Věřím, že BBC obnoví vysílání do střední Evropy, říká John Tusa, bývalý šéf BBC World Service

Povinností médií veřejné služby je přinášet co nejpřesnější informace a to se samozřejmě nelíbí vládám s autoritativními sklony. Takový je názor historika, novináře a bývalého ředitele BBC World Service Johna Tusy, podle kterého byla chyba, že BBC před lety zrušila polské, maďarské a české vysílání.

„Pokud někdy bylo potřebné poskytovat nezávislý pohled zvenčí, třeba ve formě zahraničního veřejnoprávního vysílání do Polska, Maďarska nebo i České republiky, tak je to právě teď. Vysílali jsme tam dlouhé roky a měli jsme zůstat našim posluchačům věrní,“ říká s tím, že zůstává optimistou a věří tomu, že BBC do střední Evropy vysílání obnoví.

Politici mohou média ovlivňovat a měnit tím, že změní zákonný rámec pro vysílání ve své zemi. Něco jiného je ale vzájemná interakce mezi politiky a médii. „Ve Spojeném království jsme svědky toho, že přístup moderátorů při vedení rozhovorů s politiky je velmi agresivní,“ vysvětluje.

Vůči sociálním médiím mám mnoho výhrad, ale mohou šířit informace a obejít oficiální vysílání.
John Tusa

Připomíná také, že politici jsou momentálně pod velký tlakem médií, což je správně, na druhé straně politici zase média obviňují, že se snaží média ovlivňovat. „Je to nekonečná bitva, ve které má na vrch chvíli jedna strana, chvíli zase ta druhá,“ upozorňuje.

John Tusa se narodil ve Zlíně, v roce 1939 odešel s rodinou do Velké Británie, kde vystudoval historii a od roku 1960 pracoval v BBC, mimo jiné jako ředitel zahraničního vysílání. Od roku 1995 do roku 2007 byl výkonným ředitelem uměleckého centra Barbican v Londýně.

Za celou kariéru se mu ale nestalo, že by mu nějaký politik zatelefonoval a chtěl něco ve vysílání změnit. „Občas jsem se dozvěděl, že nějaké hlavě státu se nelíbilo, jak o ní vysíláme, ale spíše to byla výhrada ve smyslu: mohli byste prověřit, že se váš reportér opírá o ověřené informace?“ uzavírá s tím, že žádné doporučení od politiků nikdy nedostal.

autoři: Jaromír Marek , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.