Tomáš Petříček: Prezidentovi jsem byl trnem v oku. Rozhodnutí nového vedení ČSSD respektuji

Tomáš Petříček v pondělí dopoledne potvrdil, že ve vládě končí. Dozvěděl se to na schůzce se staronovým předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem. Kdo Petříčka nahradí, zatím není jasné. Podle neoficiálních informací by to měl být ministr kultury Lubomír Zaorálek. Ten ale serveru Novinky.cz sdělil, že se necítí připraven opustit svůj resort. Nabídku dělat ministra kultury už přitom dostal poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke.

„Jan Hamáček chce mít jako znovuzvolený předseda strany jednotný tým. Nezaznamenal jsem kritiku konkrétních kroků nebo konkrétních politik Ministerstva zahraničních věcí pod mým velením. Vnímám, že je to politické rozhodnutí nového vedení ČSSD a já ho respektuji,“ komentuje ve vysílání Radiožurnálu své odvolání Tomáš Petříček.

Upozorňoval jsem na to, že bychom měli být mnohem kritičtější k chybám, které udělalo hnutí ANO.
Tomáš Petříček

Tomáš Petříček věří, že sociální demokraté jsou v otázkách zahraniční politiky České republiky konzistentní. „Je ale zřejmé, že jsem se opakovaně dostával do sporů s Pražským hradem, že jsem prezidentovi byl trnem v oku – ať už se jednalo o Dukovany, nebo očkování necertifikovanými vakcínami. Brzy bychom se asi rozešli i v otázce, jak vnímáme situaci na Ukrajině.“

Proč jde ČSSD vstříc Hradu?

„Prezident se opakovaně vyjadřoval ke spekulacím o mém odvolání. Mohu potvrdit, že ta realita je taková, že Jan Hamáček předložil premiéru Babišovi (hnutí ANO) mé odvolání,“ popisuje Tomáš Petříček.

Čtěte také

Jeho konec ve vládě je podle něj politickým rozhodnutím Jana Hamáčka, který o víkendu na sjezdu ČSSD obhájil pozici předsedy strany. Ve volbě se utkal právě s bývalým ministrem zahraničních věcí. Proč je ale pro Jana Hamáčka a potažmo i celou ČSSD tak důležité vyjít vstříc prezidentu Zemanovi?

„Nechci spekulovat. To je otázka, která by měla jít na nové vedení sociální demokracie. Jsem přesvědčen, že jsem svou práci odváděl s maximálním nasazením, odpovědně a odcházím se vztyčenou hlavou,“ odpovídá odvolaný ministr.

„Můžu potvrdit, že jsem byl opakovaně ve sporu s prezidentem Zemanem, kvůli z mého pohledu zásadním otázkám, jako jsou třeba Dukovany – největší strategický projekt v novodobé historii samostatné České republiky. Ale také jsem jasně říkal, že bychom neměli používat vakcínu, která u nás není řádně registrovaná.“

Měli bychom postupovat tak, jak doporučili naši experti již v loňském roce – tudíž nezvat rizikové dodavatele v dostavbě Dukovan.

Tomáš Petříček

Tomáš Petříček jako ministr zahraničních věcí trval na naslouchání radám bezpečnostních služeb ohledně dostavby nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech. Jaký názor má na tuto problematiku Jan Hamáček?

„Předpokládám, že Jan Hamáček vnímá důvody, proč bychom měli být obezřetní a nespoléhat se na rizikové dodavatele. V tomto případě nevidím, že bychom se s Janem Hamáčkem výrazně rozcházeli,“ domnívá se Petříček.

Kdo bude novým šéfem české diplomacie?

Podle zatím dostupných informací není stále jisté, kdo Tomáše Petříčka v ministerském křesle nahradí. Původně se mluvilo o ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). Ten ale prohlásil, že se necítí připraven opustit svůj resort. „Nevím, kdo to bude. Nevím, jestli Jan Hamáček už předal premiérovi Babišovi mé odvolání. Jsem připraven, bez ohledu na to, kdo to bude, úřad předat,“ konstatuje odstupující ministr.

Než se Lubomír Zaorálek rozhodne, vedením Ministerstva zahraničních věcí byl pověřen právě předseda ČSSD Jan Hamáček. „Určitě by to nemělo trvat dlouhou dobu. Ministerstvo zahraničí si zaslouží ministra, který bude mít čas a energii řídit tento rezort,“ říká Tomáš Petříček.

Proč umělci nechtějí další změnu na postu ministra kultury? A jak se stačily na znovu otevření připravit knihovny? Poslechněte si celou odpolední publicistiku s Věrou Štechrovou.

Hosty Věry Štechrové byli:

  • Tomáš Petříček, odvolaný ministr zahraničí (ČSSD);
  • Jakub Vedral, člen prezidia Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu;
  • Tomáš Řehák, ředitel Městské knihovny v Praze.
autoři: Věra Štechrová , vla
Spustit audio

Související