Vdova po umláceném Romovi žádá odškodnění

23. duben 2003
Pod kůži

Vdova po Rómovi, kterého umlátili skinheadi, po nich teď žádá finanční odškodnění. Čtveřici mladíků, kteří zbili Milana Lacka z Orlové a nechali ho ležet na silnici, kde zemřel pod koly vozu, už soud uložil tresty. Nyní chce ale jeho manželka Anna, která zůstala sama s několika dětmi, podat na skinheady žalobu na ochranu osobnosti.

Milan Lacko zemřel v květnu 1998. Případ byl řadu let v bedlivém zájmu médií. Skupinka skinheadů napadla Lacka před jednou z orlovských restaurací. Zmlátili ho a nechali ležet bez pomoci na cestě. Tělo pak přejel v osobním vozidle policista a Milan Lacko zranění nepřežil. Definitivní verdikt nad skinheady a policistou padl až v květnu 2001. Dva skinheady poslal soud do vězení. Dalším dvěma vyměřil podmíněné tresty, stejně jako policistovi. Nyní chce vdova Anna Lacková případ znovu otevřít, a to občanskoprávní cestou. Všechny viníky chce zažalovat pro ochranu osobnosti. Její advokát David Jingr upřesňuje, proč se k tomuto kroku rozhodli.

David Jingr: Ta žaloba bude podána z toho důvodu, že si myslíme, že tím úmrtím jejího manžela, které ti pachatelé zavinili, došlo k narušení jejího práva na soukromí a konkrétně sice v tom, že ona nemůže rozvíjet citové vazby se svým manželem, protože si myslíme, že v daném případě jako reparace není dostatečná pouhá omluva nebo podobný krok, tak budeme tedy podávat žalobu na ochranu osobnosti s tím, že se budeme domáhat nemajetkové újmy.

Sama Anna Lacková nijak neskrývá, že žalobou na ochranu osobnosti chce získat i finanční satisfakci. Bydlí v tak zvané rómské kolonii na Karvinsku a zůstali jí na starost děti.

Anna Lacková: Mám pořád ještě ve výchově dvě nezletilé děti. Jsem na sociální podpoře. K rukám mi přichází necelých jedenáct tisíc a z toho platím inkaso, byt, veškeré poplatky, takže na moji finanční situace je úplně nulová.

Jak vysokou částku bude po skinheadech a policistovi soudně žádat, zatím advokát Anny Lackové nechce říci, prý půjde o desetitisíce. Markus Pátes z Evropského střediska pro záležitostí Rómů upozorňuje i na další rozměr žaloby. Skinheadi, kteří od soudu odešli s poměrně nízkými tresty, mohou pocítit daleko vážnější trest, finanční sankci.

Markus Pátes: Je potřeba, aby neonacisté věděli, že když se pokusí někomu ublížit na zdraví, že to může znamenat potom i trest jiný, to znamená, že budou muset platit za tu škodu, co způsobili a za to, že zabili živitele rodiny a porušili citové vazby vevnitř rodiny.

Anna Lacková věří, že s žalobou uspěje. Říká, že celá rodina pocítila výraznou citovou újmu.

Anna Lacková: Tak byli jsme oddáni téměř dvacet let a to víte, že mi chybí, chybí i dětem. On už čekal jenom na..., mělo mu přijít české občanství, takže by moje sociální stránka úplně jinak vypadala, nemám manžela, jsem pořád sama. Ono starat se o rodinu, o domácnosti, mít všechno pod kontrolou pro samotnou je strašně těžké.

Podobné žaloby na ochranu osobnosti nejsou v české justici zatím příliš časté. To připouští i advokát Anny Lackové David Jingr.

David Jingr: Že by to byla běžná praxe, kterou by advokáti používali nebo jejich klienti, tak to si myslím, že zatím můžeme říct, že to není běžná praxe. Pokud mně je známo, tak typ žaloby, první, které byly úspěšné, to je záležitost posledních dvou, třech let, čili já se domnívám, že to je hlavně z toho důvodu, že se to ještě nerozšířilo mezi právní veřejnost, ta možnost tyto žaloby podávat.

Žaloby na ochrany osobnosti zatím často podávají právě na novináře nejrůznější VIP - osobnosti. Případů, kdy chce takto získat finanční satisfakci obyčejný člověk, jehož blízký tragicky zahynul, je zatím jako šafránu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: ark , ada
Spustit audio

Více z pořadu