedy TOP 09 a Starostové pro Vysočinu mají ve svém předvolebním programu větu: Vysočina je krajem s drsnými klimatickými podmínkami, to však neospravedlňuje fakt, že máme silnice v téměř nejhorším stavu v celé republice. Jiří Běhounek, hejtman za ČSSD, je to tak?

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Tak, to je zase úhel pohledu jako ten průzkum.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se ptám na váš úhel pohledu.

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Když jedou ostatní obyvatelé republiky, tak říkají, že ty silnice jsou v dobrém stavu. Do 4600 kilometrů silnic, které by potřebovaly devět miliard žádná krajská rada nedokáže, ani zastupitelstvo, investovat tak, aby je dokázala udržet v provozu. My jsme do nich nainvestovali z peněz Evropské unie posléze, co jsme to převzali v předchozího vedení a pokračovali jsme čtyři miliardy a já samozřejmě vím, že teď to do televize nejde, že to je jenom tady v rádiu, ale můžu ukázat všem ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane hejtmane, to se trochu pletete, protože vysíláme obrazem i na webu.

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
... jaký rozsah oprav se podařilo uskutečnit. To červené ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, já to vidím z blízka a jsem z toho trošku zmaten.

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
To červené jsou opravy, které proběhly v letech 2008 až 2012 a to modré je Ředitelství silnic a dálnic. Je to objektivní skutečnost. Pokud pan Jirků vnímá, že je to, jsou silnice rozbité, tak je mi to líto a rád bych skutečně věděl, pokud by mohl toto řešit, jakým způsobem by si představoval, ještě lepším způsobem, vyřešit silnice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
My se bavíme, pane poslanče Jirků, o necelých 4600 kilometrech silnic druhé a třetí třídy, které spadají pod kraj. Máte představu, kdyby jste vzal peníze na to, aby vypadaly lépe, aby tedy jste možná za čtyři roky nemusel psát do předvolebního programu, že máte nejrozbitější silnice?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
No, tak ty silnice skutečně jsou ve špatném stavu, částečně se na tom zcela jistě podílí to klima tady na Vysočině, ale já toho najezdím hodně a jsou skutečně jako s tou údržbou to není zdaleka nejlepší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No dobře, i kdyby to tak bylo, tak kde vzít ty peníze?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
Ano, to je o prioritách. Já si myslím, že dopravní dostupnost tedy kvalita silnic by měla být jako tou prioritou, pokud mám ty údaje správné, tak ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane poslanče, to nemusíme kolem toho kroužit. Prostě mi řekněte, odkud chcete vzít, nebo tedy pokud ovšem máte nějaký plán například s vaším stranickým místopředsedou, který shodou okolností je ministrem financí, tak to asi je dobrá zpráva pro kraj, ale odkud tedy ty peníze chcete vzít?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
No, tak kraj hospodaří s mnohem většími prostředky, než které dává do údržby silnic. Takže, jak říkám, to je o prioritách. Jedna z priorit by měly být teda kvalitní silnice a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak ještě jednou se ptám. Odkud ty peníze vzít, jako co by měla být menší priorita, nebo žádná priorita, aby prioritou mohly být silnice?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
No, já nemám v hlavě rozpočet kraje, takže v tuto chvíli vám neřeknu, co by mělo být prioritou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže vy nevíte, kde ty peníze vzít.

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
No, faktem je, že kraj snížil investice do silnic v minulým roce dost výrazně, takže to mi připadá jako divné, když jsou silnice v takovém stavu, v jakém jsou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, reakce Jana Slámečky za KSČM, je to opravdu tak, že kraj snížil investice do silnic a do jejich opravy?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Já si myslím, že tomu tak není. Ne, že si myslím, já jsem přesvědčen. Já chci tady jenom říct, že kraj hospodaří s osmi a půl miliardami rozpočtu. Z toho čtyři a půl miliardy nemůže ovlivnit, protože protýkají do školství a z těch tři a půl miliardy nebo přes tři a půl miliardy je jeden a půl miliardy letošního roku a pokud už máma ne zastupitelstvo nachystáno rozlet na příští rok, opět jedna a půl miliardy do dopravy. Já si myslím, že to je velmi dostatečná částka, tady už bylo zhodnoceno, kolik už bylo za čtyři volební období. Já si myslím, že všechna volební období, ať to bylo to poslední a nebo ty předcházející se všichni snažili, aby možná do té doby zanedbávané silnice na Vysočině se podstatně zlepšily. A chtěl bych také říct, že každoročně se schvaluje rozpočet a i když pro něho opozice naše nehlasovala, tak vždycky měla pouze výhrady k určité malé částce, ale vždycky chválili, jak je ostatní celý rozpočet postaven, tedy i ta částka na dopravu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, říká Jan Slámečka za KSČM. Ota Benc za ODS. Co vy byste provedl se silnicemi? Sehnal byste někde víc peněz na jejich opravy, či stavby?

Ota BENC, radní /ODS/:
No, já musím být upřímný a myslím si, že těch peněz prostě více nelze sehnat. Je pravdou, jak tady říkal pan Slámečka, že v letošním roce 2012 po úpravě rozpočtů šlo na opravy silnic jedna miliarda šest set osmdesát sedm milionů. Dalším faktem je, že díky dobře nastavenému regionálnímu operačnímu programu v roce 2007, což je důsledek dobrého, dobré vlády tehdejšího hejtmana Miloše Vystrčila se alokovalo v programu roku skoro 50 % na opravu silnic, tedy regionálních operačních programů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane, jsme tady pro to, abychom mluvili o čtyřech letech, které přijdou. Ne, aby jste, já se omlouvám za to slovo prsil výsledky ODS z předchozích let.

Ota BENC, radní /ODS/:
V pořádku. Já se k tomu za chviličku dostanu, protože tohle to je důležité říct. A většina těch dopravních projektů je skutečně financováno právě z regionálního operačního programu, kde správně bylo položeno právě největší část na dopravní infrastrukturu, což není jenom silnice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když vezmeme tu první větu z této odpovědi, říkal jste, musím být upřímný, více peněz prostě do silnic s největší pravděpodobností nepůjde.

Ota BENC, radní /ODS/:
Přesně tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. Vít Kaňkovský za KDUČSL, tady visí před budovou divadla Diod váš bilboard, na kterém je napsáno, tuším, jde i jinak. Tak jde to i jinak s penězi na silnice v kraji Vysočina?

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
Já se musím připojit k tomu názoru, že pokud máme být objektivní, tak skutečně těžko v současných napjatých rozpočtech najdeme víc finančních prostředků na opravy a investice do dopravní infrastruktury. Co mě občas vadí, je určitá nekoncepčnost těch oprav a potom a to musím říct, že jsem si všiml v posledních letech několikrát, je to kontrola provedené práce těch oprav, protože jsme se bohužel ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jako, že je špatná ta kontrola?

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
Tak, pokud se některá silnice opravovala před čtyřmi roky a letos už se pokládá znovu, tak se musíme ptát, proč. Buď tam jezdí příliš moc těžké techniky anebo ta oprava byla provedena nedobrým, nekvalitním způsobem. Takže jsem přesvědčený o tom, že peníze musíme stále hledat, těžko jich v nejbližších letech najdeme víc, ale měli bychom se snažit ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je nemusíte hledat, když si myslíte, že jich nenajdete víc.

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
Tak, hledat, myslím si, že hledat bysme je měli pořád. Ale jsme přesvědčený o tom, že je jen tak rychle nenajdeme, ale měli bysme se zaměřit na tu koncepčnost, které opravy provádět a pokud už je provádíme, tak důsledně kontrolovat kvalitu té práce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, představitel KDUČSL. Pane hejtmane, pokud jsem tomu dobře porozuměl, tak z těchto pěti politických stran nevyplývá žádný nápad, jak přinést více peněz na opravy či stavby nových silnic druhých a třetích tříd, takže silnice prostě zůstanou tak, jak zhruba jsou.

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Tak, nezůstanou, budou dále podle konceptu, který byl přijat, to znamená páteřní a další opravovány a ono je to dva mlýnské kameny. Na jedné straně bysme chtěli víc peněz do silnic a na druhé straně když si vezmeme dojednanou půjčku jedné miliardy, kterou půl miliardy vyčerpalo předchozí vedení a my si vezmeme 250, tak všude slyšíme, jak zadlužujeme kraj, jaký jsme málem hospodáři na mrtvici a tak dále. Takže, to si musí každý tu oblast priorit zvolit sám. My si myslíme, že by se to pokračovat v každém případě mělo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě jednou připomínám, že posloucháte předvolební speciál Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, je to předvolební speciál před volbami do krajského zastupitelstva a tady v sále divadla Diod v Jihlavě, protože vysíláme z kraje Vysočina, sedí Jiří Běhounek za ČSSD, Ota Benc za ODS, Jan Slámečka za KSČM, Ví Kaňkovský za KDUČSL a Ladislav Jirků za TOP 09 a Starosty. Zeptám se vás, pane Slámečko, který tady reprezentujete KSČM, protože vy jste říkal, že podporujete hlasitě či nahlas, otevřeně přiznaně vládu, krajskou vládu ČSSD. Proč nemá kraj Vysočina integrovaný dopravní systém tak, jak je například na jižní Moravě, v Moravskoslezském kraji, v Ústeckém, v Karlovarském ...

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Tak, tento systém byl zpracován, byl předložen zastupitelstvu a nebyl schválen. Nevím přesně poměr hlasování, to se přiznám, ale myslím si, že nebyl schválen proto, já mohu říct, že jsem hlasoval proti němu, to se přiznám, protože si myslím, že nebyl zpracován zcela přesně tak, aby odpovídal kraji Vysočina, nebo podmínkám kraje Vysočina. Ono možná lze jednoduše spravit takovýto program vůči krajům, kde je velké sídelní místo, jako je Ostrava, Brno, Praha ti ji všichni mají. Tam si to nalajnujete na to hlavní náměstí daného města.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nebo Karlovy Vary, také vysloveně velké sídelní město.

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Myslím si, že ten kraj je tak malinký, že i ty Karlovy Vary jsou velkým sídelním místem vůči těm ostatním. Vemte si kraj Vysočinu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dáme technickou poznámku. Vy, tedy kdo vládnete a vládli jste v kraji po minulé čtyři roky, jste zadávali to zpracování. Tak z jakého důvodu ...

