Vláda není v oblasti digitální gramotnosti nejakceschopnější, myslí si Zandl z komise pro výběr nového ředitele NÚKIB

Nový ředitel Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost by se měl podle vlády své funkce ujmout už 1. dubna. Je to šibeniční termín, který se nejspíš nestihne, myslí si člen výběrové komise Patrick Zandl za Českou pirátskou stranu.

Vláda v pondělí schválila podmínky výběrového řízení na nového ředitele Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a schválila složení výběrové komise. Zasednou v ní tři šéfové informačních služeb, vládní zmocněnec pro informační technologie, náměstek ministra vnitra a dva zástupci opozice, kromě Patricka Zandla za Piráty také poslankyně ODS Jana Černochová.

Čtěte také

„Myslím, že komise je vybraná rozumně. Opoziční politici jsou tam proto, aby mohli upozornit na nějaký hypotetický podvod, pokud by se objevil, ale doufám, že nic takového není ani na dohled,“ komentuje Zandl.

Vhodný kandidát na pozici nového ředitele NÚKIB musí mít zkušenost z oboru (vhled do oblasti informačních služeb a znalost problematiky digitální bezpečnosti), manažerské schopnosti a zkušenost z řídící pozice po dobu alespoň pěti let.

Prověrka na stupeň důvěrný nebude dostatečná

Podmínkou účasti ve výběrovém řízení je bezpečnostní prověrka na stupeň důvěrný, což není nejvyšší stupeň. „Prověrka přísně tajné je velmi přísné selekční kritérium a málokdo by na ni mohl dosáhnout, protože trvá velmi dlouho,“ vysvětluje Patrick Zandl. „Samozřejmě ale chápeme, že by ten člověk velmi těžko mohl řídit NÚKIB, kdyby ji nedostal.“

Ředitel, který by zatím byl pouze v procesu schvalování žádosti o prověrku nejvyššího stupně, „Můžete s tím řídit Pražský hrad, tak proč byste nemohl řídit NÚKIB,“ poznamenává k tomu s nadsázkou Patrick Zandl a naráží tak na hradního kancléře Vladimíra Mynáře, kterému prověrka nebyla udělena. Současně připouští, že absence prověrky by byla pro nového ředitele obrovským hendikepem, protože by neměl přístup ke klíčovým přísně tajným informacím.

Navrátila bylo třeba nahradit

Čtěte také

„Poslední ředitel NÚKIB Dušan Navrátil byl odvolán proto, že se nepodařilo správně nastavit komunikační linku s vládou, respektive prosazovat cíle, které úřad prosazovat má, tedy obranu digitální infrastruktury a digitální bezpečnosti státu,“ myslí si Zandl.

„Trochu tuším, že vláda není v některých aspektech digitální gramotnosti nejakceschopnější, takže to mohlo drhnout, z toho ale nelze vyvodit nic o stávajícím řediteli. Rozhodně je ale v takovém případě dobré udělat personální změnu a najít někoho, s kým se podaří toto drhnutí odstranit,“ konstatuje s tím, že v této souvislosti bylo Navrátilovo odvolání na místě.

autoři: Tomáš Pancíř , and

Související