Viníky potrestáme, ale olympiádu to těm sportovcům už nevrátí, konstatuje šéf ČOV Kejval

Vedení Českého olympijského výboru (ČOV) , k čemu došlo v letadle, kterým cestovali do Tokia čeští sportovci později pozitivně testovaní na koronavirus. Je možné, že členové reprezentační výpravy porušovali protiepidemická opatření? Jak se projeví vyřazení několika českých sportovců ze soutěží na přípravě zbývajících reprezentantů? Petr Kadeřábek se ptá předsedy Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřího Kejvala.

Jaké je teď aktuální číslo českých sportovců s pozitivním testem na covid-19?

Myslím, že jsem teďka na čísle čtyři.

Při nákaze došlo při letu z Prahy do Tokia. Dělal si ČOV nějakou analýzu, proč k nákaze došlo a zda tomu nešlo nějakým opatřením předejít?

Tato situace nebyla náhoda, muselo tam dojít k lidské chybě, nesplnění některých z protokolů. Takže jsme se dnes rozhodli, že uděláme vyšetřování, spolupracujeme na tom i se zahraničními odborníky a chceme vyřešit všechny fáze, které jsme měli, ať už předletovou část, v průběhu letu, nebo i v průběhu, kdy jsme přiletěli.

Čtěte také

Do 14 dnů bychom chtěli vědět přesně, kde se udělala chyba, kdo za to mohl a kde to vzniklo. Na jednu stranu se z toho poučit do budoucna, aby se nic takového neopakovalo, zároveň je to obrovská lidská tragédie pro sportovce.

Je někdo z pozitivně testovaných ve hře, aby se zapojili zpět do dění na olympijských hrách? Jste třeba v kontaktu s organizátory?

 Jsme v kontaktu především u plážových volejbalistů, uvidíme, jak to všechno dopadne. Také je potřeba na druhou stranu říct, že ze strany organizátorů nemáme vždy jednoznačná opatření. Nebo se nejedná ani o organizátory, ale o lidi, kteří rozhodují nejenom o těch nemocných, ale i o těch, kteří jsou definovaní jako blízké kontakty, které mají mimořádný režim.

Snažíme se, třeba tak, že by se vyměnila partnerka místo Markéty Nausch Slukové za nějakou jinou. Ale to jsou varianty, na které je v současné době pozdě. A těch variant po pravdě řečeno moc není.

Existují nyní nějaká opatření ve vesnici. Jestli dokázal ČOV od sebe izolovat účastníky toho inkriminovaného letu od ostatních českých sportovců, kteří přilétali a ještě budou přilétat do dějiště olympijských her?

Je to strašně smutné, neobešlo se to bez slz, ale dohodli jsme se tak, že lidi, kteří letěli v tom speciálu, dneska odvezeme z vesnice, aby vůbec nepřišli do styku s těmi dalšími, kteří přijíždějí do vesnice. Abychom měli jistotu toho, že se nákaza dál nebude šířit.

Jak Japonci zatím zvládají předorganizaci olympijských her? A nebude olympiáda v Tokiu považována za sportování do prázdna? Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Kejvalem.

autoři: Petr Kadeřábek , prh
Spustit audio

Související