V létě zapomeňte na bůček i tlačenku. Když jde o jídlo, vnímejte počasí, radí Pavel Maurer

20. červenec 2019
Glosa Pavla Maurera

S realitou dnešní doby – s tím, že se počasí stále mění, je nestabilní, proměnlivé a často úplně vzhůru nohama – jsme se zřejmě už všichni, chtě, nechtě, smířili. Tam, kde bývalo celkem chladno, znenadání přicházejí neuvěřitelná vedra a v místech tradičně teplých je zase nečekaná zima. 

Když v červnu v Česku dosahovala horka až na 36 stupňů Celsia, choulil jsem se zrovna u moře do peřin, protože v noci tam bylo sotva 15 a přes den pouhých 20 stupňů. Teď chci ale mluvit hlavně o jídle, protože jídlo a počasí spolu velmi úzce souvisí. 

V Itálii vědí, jak na to

Léto je jako stvořené pro zábavnou a zdravou přípravu jídel. Trocha inspirace na letní piknik

Léto je jako stvořené pro zdravé piknikování (ilustrační foto)

Zcela jedinečným druhem letního stravování je piknik. Uspořádat piknik má své zvláštní kouzlo. Již pikniková deka a proutěný koš plný naskládaných krabiček s dobrotami evokují pohodu, romantiku a dobrou náladu. Do krabiček se dají výborně zabalit zeleninové, luštěninové, obilninové či další saláty, studené těstoviny, domácí pomazánky či různé oříšky, semínka a další zdravé mlsání.

Jak všichni tušíme, když je horko, tak bychom se neměli cpát svíčkovou na smetaně, tučným vepřovým ani sladkými zákusky. Národy přímořské to mají gastronomicky trochu jednodušší než my, protože mají kolem sebe čerstvé ryby, zeleninu, ovoce a vůbec tradiční lehkou stravu, respektující místní počasí a podnebí. Některá těžká jídla se v těchto krajích téměř vůbec nevyskytují nebo jsou připravena více „light“. 

Jako malý příklad mohu uvést klasické italské těstoviny, které okouzlily celý svět. Když jedete ze severní Itálie dolů na jih, tak čím více se vzdalujete Dolomitům, tím méně vám nabízejí těstoviny vaječné, naopak zdůrazňují, že jsou připraveny bez vajec, jen z mouky a vody. Samotné omáčky a různá suga pak obsahují směrem k jihu méně masa, smetany a jsou spíše více kořeněné, ostřejší, plné rajčat a bylinek. Do tepla je to prostě vhodnější. 

Vnímat počasí

U nás v Česku, když nečekaně udeří vedra jako v Africe, je třeba okamžitě zapomenout na tradiční středoevropské silné pokrmy a přizpůsobit naši celkem hutnou kuchyni aktuálnímu počasí. Lečo, květák, rybízové koláče, různé saláty, lehká masa, spíše drůbež, králík, sladkovodní ryby – to by měla být hlavní témata naší kuchyně nejen doma, ale i v restauracích. 

Naštěstí většina zkušených kuchařů dokáže na sezónní suroviny a dokonce i na výkyvy počasí rychle reagovat. Bohužel ale vedle nich stále existují stovky hospůdek, které neuhnou z „těžkotonážní tradice“, ať je leden, nebo srpen. A i když je horko jako v pekle, pořád tlačí tlačenku, gulášek se šesti, bůček se zelím a telecí na paprice.

Já mám tahle jídla moc rád, ale když je hic, tak to pro mne a ani pro vás není ta správná volba. Vnímejte počasí a inspirujte se vhodným jídlem. Budete se cítit určitě mnohem lépe!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio