V tuto chvíli máme počáteční soubor ochranných pomůcek k dispozici, říká ředitelka domu pro seniory

Nákaza koronavirem se v Česku dostala i do domovů pro seniory. Právě pro staré lidi přitom představuje největší riziko. Stát proto zpřísňuje podmínky pro jejich fungování. Není to pozdě? A mají už poskytovatelé sociální péče dostatek ochranných prostředků? „Poté, co si ministři vyjasnili, v čí kompetenci je distribuce ze skladů do krajů, k nám dnes dorazila zásilka respirátorů a dalších pomůcek,“ říká ředitelka Domova U Biřičky Daniela Lusková.

Ostatní zařízení v republice jsou na tom podle viceprezidentky Asociace poskytovatelů sociálních služeb Daniely Luskové podobně. „Ve čtvrtek to vypadalo poměrně špatně, ale o víkendu proběhlo rozvážení pomůcek. Předpokládám, že se jich nějaké množství do služeb dostalo, aby vydržely v případě kritické situace alespoň několik dní.“

Čtěte také

„Za Královéhradecký kraj můžu říct, že část pomůcek šla do služeb a část je ponechána na kraji a budou je posílat tam, kde se vyskytne problém. To pokládám za rozumný a správný systém, protože je logické, že nemůžeme na měsíce dopředu vybavit všechny služby,“ myslí si Daniela Lusková.

Dnes se hejtmani krajů s vládou dohodli, že by měly vznikat zvláštní kapacity pro pacienty z domovů pro seniory, které nemají dostatek míst pro nakažené nemocí covid-19. „Pomoc je to určitě velká. Samozřejmě to není ideální řešení, ale na druhou stranu, co v této krizové situaci je,“ říká v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

„Armáda je jistě připravena na řadu různých krizových situací a umím si představit, že by šli vojáci do přímé péče. Ovšem s tím, že by byli přímo vedeni kvalifikovanými pracovníky,“ reaguje na návrh ministra vnitra Hamáčka (za ČSSD), že by domovům pro seniory mohla pomáhat armáda. 

Zradila vláda sociální služby?

Na konci minulého týdne si Daniela Lusková v otevřeném dopise dost emotivně posteskla, že doporučení sociálním službám považuje za nehorázné, že je a řadu dalších provedli už dávno.

„Páteční mimořádné opatření, které neslo i doporučující stanovisko komise Ministerstva zdravotnictví, popisuje, jak máme zařídit podpůrné opatření. Mě to opravdu velmi rozzlobilo, protože tam najdete seznam, ve kterém píší, že máme měřit teplotu zaměstnancům a klientům, zrušit skupinové aktivity a podobné věci, které v zařízeních jsou řešeny už od začátku března,“ vysvětluje Daniela Lusková.

Čtěte také

Podle ní sociální zařízení udělala maximum pro to, aby se situace nevymkla z rukou, ale zároveň potřebují pomoc od vlády. „Pakliže nám uloží určitá opatření, tak to respektujeme, ale potřebujeme pomoc, abychom je udělat mohli.“

Nad rámec nařízení vlády už jich zavedli hned několik. „Můžu mluvit jen za Domov U Biřičky. Těch opatření byla celá řada. Například jsme zastavili příjem nových klientů, zavedli jsme i režimová opatření, ve smyslu oddělení jednotlivých provozů. Kuchyň a prádelna chodí úplně oddělenými vchody, aby se zaměstnanci nepotkávali a ty provozy zůstaly zachovány.“

autoři: Vladimír Kroc , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.