Umělé oplodnění bolí hlavně psychicky, připouští koordinátorka z centra asistované reprodukce

5. prosinec 2019

S početím dítěte má problém až 20 procent párů. Pro většinu z nich je neúspěšné snažení o miminko frustrující záležitostí a odhodlat se k návštěvě centra pro asistovanou reprodukci také nebývá jednoduché. V zásadě by do něj měl ale zamířit každý pár, který se o otěhotnění pokouší déle než rok, potvrzuje Nina Aderito.

Čtěte také

Umělé oplodnění je citlivé téma, a asi také proto je s ním spojena celá řada mýtů. „Největší klišé je, že umělé oplodnění je zdarma,“ začíná výčet těch nejčastějších bývalá koordinátorka. „Za jeden pokus o IVF pár zaplatí přibližně 20 tisíc korun. Zdravotní pojišťovny přispívají na čtyři pokusy, pokud si žena nechá zavést pouze jedno embryo.“

„Další mýtus je možná to, že k oplodnění nepotřebuji partnera, že stačí přijít s tím, že chci miminko. Stává se to naštěstí minimálně, ale tu a tam někdo takový přijde,“ pokračuje Aderito.

Po 42. roku věku ženy dávají lékaři dvě procenta šance na porod zdravého dítěte. Ideální věk pro otěhotnění je 20 až 25 let.
Nina Aderito

Bolest duše je nejhorší

00821700.jpeg

Častá je také domněnka, že umělé oplodnění je snadné a nebolestivé. Klientka ale musí počítat s aplikací injekcí s hormonálními léky, narkózou při odběru vajíček, ale také s psychickou bolestí. „Ta je u umělého oplodnění nejhorší,“ upozorňuje.

„Nejhorší je frustrace z nejistého výsledku. Dáte do toho úplně všechno – srdce, peníze, čas i svoje tělo, ale nikdo vám nezaručí, že nedojde k potratu, že se plodu nic nestane a že dojde k úspěšnému porodu. Je to trnitá a bolestná cesta.“

I na mužích záleží

Sedavé zaměstnání a vyhřívané sedačky, to je největší problém, pokud jde o mužskou neplodnost. Roli hraje i stres nebo nevhodná strava, říká Nina Adreito. Problematický je ale také třeba notebook na klíně, dodává.

Odběr spermatu je pro muže choulostivá záležitost. Kliniky jim k tomu poskytují dostatek soukromí, ale sperma může klient přinést i z domova. Musí to ale být do hodiny po odběru a sperma by mělo mít po celou dobu teplotu těla.

Co vás čeká na klinice?

Pár projde nejprve kompletním zdravotním screeningem, který by měl odhalit prvotní příčinu neplodnosti, například neprůchozí vejcovody, problematický spermiogram, věk… Na jeho základě lékaři určí nejvhodnější další postup.

Nejjednodušší metodou asistované reprodukce je inseminace, tedy zavedení odebraného spermatu do dělohy. Jde o jednoduchý, rychlý a nebolestivý zákrok, který celý hradí zdravotní pojišťovna. Jeho nevýhodou je poměrně malá úspěšnost.

Metoda IVF (In vitro fertilizace) neboli oplodnění ve zkumavce spočívá v odběru pohlavních buněk rodičů (vajíček a spermatu) a jejich spojení mimo tělo v laboratorních podmínkách. Před odběrem musí žena podstoupit hormonální stimulaci, díky níž se z vaječníku uvolní víc vajíček najednou. Samotný odběr probíhá v lokální nebo celkové anestezii a trvá asi 15 minut. Po spojení se spermií odborníci kultivují vajíčko ve zkumavce a zhruba po pěti dnech vyberou jedno až dvě nejlépe se vyvíjející embrya, která zavedou do dělohy. Ostatní embrya zamrazí pro další možné použití.

Když se umělé oplodnění nepodaří, bývá zklamání párů obrovské. Měli by být proto předem dobře informovaní, aby věděli, které varianty mohou nastat. Někteří si totiž mohou myslet, že jakmile podstoupí umělé oplodnění, budou mít automaticky miminko.

Jak funguje dárcovství vajíček nebo spermatu? Může si pár vybrat dárce podle svých představ o miminku? A mohou rodiče sledovat vývoj embrya ve zkumavce? Poslechněte si celý rozhovor v aplikaci mujRozhlas.

autoři: Zuzana Burešová , and
Spustit audio

Související