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
To není pravda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zadávala to předchozí ještě?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Ano. Přesně tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, tak dobře. Tak to posuňme do budoucnosti. Tak, kdy si myslíte, že integrovaný dopravní systém bude fungovat?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Myslím si, že to není otázka roku, dvou , právě proto, jaké podmínky na Vysočině jsou. Já si vůbec nedovedu představit, že by občan v Rovečném na Žďársku si koupil jízdenku integrovaného systému a mířil by k Jihlavě. On prostě musí využít té situace, která je a ty podmínky jsou prostě složité, už jsme o tom mluvili několikrát v řadě diskusí. Je tady přes sedm set obcí. Ale do těch obcí je sloučeno přes tisíc sídelních míst. Jsou sídelní místa, která mají deset, patnáct domů, ale v každém tom sídle žijí senioři, v každém, kteří chtějí k lékaři, v každém tom sídle žijí děti, který chtějí ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Slámečko, úplně tomu rozumím a jsem rád, že narážíte na seniory, protože další otázka, která byla kladena v tom průzkumu, který byl připraven pro Radiožurnál byla, komu a zda vadí, že tady integrovaný dopravní systém v kraji Vysočina není. A daleko nadpoloviční většina mladých lidí říkala, že jim to vadí. Tak se ptám Jiřího Běhounka, stávajícího hejtmana, který tady reprezentuje ČSSD, jestli to přecejenom není trochu problém, jestli byst neměli zejména v tomto vyslyšet to, co chtějí spíš mladší obyvatelé kraje Vysočina.

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Já mladším obyvatelům rozumím, ale je třeba vždycky mluvit v oblasti, o které se hovoří s dostatečným počtem informací. Skutečně tady bylo řečeno, jaký je to problém, musíme si uvědomit, že historicky vzniklé vazby na železnici, autobusové spojení se třech původních krajů vytvořený kraj Vysočina prostě nelze změnit. Ty koleje není možný vzít a natáhnout je tak, jak bychom je potřebovali. Takže hledáme řešení, zadáváme nyní studii, kterou bychom chtěli, aby příští zastupitelstvo, ať už bude složené jakýmkoliv způsobem realizovalo, to znamená autobusy na zavolání, mnohem lepší provázání dopravy k železnicím, otázku dopravy Českých drah, protože to teda vůbec není jednoduchá věc, jestli nám bude vůbec České dráhy v závazku veřejné služby a další věci. V současné době řešíme i otázku autobusové dopravy, takže ta oblast bude vyžadovat velmi složité jednání, ale myslím si, že ten tendr by se na to vypsat mohl a že by během čtyř let integrovaný systém jiného stylu, než je na velké sídelní město mohl na Vysočině fungovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik hejtman Jiří Běhounek. Zeptám se Oty Bence za ODS, když posloucháte pana hejtmana, i pana Slámečku z KSČM, nemáte pocit, že ta předchozí, nebo vlastně ještě současná vláda kraje něco zanedbala, nebo si myslíte, že to je vlastně v pořádku?

Ota BENC, radní /ODS/:
No, určitě to v pořádku není. Už jenom proto, že jeden se závazných a závažných slibů ČSSD v roce 2008 bylo vytvořit integrovaný dopravní systém. A tady pan Slámečka říkal, že se pokusili, ale že byl tak špatný ten návrh, že to prostě nezvládli. Samozřejmě ty problémy, které oni pojmenovávali jsou jasné a reálné. Nicméně integrovaný dopravní systém je cesta, jakým způsobem v dopravě, ať už silniční nebo železniční, nastolit podmínky takové, aby byla kvalitní a především se pro občany zlevnila. To znamená dát tam konkurenci. Já velký problém vidím v tom, že socialisté v tomto volebním období uzavřeli vlastně nějaký desetiletý kontrakt na provozování vlastně drážní dopravy s ČSD a nebyla tam vlastně vůbec žádná soutěž. A to já vidím jako zásadní problém. Konkurence, když bude chybět drážní i posléze samozřejmě i autobusové dopravě, tak se ta kvalita zvyšovat prostě nebude. A to já vidím jako první věc. Dostat konkurenci na dráhu, i do té autobusové dopravy a potom můžeme vytvořit dopravní systém. A poslední věta, já si myslím, že ten dopravní systém musí být napojen i na kraje, které s námi sousedí. Myslím si, že by to měl být rozhodně Jihomoravský kraj, protože velká část našeho kraje inklinuje logicky k jižní Moravě a možná i další kraje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tomu rozumím. Tak Ota Benc za ODS, pane hejtmane, ještě technická poznámka, jak je to s tou desetiletou smlouvou s Českými drahami? Není to opravdu jaksi nějaký špunt, který jakákoliv další jednání zarazí právě na těch deset let?

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Já to vidím úplně obráceně, protože to byla snaha zachránit vůbec dopravu. Nedělejte si, prosím vás, iluze, že konkurence na regionálních tratích bude nějaká velká. My máme zkušenost s Českými drahami a s Jindřichohradeckými místními drahami. Je tu několik tratí, které bychom velmi rádi, kdyby je někdo provozoval. Nikdo o to nemá zájem. To je jako s dopravou Praha Brno Ostrava. Rychlíkové tratě, velký zájem, ale tyhle regionální, zvlášť v situaci, která na Vysočině je, jakým způsobem jsou tratě vedeny, já jsem velký skeptik, že by byl někdo ochoten podnikatelský záměr tohoto typu udělat, proto jsme tu smlouvu s Českými drahami taky podepsali. Jinak dopravců autobusových máme dvaadvacet. Jestli to je malé číslo pro konkurenci, tak to teda samozřejmě nevím, kolik by jich mělo být ještě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, říká hejtman kraje Vysočina. Vít Kaňkovský, za KDUČSL, zkuste si na chvíli představit, že by jste byl příštím hejtmanem kraje Vysočina, tak co by jste slíbil do těch dalších čtyř let ohledně integrovaného dopravního systému?

