Tipy na víkend 8.–10. února

Masopust je v plném proudu, a tak vás v tipech na víkend zveme na veselici na zámek Sychrov, do pražského Karlína nebo na Chrudimsko, kde uvidíte průvod zapsaný na seznam UNESCO. Zamířit můžete také na hrad Veveří, kam se sjedou nejlepší uzenáři z celé Moravy. Ať se vám víkend vydaří.

Druhý únorový víkend provoní Veveří, jeden z nejstarších a nejrozsáhlejších hradních areálů na Moravě, moravské uzené. Sjedou se tam nejlepší uzenáři z celé Moravy. Budete mít možnost ochutnat tradiční moravské klobásky, paštiky, uzený bok, zabijačkové a další speciality. Přímo na místě se bude péct chléb, nalévat moravská slivovice a svařené víno. Uvidíte vodění masopustního medvěda, prohlédnete si hradby hradu nebo se můžete zúčastnit workshopů, které se věnují uzení, tradiční úpravě masa.

Obce Vortová a Studnice na Chrudimsku se chystají v sobotu na masopustní průvod. Půjdou v něm maškary z Hlinecka, které jsou na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Průvod vyrazí ve Vortové v 8 hodin a ve Studnici v 9 hodin.


Zobrazit tipy na víkend 8.–10. února na větší mapě

Také v Děčíně se můžete v sobotu zapojit do maškarního masopustního průvodu. Ve 14 hodin se půjde ze zoo na místní zámek.

I zámek na Sychrově pořádá v sobotu masopust. V zámeckém parku bude přes 30 stánků, vystupovat budou folklórní soubory Horačky z Hodkovic a Krkonošský Horal. Masopustní veselice začíná v 9 hodin.

Zabijačkové hody, jelita, jitrnice, masky, žongléři, skákací hrady, hudební vystoupení, pohádka pro děti nebo maškarní průvod. I to vás čeká v sobotu na pražském Karlínském náměstí, kde se uskuteční v pořadí už 10. Karlínský masopust. Vezměte s sebou své děti, zapojit se může celá rodina. Chystá se bohatá porce hudby na pódiu, kde se představí ABBA Stars, BSBB, Děda Mládek Illegal Band nebo třeba Heidi Janků. Pochutnáte si na spoustě dobrého jídla a pití, přichystaná je zabijačka a součástí akce jsou také farmářské trhy. Menší děti se mohou těšit na pohádku a předvádění řemesel nebo tvořivé dílny. To vše najdete v budově Karlínského Spektra. Největší atrakcí bude bezesporu tradiční masopustní průvod z Kaizlových sadů na Karlínské náměstí s koňským povozem, živou hudbou, kejklíři a loutkáři, který celou velkolepou akci zahájí ve 13 hodin. Program, který se bude z velké části konat venku, neskončí dříve než v 18.30 hodin.

Malostranské masopustní veselí si můžete v sobotu užít před hostincem U Černého vola na pražském Loretánském náměstí. Vypukne ve 13 hodin.

V sobotu večer v 19 hodin bude mít v pražské Meetfactory premiéru multižánrový projekt Veřejný dům, který reflektuje únorové období masopustu a karnevalů. Vstup je zdarma.

Nechcete být na Valentýna sami? Seznamte se v divadle! Pro všechny nezadané, kteří chtějí být na svatého Valentýna už zadaní, připravují Městská divadla pražská na tuto sobotu od 18 hodin v Divadle Rokoko další z večerů pro nezadané ženy a muže ve věku 25 až 45 let. Návštěvníci se mohou těšit na komedii Monty Pythonův létající kabaret a bohatý doprovodný program moderovaný herci Mášou Málkovou a Jiřím Hánou. Chybět nebudou ani oblíbené prohlídky zákulisí divadla a tombola o lákavé ceny. Vyhrát můžete snídani do postele, masáž, mytí auta na místě a v čase dle vlastní volby a spoustu dalších cen.

Naivní divadlo v Liberci připravilo na tuto sobotu od 17 hodin první premiéru v roce 2013. Uvede jednu z nejpovedenějších pohádek Jana Wericha – Až opadá listí z dubu.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové připravuje na sobotu premiéru dramatizace Krysaře Viktora Dyka v režii Jana Friče. V titulní roli se divákům představí David Smečka. Pro vytvoření nové úpravy Dykovy novely pro divadlo si režisér zvolil mladého dramatika Ondřeje Novotného, který do Dykova textu zakomponoval i verše českých básníků Ivana Blatného, Josefa Hory a Filipa Topola.

