Tomáš Garrigue Masaryk nebrojil proti pivu, ale proti pokoutným pálenkám, které otupují mysl, upřesňují autoři knihy Praha ožralá
Petr Stančík a Radim Kopáč zmapovali osmdesát pražských hospod, v nichž se psaly kulturní dějiny. Alkohol hrál v českých dějinách od doby národního obrození naprosto zásadní roli, říkají autoři. Když lidé nemohou do hospody, dostanou se tam skrze čtení knihy – a to i do náleven, které dávno zanikly. Alkohol je velmi důležitá podmínka tvorby samotné, pro Nerudu, Haška, Hrabala a další. Jaké zaniklé hodpody by rádi navštívili? A k jakým objevům na svých průzkumech došli?
Související
-
100 let se Švejkem. „Hašek nastavuje zrcadlo, to lidé nemají rádi,“ říká spisovatelův vnuk
Před sto lety poprvé vyšla kniha Osudy dobrého vojáka Švejka. Dočkala se překladů do celé řady jazyků, na Ukrajině dokonce vyšel i Švejk pro děti. V čem je genialita Haška?
-
Nejlepší české pivo vaří podle Němců žena
V Norimberku se udělovaly ceny v mezinárodní soutěži Evropská pivní hvězda. Jednu z kategorií vyhrála Nataša Rousková z přerovského pivovaru Zubr.
-
V Česku chybí sládci, mizí v cizině. ‚Jsou žádaní, protože naše pivo je specifické,‘ říká jeden z nich
Vystudují a odejdou do zahraničí, do Ruska, Japonska nebo Jižní Koreje. Takový je osud řady mladých sládků. Na jejich nedostatek si přitom dlouhodobě stěžují tuzemské pivovary.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.