V Německu začíná hledání vládní koalice, SPD zřejmě bude žádat velké ústupky

23. září 2013
Zprávy

Německá kancléřka Angela Merkelová po triumfálním vítězství ve volbách začíná hledat koaličního partnera pro příští vládu. CDU sice docílila nejlepšího výsledku za posledních 20 let (41,5 procenta), po vypadnutí jejího partnera FDP z parlamentu jí ale čekají složitá jednání. U sociálních demokratů (SPD) ani u Zelených zatím možnost spolupráce s křesťanskými demokraty nadšení nevyvolává.

Už od rána zasedají všechny politické strany. Jako nejpravděpodobnější se jeví vznik velké koalice.

„To by byla dobrá věc, potřebujeme reformy a to nejde bez schválení horní komorou parlamentu, kde má SPD většinu. Proto by bylo dobré, aby SPD ve vládě byla. Pokud ne, tak se žádné velké téma nepodaří prosadit,“ říká nezávislá novinářka Ursula Rühenbeck.

Sociálním demokratům, kteří ve volbách skončili druzí se ziskem necelých 26 procent hlasů, se do vlády s CDU/CSU příliš nechce a objevují se informace, že za účast ve velké koalici budou požadovat od CDU velké ústupky.

Podle mnichovského politologa Petra Bystroně je ale velká koalice to, co si Angela Merkelová už před volbami přála. V dřívější vládě se sociálními demokraty se prý cítila lépe než v koalici s liberály.

Čtěte také

„Teď jediné, co Merkelovou ohrožuje, je paradoxně její vlastní úspěch, protože CDU vyhrála takovým způsobem, že má téměř absolutní většinu. A každý koaliční partner, který s ní teď půjde do koalice, bude mít velmi slabou pozici. A toho se SPD obává,“ upozornil Bystroň.

CDU se naopak podle jeho názoru nemusí obávat toho, že by ve vládě s levicovou SPD musela výrazně uzpůsobovat svůj program.

„Ona už delší dobu v podstatě dělá sociálnědemokratickou politiku, takže její politika se moc nezmění,“ poznamenal politolog.

Čtěte také

Konzervativnímu bloku Angely Merkelové unikla absolutní většina ve Spolkovém sněmu o osm křesel. Jeho dosavadní vládní partner - FDP - se nepřehoupl přes požadovanou pětiprocentní hranici. Liberální demokraté tak poprvé od vzniku SRN v roce 1949 budou ve Spolkovém sněmu chybět.

autoři: kls , mta
Spustit audio