Více dat, méně pesticidů. Precizní zemědělství v Česku slaví úspěch, prospívá i životnímu prostředí

27. únor 2020
Podcast Budoucnost R

S nadsázkou se říkává, že zemědělci mají čtyři nepřátele: jaro, léto, podzim a zimu. Díky moderním technologiím ale získali i řadu pomocníků, jak v podcastu Budoucnost R připomíná Adam Zlotý, zakladatel společnosti Cleverfarm.

Právě společnost Cleverfarm začala v Česku jako první nabízet komplexní řešení pro takzvané precizní zemědělství. To je postavené na datech – ze senzorů, satelitů nebo dronů. Díky nim může zemědělec určit, na které části pozemku roste méně plodin nebo kde není třeba tolik hnojit.

Díky preciznímu zemědělství hovoříme o úsporách na vstupních materiálech: na osivu, na přípravcích na ochranu rostlin, na hnojivech.
Adam Zlotý

„Situace v zemědělství se pomalu mění. Informovanost o moderních technologiích nabývá na síle,“ potvrzuje Adam Zlotý. „V posledních dvou letech jde o velmi živé téma. Zemědělci se potýkají se ztíženými podmínkami kvůli počasí, možnosti precizního zemědělství tyto ztížené podmínky reflektují.“

Adam Zlotý

Rychlý nástup moderních technologií

Technologie precizního zemědělství v současnosti využívají už stovky podniků. „Adopce inovace byla v České republice velmi rychlá,“ shrnuje Adam Zlotý.

Za rychlým šířením inovativních metod v zemědělství pravděpodobně stojí i 98% pokrytí našeho území signálem internetu věcí. Díky tomu je možné nainstalovat senzory i na nejzapadlejším poli nebo silu. 

Snížení ekologické zátěže

Data z jednotlivých senzorů by jednou mohla být zapojena do celorepublikového systému. Pracují na něm například na České zemědělské univerzitě. Zemědělci by díky tomu měli mít lepší podklady pro to, aby mohli hospodařit podle zásad udržitelného rozvoje.

Jak podcast odebírat v mobilní aplikaci mujRozhlas?

  1. Zobrazte si v aplikaci podcasty
  2. Klikněte na Budoucnost R
  3. V pravém horním rohu nad obrázkem byste měli vidět tři tečky
  4. Klikněte na tečky a z nabídky vyberte Přidat pořad do mujPlaylist
  5. Budoucnost R pak už vždycky najdete – stačí na liště kliknout na ♥mujPlaylist

Už v současnosti má navíc precizní zemědělství značný environmentální aspekt. „Při hospodaření totiž dochází ke zmenšení množství hnojiv a chemie. Precizní zemědělství je cestou, jak zátěž životního prostředí zmenšit,“ upozorňuje Adam Zlotý z Cleverfarm.

Jak těžké je dnes s principy precizního zemědělství vůbec začít? A čekají zemědělství v nejbližší době zásadní změny? Poslechněte si celý rozhovor s Adamem Zlotým.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související