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
Já se ještě vrátím k té studii proveditelnosti, kterou si nechal zpracovat kraj. Já jsem jí poměrně důkladně studoval. Tam nestálo v závěru, že není možný zbudovat dopravní integrovaný systém na Vysočině, ale byly tam zmíněny některá úskalí, které právě v souvislosti s členitostí našeho kraje a s tím, že jsme v podstatě takovej vnitrozemní kraj, který nemá nějaké centrální sídlo, tyhle problémy přináší. Takže já jsem přesvědčený o tom, že ten dopravní integrovaný systém, nebo že na jejím provedení se musí dál pracovat, ale těžko budeme moct kopírovat třeba systém Jihomoravského kraje a Brna, sezónovým systémem vlastně nastavení jízdného. Myslím si, že tady to vždycky zůstane u kilometrovného.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, čistě technicky, je to otázka tedy příštích čtyř let, nebo to sáhne ještě do dalšího volebního období?

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
Já jsem přesvědčený o tom, že by jsme měli velmi usilovat o to, aby během příštího volebního období, to znamená během těch dalších čtyřech let ten dopravní integrovaný systém začal na Vysočině fungovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, děkuji pěkně. Znovu připomínám, zejména našim posluchačům u rozhlasových přijímačů, že posloucháte předvolební speciál Radiožurnálu, před volbami do krajského zastupitelstva. Tady v sále divadla Diod v Jihlavě sedí pět zástupců pěti politických stran. Jiří Běhounek za ČSSD, Ota Benc za ODS, Jan Slámečka za KSČM, Vít Kaňkovský za KDUČSL a Ladislav Jirků za TOP 09 a Starosty. Pojďme se pustit do dotazů našich posluchačů a tady i vašich voličů, pánové. Tak povídejte.

osoba:
Tak, já když jsem poslouchala ty negativní věci, co tady mluvil o tom pan hejtmanovi, tak si myslím, že nemluví o tom, o co se zasloužil. Je pravda, že poslední dílo byla ty nemocnice, ta hala nová zvětšená, kde bude hodně těch, ale není na to sám, je tam ještě ředitel Velef a ještě nějakej Filip se o to postarali a peníze hlavně on. A on když se do nečeho zakousne, tak to prosadí, ty peníze prosadí. Tak věřím, že když mluvil o silnicích, že to prosadí, takže to bude všechno v pořádku, jo. Tak já mu teda fandím, jo. I když třeba může se všelijak všechno zlepšit nějak, jo, ale tak říkám, že tuhle to všechno, co je o silnicích, ale že zdravotnictví a to všechno, je na úrovni, jo, že se o to prosadil, a to všechno. No a tak mu fandím a takže, když tady ty pánové moc neznáme, tak ať dokážou, co budou slibovat, jo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Děkuju pěkně. Tak, děkuju pěkně za váš dotaz ...

osoba:
Hlavně vám děkuju, že jste přijel sem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Není zač. Ota Benc, za ODS. Evidentně paní je jedna z těch 64 % lidí spokojených v kraji Vysočina s tou čtyřletou vládou ČSSD a KSČM. Máte nějaký jaksi arzenál, jak jí přesvědčit, že by třeba také pod ODS to bylo dobré?

Ota BENC, radní /ODS/:
No, tak ono paní, taky na závěr říkala, že by jsme měli přesvědčit ostatní, že by jsme to dělali lépe, tak pokud mi dá hlas, tak já se o to určitě pokusím, protože to je jediná možnost, jak to dokázat, že bysme to dělali lépe. Ale teď bych konkrétně raději odpověděl, pokud se paní chce na něco zeptat, co bych třeba já navrhl, že by bylo lepší v podání ODS.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vypadalo to, že paní chtěla vyjádřit podporu panu hejtmanovi. Další dotaz? Tady z první řady.

osoba:
Dobrý den, Miloš Vystrčil. Já bych měl dotaz pro všechny kandidáty. Představte si, že je po volbách, a že vaše strana získala největší počet hlasů a máte velký vliv v zastupitelstvu, jaký by byl váš nejdůležitější úkol, co by jste chtěli rozhodně prosadit pro to další volební období, co považujete pro ten kraj, za to další, pro to další volební období za nejdůležitější?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Asi by bylo korektní, pane Vystrčile, říct našim posluchačům, kým jste v rámci kraje byl.

osoba:
Já jsem krajským zastupitelem, byl jsem dříve hejtmanem kraje Vysočina, v současné době jsem senátorem. I proto jsem volil tuto otázku, která si myslím, že je korektní vůči všem kandidátům. Za ODS.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mikrofonu se jako první chopil Jiří Běhounek, hejtman za ČSSD.

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Já myslím, že procesy na Vysočině jsou nastaveny dobře. Pokračoval bych ve všech těch činnostech, které jsme tady dělali a určitě já vnímám a už jsem to opakovaně řek, že bychom se měli věnovat otázce dopravy integrovaného systému, nebo jak to budeme nazývat, že to by měl být v současné době hlavní úkol, protože nemocnice a sociální služby, si myslím, že jsou na docela dobré úrovni.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jan Slámečka za KSČM. Co vy by jste tak jako slíbil velkého?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Rychle jsem přemýšlel, ale já bych nerad něco vyjmul z toho celkového programu o co se kraj stará. Kraj vznikl jako téměř nechtěné dítě a já si myslím, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, to se vracíte o deset let zpátky.

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Ano, ale já chci pokračovat. Já si myslím, že nastoupil dobrou cestu, že to byl mladý kraj, je progresivní kraj v řadě věcech, měl prioritu oproti ostatním krajům a já bych se snažil, aby v tomhle pokračoval i nadále.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Slámečko, tak já vám pomůžu, když jste v podstatě nechtěl nic jaksi vymyslet, co by jste vypíchnul. Já jsem si přečetl ve vašem volebním programu větu: působením na obce podpoříme rozšíření kapacit předškolních zařízení, například úpravu uvolněných prostor v základních školách. To by měl zajímalo. Vy, jako zástupce kraje a případný budoucí hejtman slibujete, že, v obcích zřídíte školky a jesle?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Určitě jsem tento problém nemoh vytáhnout, protože si myslím, že není úplně hlavní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, to nevadí, to jsem vytáhl já. Já se přiznávám.

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Já mám pocit, že to formulováno je, že budeme nápomocni.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Poslouchejte, působením na obce podpoříme rozšíření kapacit předškolních zařízení a úpravu uvolněných prostor v základních školách. Ne, mě by to zajímalo. Co, jak to uděláte?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Myslím si, že už v poslední době byly nastaveny granty z fondu Vysočiny, aby byly opravovány například školky, u kterých hrozilo z hygienických důvodů zavření těchto zařízení, takže kraj tímto směrem a možná by ten grant byl podobný, kdyby to byly finanční prostředky na opravu uvolněných prostor základních škol na školky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Víte, na co se ptám. Ptám se na to, že když nám do emailu dojde několik dotazů z kraje Vysočina z malých obcí a ty dotazy jsou směřovány na to i kdy v jejich obci bude nějaké předškolní zařízení, tak můžete odpovědět kdy?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Nemohu odpovědět, v žádným případě, bylo by to zcela nezodpovědné. Na to musí být určité podmínky, musí tomu vycházet taky určité, určitá analýza zda, to zařízení tam vůbec bude mít nějaký význam, ale tam to bylo myšleno především proto, že si je řada prostor, které zůstaly po základních školách a jsou nevyužity a v těch obcích žijí mladí lidé a chtěli by do zaměstnání, což je dneska problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale pochopil jsem to dobře, že je to zejména na obcích, jestli ten krajský grant využijí.

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Samozřejmě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A vy kandidujete v krajských volbách.

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Pane redaktore, koukněte se, až budete mít chvíli čas, kolik finančních prostředků bylo vysláno přes grantové programy na obce, na města, do jakých oblastí a protože samozřejmě grant je vždycky založen na tom, že musí být nějaká spoluúčast, tak se zde vytvořily, tuším, hodnoty asi 1,6 miliardy, ale nevím, jestli to přesně a v tomhle smyslu bylo položen i základ té myšlenky podpořit předškolská zařízení. Samozřejmě je to na obcích, ale ty obce potřebujou nějakou pomoc. Od státu ji nedostanou, takže mohou pouze kraje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká Jan Slámečka za KSČM. Ota Benc za ODS vrtí hlavou. Proč vrtíte hlavou?

Ota BENC, radní /ODS/:
Těch 1,6 miliardy jako v grantových programech kraje Vysočina, to je prostě totální nesmysl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To tak není?

Ota BENC, radní /ODS/:
To tak samozřejmě není. Takové zdroje pochopitelně, jak potvrdí tady pan doktor Běhounek, kraj prostě nemá a nedává do fondu Vysočina do těchto podobných grantových programů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To si to Jan Slámečka vymyslel, pane Benci?

Ota BENC, radní /ODS/:
Netuším, jak k tomu číslu přišel. Možná ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Se ho můžeme zeptat.

Ota BENC, radní /ODS/:
Já jsem tady před chvílí říkal 1,6 miliard, tak možná mu to utkvělo v paměti a teď se mu to znovu objevilo. Ale jinak opravu nevím, jak k tomu číslu přišel.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, teď tady poměrně jaksi zmatečně mluvíme o tom, jestli na malých obcích v kraji Vysočina za podpory grantů z kraje budou předškolní zařízení, nebo nebudou. Tak, jak to je? Má podle vás, pane Benci, který kandidujete na post místního hejtmana, má kraj prostě k dispozici takovéhle peníze, aby je formou grantu dal obcím?

Ota BENC, radní /ODS/:
Nemá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jiří Běhounek za ČSSD, má nebo nemá?

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Tak, grantové programy byly od samého začátku, částku je možno snadno sečíst, nebudu tady komentovat další diskuse a grantový program Naše školka byl jeden z nejúspěšnějších grantových programů vůbec v minulém období. Převisy byly tak obrovské, že samozřejmě možná napadne někoho, že by se v tom pokračovat mělo. Máte naprostou pravdu, že je to věc místní samosprávy, obce nebo města, zda se k tomu připojí a zda tu školku vybuduje, upraví nebo použije k tomu prostory ve školách. A pomoc kraje je v tom, že v grantovém programu, do kterého převede finanční prostředky, je možnost peníze čerpat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pevně doufám, že si z toho někdo udělal nějaký obrázek, pokud bydlí v kraji Vysočina, jestli případně jeho obec bude mít šanci si sáhnout ještě na další krajské peníze k výstavbě školky či jeslí. Zeptám se ještě Ladislava Jirků za TOP 09 a Starosty, a vracím se k té otázce od pana bývalého hejtmana, co by jste udělal, co by jste vypíchnul ze svých plánů jako tu hlavní věc, pokud by jste byl hejtmanem?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
No, jsou to takové dvě věci. V tom kontextu případného čtyřletého, čtyřleté činnosti. Ta jedna je určitě už tady několikrát zmiňované transparentní výběrové řízení na všechny zakázky, které kraj Vysočina dává, nejenom na zakázky kraje, ale i úřadů, i příspěvkových organizací. Jednoduchý přehledný systém, který by každému umožnil, aby se informovalo tom, jak která zakázka vypadá, jak proběhla. Druhá věc je úplně z jiné strany. Myslím si, že chybí v kraji dlouhodobá koncepce rozvoje školství na všech úrovních, protože to je věc, která se nemůže dělat jenom v kraji, ta se musí dělat v souladu s ostatními kraji i s Ministerstvem školství a na základě toho pak dojde třeba i na způsob, nebo že se najde způsob toho, jak řešit ty školky a základní školy na obcích a podobně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, Ladislav Jirků je tu za TOP 09 a Starosty. Vít Kaňkovský za KDUČSL. Jan Slámečka za KSČM. Ota Benc za ODS a Jiří Běhounek za ČSSD. Stále posloucháte předvolební speciál Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. Ještě než se dostaneme k dalšímu dotazu, je tady, z publika, je tady jeden krátký dotaz ještě z emailové adresy rozhlasové. Pak Kružík se ptá vás, pane Běhounku, nestydíte se za koalici s komunisty?

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Já nevím, už jsem to opakovaně řek, to není žádná koalice. Všechny tři strany měly možnost nás podpořit, měly stejné podmínky, jestliže máte jednadvacet zastupitelů z pětačtyřiceti, tak těm voličům, podle mého soudu nemůžete říct, že nebudete vládnout. Takže jsme našli tuhle tu formu. Máme jednobarevnou radu, devět členů ČSSD a že nás komunisti podporují, můžou nás podporovat ODS i KDUČSL. Měly tu možnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
O slovo se hlásí Ota Benc. Co chcete dodat k otázce na Jiřího Běhounka, jestli se nestydí za koalici s komunisty?

Ota BENC, radní /ODS/:
Já bych tam jenom dodal, že KSČM je podporuje také proto, že byly ustanoveny novým zastupitelstvem tři nově placené funkce uvolněných zastupitelů a to konkrétně předseda bezpečnostního komise, člen, nebo předseda legislativního výboru a předseda finančního výboru a tyto funkce jsou nově uvolněny, předtím to tak nebylo a v každé té funkci je člen KSČM. Takže jenom, já bych to tak komentoval, že se v podstatě ta jednobarevná rada rozrostla ještě o tři další členy. A celá tahle ta legrace té podpory stojí zhruba 12 milionů za ty čtyři roky. Možná, že to je střízlivý odhad.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká Ota Benc za ODS. Jan Slámečka KSČM, je to ten důvod, proč šla Komunistická strana Čech a Moravy do otevřené podpory sociálních demokratů?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
V žádném případě a pro, šli jsme proto, protože naše programy se ve valné většině střetávaly a byly podobné, s kterými jsem do těch voleb šli, takže potom a znovu opakuji, ta možnost dostali všichni. My jsme se k té variantě přihlásili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane Slámečko, znamená to, že kdyby tam prostě nebyla možnost mít ty tři jaksi uvolněné funkcionáře, tedy to znamená plně placené, že by jste stejně do toho šli, protože ty programové průniky jsou značné?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Zcela upřímně ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A nebylo lepší teda ty tři funkcionáře nechat neuvolněné, aby dělali svoji práci, řekněme civilní a ušetřit z eráru těch dvanáct milionů?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Já nevím, jaká ta finanční částka je, my jsme se tady teď nedohodli na částce kolem fondu Vysočiny, já ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No dobře, tak nějaký plat dostávají.

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Já nevím, jestli ta přesná částka, kterou jsem říkal, já cítím, že to chci opravit na základě fondu Vysočiny. Peněz, který kraj dal do těchto projektů, byla vybudována nebo zajištěna hodnota 1,6 ten kraj tam tokové ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, pane Slámečko, a prosím teď zpátky jenom k těm platům.

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Ano. Já jsem to řekl, že to určitě nebyl hlavní důvod, v žádném případě, byl to střet programu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Byl to tedy vedlejší důvod?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Chytáte mě za slovo. Určitě by jsme do této varianty šli, i kdyby ty funkce neexistovaly.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, děkuji pěkně. Další dotaz z publika, prosím.

osoba:
Dobrý den, já se omlouvám, ale vy jste mi teď úplně ukradli otázku, na kterou jsem se chtěl zeptat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Předejte mikrofon dál. Takže nic dál. No, dobře. Tak v tom případě mikrofon dál.

osoba:
Dobrý den, Jiří Blažek. Otázku na pana poslance Jirků. Pokud by jste byl hejtmane, jak by jste řešil otázku především lokální nezaměstnanosti? Lokální nezaměstnanosti v lokalitách Moravské Budějovice a podobně. Děkuji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ladislav Jirků za TOP 09 a Starosty?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
Těch řešení je celá řada. Jsou krátkodobá řešení, jsou dlouhodobá řešení. Krátkodobé řešení, to je třeba zlepšená dopravní obslužnost tak, aby se lidé snadnějc dostali za prací. Jsou to samozřejmě i další způsoby. Myslím si, že jedním z dlouhodobých způsobů, na který se zatím moc nedbá, je vzdělávání. To vzdělání, jeho dostupnost je jeden ze způsobů, který do budoucna zajistí lepší zaměstnatelnost. Všechny statistiky hovoří o tom, že nejlíp se zaměstnávají lidé s vyšším stupněm vzdělání, než lidé, kteří vzdělání nemají. Takže tohle je, myslím, také možné řešení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslíte si, pane poslanče Jirků, že to je dobrý vzkaz pro někoho, kdo tady možná sedí a nemá práci teď momentálně? Že budete dělat něco se vzdělávacím systémem, který možná jednou ...

