Uznávám, že je to složitá věc, ale zakázky proběhly podle regulí, komentuje bývalý náměstek nepodařené nákupy

Hostem Marie Bastlové byl Filip Říha, odcházející náměstek ministra obrany. Kdo může za nepovedené nákupy pasivních radarů a rušiček pro armádu? Jaký díl odpovědnosti nese ministr Metnar z hnutí ANO? A proč se rozhodl rezignovat?

Ke své rezignaci teď už bývalý náměstek Říha říká: „Situace byla především z mediálního hlediska zamotaná, nechtěl jsem, aby byly s ministerstvem spojovány negativní věci.“ Za zakázkami si stojí, všechny procesní kroky splnil a výtky se podle něj dají vysvětlit.

Trochu jiné technologie 

Vysoký rozptyl mezi předpokládanou a vyjednanou cenou způsobily především právní okolnosti: „Než se zakázka vyhlásí, jsme povinni sdělit předpokládanou hodnotu. Tam jsme vycházeli ze špatných dat, marketingový průzkum byl starý a označoval trochu jiné technologie,“ vysvětluje.

Čtěte také

Pochybení vidí v manažerské rovině: „Domnívám se, že jsme mohli lépe komunikovat s Výborem pro obranu. Mohli jsme opětovně oznámit zvýšenou cenu. Nicméně k ceně je vše doložitelné, dával jsem výrazný důraz na auditní stopu, všechno je v dokumentaci.“

Férový odborník

Opozice přičítá velkou část viny na předražených zakázkách ministrovi. To bývalý náměstek odmítá: „Pan Metnar je férový člověk. Spolupracoval jsem s ním přes rok na velkých projektech, umí velice dobře řídit podřízené. Je odborníkem na svém místě.“

Jak bývalý náměstek vysvětluje výrazné navýšení ceny techniky v krátkém čase? Co si myslí o premiérově kritice ministerstva obrany? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Bastlová ,

Související