Samec orangutana bornejského Besar se narodil 8. února 2005 a oslava jeho narozenin se koná v sobotu v 11 hodin u expozice orangutanů v pavilónu Ptačí svět v zoo ve Dvoře Králové. Besar žije v expozici se svojí matkou Žanetou a dvouletou sestrou Tessou. Narozeninové dorty ze želatiny a ovoce musí být připraveny tři, protože kdyby byl jenom jeden, Žaneta by ho svému synovi určitě zabavila. Kromě dortů dostanou orangutani i další dobroty.

Vydejte se v sobotu na skvělé recesistické závody v Plavech na Jablonecku, totiž na vyhlášené lety na saních. Začínají v areálu bývalého skokanského můstku ve 12 hodin.

V Zábřehu si při běhu s kufrem v sobotu můžete připomenout slavného rodáka a dobrodruha Jana Eskymo Welzla. Recesistická akce je součástí festivalu Welzlování. Začíná ve 14 hodin na kopci Humenci.

Navštivte o víkendu v pražském kině Evald přehlídku severských filmů Nordfest. Sedmý ročník nabízí tituly hrané i dokumentární, které doplní přednášky o cestování. Vstupenky se prodávají po 99 Kč. Podrobný program přehlídky a více informací o filmech naleznou zájemci na adrese www.evald.cz.

Hrad Karlštejn už má o víkendech opět otevřeno, a to vždy od 10 do 15 hodin. Návštěvníci zatím budou moct navštívit základní okruh s historickými interiéry Císařského paláce, kde byly soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV. V klenotnici mohou návštěvníci zhlédnout repliky české svatováclavské a říšské císařské koruny a uvidí také karlštejnský poklad představující kolem 40 exponátů, které byly dříve součástí kaple hradu a sloužily k provádění církevních obřadů.

Ve výstavních prostorách Staroměstské radnice v Praze byla zahájena retrospektiva prací malíře, grafika a ilustrátora Tomáše Bíma. V Křížové chodbě, Rytířském sále i v románsko-gotickém sklepení soustředila na 250 jeho děl. Vystavena tu budou do konce února. Bímovy grafiky zavádějí milovníky výtvarného umění do barevných domácích i exotických krajin, na venkovské plovárny, do oprýskaných maloměstských dvorků, k ohradám, na městskou periferii i do opuštěných zákoutí. Autor vystavuje malebné obrázky tenisových kurtů, golfových hřišť nebo světa automobilismu. V jeho téměř nostalgicky laděných a úsměvně poetických dílech chybějí lidské postavy, přesto se zdá, jako by právě odešly.

Nejnovější práce Vladimíra Houdka, aktuálního laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého, vystavuje galerie Polansky sídlící v Praze na Smíchově. Expozice potrvá do 23. března. Galerie má otevřeno od středy do soboty od 14 do 19 hodin. Leitmotivem Houdkovy práce nadále zůstává kruh, který autor mnohokrát zpracoval především za použití kombinace malby a koláže a redukované barevnosti. Osmadvacetiletý Houdek pochází z Nového Města na Moravě, studuje AVU v Praze v ateliéru Vladimíra Skrepla. V roce 2010 získal Cenu kritiky za mladou malbu. Na začátku své kariéry se Houdek soustředil na expresivní narativní malby, postupně však v jeho díle začaly dominovat stále větší monochromní plochy.

Výtvarné práce Radka Pilaře, který v 80. letech patřil k průkopníkům videoartu v českých zemích, představuje výstava v pražské holešovické galerii Restart. Expozice, jež představuje jeho videa doplněná krátkým životopisným dokumentem, potrvá do 17. února. Výstavou se také představí obnovená Asociace videa a intermediální tvorby, která měla jako svůj hlavní program experimentální filmovou a video tvorbu. Klíčovým heslem byl elektronický obraz, který podle Radka Pilaře měl sílu vyvážit všudypřítomný tlak oficiální produkce. Obnovením asociace chtějí její původní členové mimo jiné navázat bližší kontakty se současnými tvůrci z oblasti videa a intermédií.

Rok lidové architektury zahájila v pražské Trmalově vile výstava Slavné stavby Jakuba Bursy a jihočeských lidových mistrů. Připomínka lidové architektury, která není tak propagována jako městské historické stavby nebo průmyslové památky, se váže k letošnímu výročí zednického mistra a stavitele Jakuba Bursy. Narodil se 21. července 1813.

Studenti pěti českých uměleckých škol představují svou tvorbu na společné výstavě v brněnském Domě umění. V expozici nazvané Hi5! převažují videa, instalace a fotografie. Návštěvníci však ve výstavních síních najdou také slisovaný vrak auta, kamennou směnku nebo stěnu „pomalovanou“ dvěma stovkami barevných rachejtlí. Expozice Hi5! uzavírá sérii menších výstav v Domě pánů z Kunštátu, na kterých se postupně představili studenti pěti zúčastněných vysokých škol. Tentokrát dostali společný prostor v hlavních sálech Domu umění na Malinovského náměstí.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio