Vláda Petra Fialy žádá sněmovnu o důvěru. Programové prohlášení je akademické cvičení, kritizuje Karel Havlíček

Premiér Petr Fiala z ODS označil před poslanci program své koaliční vlády za realistický. Kabinet podle něj není populistický a neslibuje nic, co by nemohl splnit. V úvodu jednání sněmovny o vyslovení důvěry vládě řekl, že cílem je dostat Česko mezi nejvyspělejší země světa. Program podle premiéra ukazuje, kudy se na tuto cestu vydat. Předložila vláda poslancům realistický a konkrétní program, nebo jen soupis obecných frází, jak zaznívá z opozice?

Čtěte také

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš odmítl Fialovo hodnocení, že Česká republika prochází nejsložitějším obdobím své historie. Nová vláda podle něj nedokáže zkrotit inflaci a výdaje státního rozpočtu sníží jen za cenu drastických úspor.

Vládní programové prohlášení je velmi obecné, plné frází, chybí v něm konkrétní kroky k řešení covidové nebo energetické krize, kritizuje ANO padesátistránkový dokument, který kabinet Petra Fialy předkládá poslancům spolu s žádostí o důvěru.

Hosty Vladimíra Kroce jsou:

  • Jan Skopeček, místopředseda sněmovny a poslaneckého klubu ODS (koalice Spolu);
  • Karel Havlíček, místopředseda klubu ANO;
  • Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu;
  • Lukáš Valeš, politolog z Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Jde o směr, ne o jednotlivé kroky

„Programové prohlášení přece nemá být soubor předem připravených zákonných norem, ale dokument, který naznačuje směr, jakým má vláda ambici Českou republiku vést,“ oponuje místopředseda sněmovny a poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

I přesto se podle něj vláda v prohlášení nevyhýbá konkrétním cílům, jako je třeba závazek k výstavbě 200 kilometrů dálnic nebo důchodová reforma do roku 2023. Osobně Skopeček za nejpodstatnější část vládního programu považuje návrat k vyrovnanému státnímu rozpočtu.

ANO vládu nepodpoří

Expremiér Andrej Babiš ve sněmovně při projevu na jednání o důvěře vládě Petra Fialy

Podle místopředsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Karla Havlíčka je dobře připravená pouze část týkající se dopravní infrastruktury nebo navázání na politiku jádra jako zelené energie. Ostatní klíčové problémové okruhy ale považuje za nedostatečně zpracované. „Je to akademické cvičení a nepřesvědčilo nás, abychom pro něj zvedli ruku,“ shrnuje Havlíček.

Co naznačil středeční projev Andreje Babiše o tom, jakou cestou se chce v nové opoziční roli vydat? A je možné, aby vláda snížila rozpočtový schodek bez nutnosti opatření, která by měla drastické sociální dopady? Poslechněte si celou polední publicistiku.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio