Vedoucí psycholog Policie ČR Vladimír Voska: Člověk postižený povodněmi by neměl být sám

5. červen 2013

„Mimořádná reakce na neobvyklou událost je normální,“ tvrdí Vladimír Voska, vedoucí psycholog Policie České republiky, který ve vysílání Hosta Radiožurnálu mluvil o možných psychických problémech těch, kteří se potýkají s povodněmi.

„Ne každý den zažíváme povodeň a také ne každý je připraven na vystěhování,“ zamýšlí se Vladimír Voska. Úzkosti a depresivní stavy jsou podle něj na místě. „Není to žádná ostuda. Pokud se lidé dostanou do tří měsíců po povodních do běžného stavu, pak je vše v pořádku,“ domnívá se.

Lidé, kteří se necítí dobře, se můžou obrátit na psychologickou poradenskou nonstop linku: 974 834 688. U telefonů sedí psychologové, kteří si se zájemci promluví. „Linka je anonymní, telefonáty nelokalizujeme a nikoho nenutíme se představovat,“ zdůrazňuje Vladimír Voska.

Když hrozí nebezpečí, všichni bývají v napětí. Po kulminaci řek nastává zlom a lidé pociťují úlevu. Jenže až poté přichází nejnáročnější fáze – sčítání škod a jejich likvidace. K psychické únavě se přidává i ta fyzická. „Důležité je nestát stranou. Člověk by neměl být sám, ale spíš nabídnout praktickou pomoc,“ radí Vladimír Voska, podle kterého je lepší přinést sousedovi oblečení, uvařit čaj nebo mu pomoct zpřístupnit zatopený majetek.

Čtěte také

Jak přemluvit starší obyvatele nebo třeba prarodiče, aby se v případě nebezpečí raději evakuovali? Proč je třeba dát pozor i na velmi aktivní jedince, kteří se tváří i po povodních energicky? Také to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Voskou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio