Vlašské ořechy? To jsou blahodárné účinky zdarma, říká Pavel Maurer

6. leden 2019
Glosa Pavla Maurera

Možná vám na zahradě roste ořešák – jeden z nejtypičtějších stromů, který v Česku najdeme. Ořechy jsou surovinou, kterou Češi hodně využívají. Třeba vám ještě na stole leží nějaké to ořechové vánoční cukroví. Na jaké další věci jsou ořechy dobré?

Dojídám zbytky vánočního cukroví a myslím na ořechy, tuto obvyklou domácí ingredienci. Mám na zahradě tři statné ořešáky. Tedy přesněji řečeno dva svoje a ten třetí, to je půlka větví z velkého stromu od souseda.

Pavel Maurer nastiňuje domácí i zahraniční kulinární trendy

Jídlo - pokrm - restaurace

Produkty s obsahem konopí nebo stále větší poptávka po kvalitních a hodnotově vyvážených potravinách. I to můžou být trendy v kulinářství pro následující rok. Co bude pro milovníky jídla v kurzu třeba ve Spojených státech, a co si v restauracích nenechají v roce 2019 ujít Češi?   

A jsem tomu rád, protože ořechy, to je skvělá lokální super-potravina! V těchto dnech už na mne naši ořešáci mávají jen holými větvemi pokrytými malou vrstvičkou sněhu, ale v létě dávají krásný stín, potom skvělé ořechy a na podzim, bohužel, spoustu listí, které musím pečlivě shrabat, protože zahradě ořechové listí vůbec nesvědčí.

Ale zpátky k těm neuvěřitelně zdravým a chutným vlašským ořechům. Každý rok mám nasbíráno několik beden této plodiny. Stromy nepotřebují v podstatě žádnou moc velkou péči, zalévání, postřiky proti hmyzu a podobně.

Prakticky zdarma člověk získá něco, co je nejen chutné, dlouho vydrží uskladněno, ale obsahuje v sobě mnohé blahodárné účinky. Vlašské ořechy obsahují mnoho zdraví prospěšných dobrot pro naše tělo: Mají vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, velké množství vitamínu E, vitamínů A, B, C, P.

Máte rádi, když vám při jídle v restauraci hraje hudba? Pavel Maurer většinou ne

piáno - klavír - hra na klavír

Živá hudba u romantické večeře v restauraci může dodat večeru tu správnou atmosféru. Může ho ale taky úplně zkazit. Stačí, aby vás číšník posadil hned vedle otevřeného křídla, a neuslyšíte vlastního slova. Některé podniky jako hudbení kulisu zase pouští hlasitě rádio. 

K ořechovým stopovým a minerálním prvkům patří třeba: kobalt, hořčík, měď, zinek, železo, jód, vápník a fosfor. Pomáhá zabránit srdečně-cévním onemocněním. Zlepšuje krevní oběh v oblasti pohlavních orgánů. Je antioxidant. Je prevencí aftů, čistí játra, naši pleť i mysl.

Olej z vlašského ořechu je jedním z nejkoncentrovanějších potravinových zdrojů živin, které se nacházejí v přírodě! Když se třeba podíváte na skladbu jídla pro sportovce, téměř vždy tam najdete vlašáky jako nezbytnou ingredienci správné výživy.

No a malá douška nakonec: Víte proč se jádro ořechu vlašského tak nápadně podobá typickým lalokům našemu mozku? Vysvětlení je jednoduché – je to proto, že jsou ořechy pro náš mozek velmi výživné, zdravé a posilující. Nejspíš pak budeme chytřejší! Tak si občas, stejně jako já, zase nějaký ten oříšek pro jistotu schroupejte!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio