Vánoce bez stresu? Jde to, ideál totiž neexistuje, říká psycholožka

20. prosinec 2018

Nakupování dárků, shánění kapra, vánoční úklid. Také se vám z představy typického předvánočního shonu točí hlava? Nejste sami. Vánoce jsou pro řadu lidí nejvíc stresujícím obdobím v roce. „Žijeme v dokonalé představě, jak bychom měli Vánoce prožít,“ říká v rozhovoru s Jiřím Chumem psycholožka Ilona Preslová.

Štěstí, velká rodina a malé děti, které se radují z dárků. Vypadají vaše Vánoce takhle? Pokud ne, žádný stres. „Řada lidí si myslí, že je v jejich životě něco špatně, pokud během Vánoc něco chybí, ale v životě je to vždy trochu složitější,“ upozorňuje psycholožka, že Vánoce nemusí vypadat jako z reklamy.

Když hledáme ideál, budeme vždy nespokojení. Ideál totiž neexistuje.
Ilona Preslová

A ulice plné lidí a předvánočního shonu naší psychické pohodě nepřidávají. Stačí totiž vyjít z domu a ze všech stran na nás útočí blikající světla, nazdobené výlohy a přeplněná obchodní centra. „Stres může souviset i s vnitřním pocitem, že nejsem dobrá, abych nakoupila dost dárků jako všichni ti lidé, co pobíhají v centrech s velkými taškami.“

Svátky nás navíc, jednou v roce, donutí se zastavit. A to my, alespoň podle psycholožky, nechceme. „Když se zastavíme a rozhlédneme se, občas zjistíme i nepříliš příjemné věci,“ upozorňuje.

Mohou tedy vůbec Vánoce proběhnout v klidu? Jde to. I když třeba bez umytých oken nebo 15 druhů cukroví. „Život je někdy jednodušší, někdy radostnější, někdy smutný. Je zapotřebí ho přijímat, jaký je. A když je hodně špatně, musí přijít i lepší období.“

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio