Ve Fakultní nemocnici Ostrava se střílelo. Pachatel se střelil do hlavy, při převozu do nemocnice zemřel

10. prosinec 2019

Výstřely se ozvaly po 7:00 hodině ranní. Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka zemřelo nejméně šest lidí. Na místě jsou speciální policejní jednotky včetně Útvaru rychlého nasazení a policejního vrtulníku.

Policie podle posledních informací vozidlo vypátrala, zjišťuje totožnost muže, který se vzápětí střelil do hlavy. Podle všeho to byl stavební dělník Ctirad V., který si vzal do hlavy, a že je těžce nemocný a nikdo ho nechce léčit. Podle bezpečnostního analytika Andora Šándora by si tuto variantu dokázal představit, ale vše bude na vyšetřování policistů.

Pachatel nakonec při převozu do nemocnice zemřel. Měl to být tzv. tichý střelec, který čekal v čekárně.

Bezpečnostní analytik ve speciálním vysílání Plusu a Radiožurnálu říká: „Je těžké na cokoli a z dálky usuzovat, ale způsob útoku ukazuje na popravu.“ 

„To by ale znamenalo, že stál proti lidem, které znal, a v tuto chvíli si ale nemáme důvod toto myslet,“ dodává. Taky se může mstít za domnělé nebo skutečné příkoří z minulosti, a to nejen vůči sobě ale i někoho blízkého.  

Lumír Němec, který se věnuje boji proti terorismu a je válečný veterán z několika misí, tvrdí, „že na jeho psychické pohnutky teď těžko cokoli usuzovat, ale přišel tam zabíjet a pokud to tak je, tak to může kdykoli zopakovat,“ varuje.  

Jak se chová masový vrah?

Psycholog a psychoterapeut Daniel Štrobl ve speciálním vysílání vysvětluje i to, jak se takový masový vrah, protože střelec z Ostravy nic jiného není, chová a co se mu vlastně děje v hlavě. „Každý masový vrah zabijí hodně lidí najednou, svým se způsobem podobají i islamistickým teroristům, kteří chtějí vyvolat dojem, hlavně na sebe upozornit,“ říká.

„V pozadí stojí další kombinace jeho osobnosti, kdy se cítí být bezmocnou obětí celého systému společnosti. Co je pro takového člověka charakteristické, je samota, tedy žije obvykle sám, což je pro něj frustrující. Cítí se bezmocný. Když se to všechno dá dohromady a připočte se unikátní osobnostní vlivy, tak udělá něco, kdy má nejednou pocit, že získal moc. Teď se cítí velmi mocný, dál chce na sebe upozorňovat, ale samozřejmě netuším, jestli to samé platí pro ostravského střelce,“ tvrdí psycholog. 

Podle informací ČTK střílel neznámý pachatel na jedné z nemocničních ambulancí. Provoz nemocnice byl téměř kompletně zastaven. „Nikdo nemůže ani dovnitř ani ven,“ řekl zdroj z prostředí nemocnice. Na místě je zaveden traumaplán.

Babiš míří do Ostravy

„Mám informaci, že oběti jsou lidé z čekárny, naštěstí tam nebylo mnoho lidí. Ten člověk údajně střílel zblízka a mířil na hlavu a krk. Takže katastrofa. Vůbec nechápu, jak je to možné a jaké jsou motivy takové mladého člověka,“ informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Premiér zrušil svůj dnešní program a míří do Ostravy.

Víc informací si poslechněte v audizáznamu Speciálu Plus a Radiožurnálu.

Spustit audio

Související