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
To je jedna z věcí. Další věci, pro ty, kteří vzdělání, který práci momentálně nemají, tak je samozřejmě možnost nejrůznějších způsobů rekvalifikací, které rekvalifikační kurzy tady běží, nabízí je spousta institucí a to je cesta, jak snadněji potom tu práci sehnat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vít Kaňkovský za KDUČSL, máte vy nějaký plán na to, co udělat s případnou nezaměstnaností, či nějakým místním nárůstem nezaměstnanosti tady v kraji?

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
Já děkuju za slovo, já jsem ho nedostal v té otázce pana senátora Vystrčila, ale doplním to. Já se domnívám, že ty podpory zaměstnanosti jsou přímé, mluvil o nich pan poslanec, ale už jste tady nakousli i dopravní infrastrukturu a dopravní obslužnost. Já často v ordinaci říkám nářky na to, já bych tu práci měl, ale je tam tak daleko, že já než bych tam ráno do té práce dojel. A než bych zaplatil ty náklady na to kolik by mě to jízdné stálo, tak bohužel do té práce radši nejezdím. Takže jsou i nepřímé podpory v nezaměstnanosti a ty se právě odráží například v té dopravní obslužnosti, čímž narážíme i na to téma, které jsme tady už před tím nakousli. Jinak, bavili jsme se tady i o školství. V současné době všichni víme, že je převis nabídek na středních školách a přesto se některých oborů v našem kraj nedostává. Takže je potřeba spolupracovat s podnikateli, s firmami, aby oni říkali, které profese potřebují a podle toho pak směřovat i reformu školství v našem kraji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak. Děkuji pěkně, to je zástupce KDUČSL. Další dotaz, prosím z publika.

osoba:
Dobrý den. Honza Málek. Já bych měl dotaz na pana Kaňkovského, já jsem zahlédl na plakátech, že pan Kaňkovský slibuje voličům snížení cen elektřiny, snížení cen plynu či volání pomocí zavedení nějakých pasů. Mě by zajímalo, jak toho chce docílit zrovna v dnešní době, když vidíme, že ceny všeho rostou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Díky za dotaz. Vít Kaňkovský.

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
My jsme společně s Jihomoravským krajem speciálně s týmem okolo senátora pana Juránka připravili projekt takzvaných regionpasů. Kdyby jsme chtěli, občanům nabídnout možnosti levnějšího volání a případně i levnější elektřiny a zemního plynu na podkladě čerpání výhod společných nákupů, které dneska už v těchto komoditách kraje využívají. Speciálně kraj Vysočina v tomto směru udělal už poměrně hodně práce. A chtěli bysme právě tuto metodiku rozpracovat tak,aby to mohli využívat i menší obce, firmy a občané.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy to máte domluveno například s telefonními operátory, už tento, řekněme, plán?

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
Tak, to samozřejmě nelze dopředu s nikým domluvit. Všechno musí proběhnout přes výběrová řízení, ale náš právní tým zkoumal ty možnosti, zda by to bylo možné a skutečně rozšířit konec konců to známe všichni i z firem, telefonní operátoři dneska nabízejí možnosti i širších rámcových smluv, ke kterým se mohou přidat další subjekty, ale že bysme něco mohli domlouvat dopředu, víte pane redaktore, že určitě nejde.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jiří Běhounek, stávající hejtman, jak se vám líbí ten nápad lidovců? Udělat společné nákupy a mít levnější telefonování, levnější energie.

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Nápad je to krásný a přeji jim, aby se jim podařilo realizovat, protože my jsme tři roky připravovali právě ona zmíněná výběrová řízení. Kdo si dovede představit dát dohromady jenom 130 příspěvkových organizací, jednotné smlouvy, jističe, jednání a potom elektronickou aukci, tak to byla neskutečná práce. Že se to podařilo je zásluhou toho, že jsme asi všichni nějakým způsobem chtěli a já nevím, jestli by všichni odběratelé tak, jak si to kolega Kaňkovský představuje, chtěli. Pokud by se to podařilo a pokud by obce k tomu přistoupily, tak samozřejmě by asi uspořily. Je tady určitý projekt, který chystá Eon. Předpokládám, že se ním vystoupí a že bude tuhle tu záležitost i pro obce se snažit zlepšit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, díky pane hejtmane. Ještě další dotaz z emailové adresy od paní Frkalové z Třebíče. Ptá se, možná emotivně, kdo mi slíbí, že v kaji nebude úložiště jaderného odpadu? Pro naše posluchače, nikdo se nehlásí z pěti politiků, kdo by to chtěl slíbit a dlužno podotknout, že tady v lokalitě, respektive v kraji jsou vybrány celkem tři lokality pro případné umístění hlubinného uložiště. Ota Benc za ODS, chystáte se to slíbit?

Ota BENC, radní /ODS/:
Nechystám. Ale myslím si, že tento slib nemůže vyřknout nikdo, kdo je trošku odpovědný, protože řešení odpadů je problém, který se týká každého kraje. A pokud teda budeme se bavit v téhle té chvíli o dotazu paní Frkalové, o konkrétně o uložišti jaderných odpadů, tak to je otázka, která se bude řešit někdy v roce 2065 a já si myslím, že naší hlavní otázkou příští čtyři roky bude, jak nakládat s běžnými komunálními odpady, a to bude problém příštího krajského zastupitelstva.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy dobře víte, že správa uložiště jaderných odpadů už řeší, jestli se začnou dělat geologické průzkumy na daných lokalitách, které by měly být se souhlasem daných obcí. Tak se ptám, jak v těch příštích čtyřech letech vy jako případný hejtman k tomu budete přistupovat? Budete jako za kraj říkat, ano pojďte to prozkoumat a tak dále, nebo co řeknete?

Ota BENC, radní /ODS/:
Za kraj budu říkat, pojďme udělat jasnou informační kampaň, co takové uložiště pro občany znamená, co znamenají geologické průzkumy a zrovna tak říkám, že je potřeba udělat jasnou informační kampaň, i o tom, jak nakládat běžnými komunálními odpady, protože ty budou taky ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já tomu rozumím.

Ota BENC, radní /ODS/:
Ty budou za chvilku taky radioaktivní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A chtěl by hejtman Ota Benc, jaderné uložiště tady v kraji?

Ota BENC, radní /ODS/:
Jestliže se ptáte takto, jestli bych chtěl jaderné uložiště, tak odpovídám jasně nechtěl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Chtěl by ho třeba Ladislav Jirků za TOP 09 a Starosty?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
Určitě bych ho nechtěl a nepodpořil bych takovou aktivitu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, necelých pět minut ještě zbývá do konce tohoto speciálu. Ještě poslední dotaz. Prosím.

osoba:
Teď mi bylo teda nahráno ohledně uložiště jaderného odpadu. My už jsme mluvili o tom, takhle, my už jsem o tom mluvili s panem hejtmanem Běhounkem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, musíte zblízka na ten mikrofon.

osoba:
Tato lokalita, ta už se probírá osm let. Jsem starostkou obce dvacet let a osm let už se o tom jedná. Ta lokalita je Cejle, Hojko, Milíčo, Nový Rychov, Rohozná, Dolní Cerekev. Pěti obcích, celý mikroregion Dušejovsko proběhly referend. Občané jasně řekli, že to tady nechtějí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře paní starostko, co vy by ste chtěla, poslouchejte mě, co by jste chtěla slyšet od těchto pánů, kteří kandidují na post hejtmana kraje Vysočina.

osoba:
Ještě bych k tomu chtěla dodat. Tady ta lokalita je kvalitní pitná voda. Tady jde od nás do Hubenovské přehrady ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Paní starostko, řekněte, co by jste od nich chtěla slyšet.

osoba:
Chtěla. Chci od nich slyšet, jestli budou respektovat mikroregion Dušejovsko, šest obcí, který teď do toho spadají, budou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jejich referenda. Tak, paní starostko, děkuji pěkně. Tak, řekněte mi a prosím, jenom jednoslovně. Ladislav Jirků.

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ano. Vít Kaňkovský.

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Budete respektovat. Jan Slámečka?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
Musí se respektovat názor občanů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ota Benc za ODS?

Ota BENC, radní /ODS/:
Budeme respektovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A Jiří Běhounek?

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Já jsem se vyjádřil na tom kulatém stolu, který jste měl. To je rozhodnutí obcí, pokud obce odmítají, kraj jim to nemůže nařídit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pojďme k poslední otázce tohoto předvolebního speciálu. Bude to zároveň závěrečná informace pro vaše voliče. Pánové, chci od vás slyšet, téměř jednoslovně, s kým z těchto ostatních mužů, kteří reprezentují politické strany, by jste do případné povolební koalice nešli? Jiří Běhounek za ČSSD?

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Vysočiny /ČSSD/:
Pokud by tyto strany byly dostaly by, pokud by sociální demokracie měla vítězství a mohla by nabízet, všechny nabídnu k jednání, jako před čtyřmi lety.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ota Benc za ODS, s kým ne?

Ota BENC, radní /ODS/:
My principielně nespolupracujeme s KSČM.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
KSČM a Jan Slámečka, s kým vy ne?

Jan SLÁMEČKA, krajský zastupitel /KSČM/:
My máme ve volebním programu, že by jednání měly být podle výsledků voleb. Čili se všemi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vít Kaňkovský KDUČSL. S kým ne?

Vít KAŇKOVSKÝ, primář /KDUČSL/:
My se dlouhodobě názorově a filosoficky rozcházíme s KSČM. Takže bohužel se KSČM ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A TOP 09 a Starostové a poslanec Ladislav Jirků, s kým ne?

Ladislav JIRKŮ, poslanec /TOP 09/:
Ano, my bychom určitě nešli do koalice s KSČM.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pánové, děkuji pěkně za vaší účast, to jak jste byli přesvědčivý, se uvidí už odpoledne 13. října na konci voleb do krajského zastupitelstva. Takový byl předvolební speciál Radiožurnálu z kraje Vysočina. U mikrofonu byl Martin Veselovský.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne, Dvaceti minut Radiožurnálu i dalších zpravodajských a publicistických pořadů si můžete poslechnout v iRadiu

Hosté jsou vybíráni podle klíče, který určil volební model společnosti ppm factum vypracovaný exkluzivně pro Radiožurnál. Ten říká, že do volebních speciálů zveme zástupce těch stran, které by se v současné době alespoň s 90% pravděpodobností dostaly do krajského zastupitelstva.

Volební speciál Martina Veselovského se koná v DIOD – Divadle otevřených dveří, Tyršova 12 v Jihlavě. Přímý přenos ve vysílání Radiožurnálu začíná v 17 hodin. Chcete-li se přijít ptát i vy, dostavte se, prosím, na místo konání nejpozději v 16.45 hodin. Videopřenos můžete sledovat na zpravy.rozhlas.cz.

autor: mav
Spustit audio