Tipy na víkend 8.–10. července

8. červenec 2011

Prázdniny jsou tady. Těm, kteří se rozhodli alespoň zatím trávit letní volno v České republice, můžou přijít vhod víkendové tipy Radiožurnálu. Zavedou vás třeba do historie, ale stejně tak se můžete věnovat sportu, konkrétně jízdě na kole nebo koupání v rámci Evropského dne koupání v řekách. Námětů, čemu se o nadcházejících volných dnech věnovat, pro vás máme mnohem víc.

Až do sobotního večera pokračuje v Karlových Varech 46. mezinárodní filmový festival. Přijďte si užít lázeňskou i filmovou atmosféru. Třeba tu potkáte také naše reportéry na segwayích. Když je vyfotíte a fotku nám pošlete, můžete vyhrát digitální fotoaparát. O našem vysílání v Karlových Varech i soutěži se dozvíte na filmzurnal.rozhlas.cz.

Ze Slepičích hor až na Mars – to je podtitulek 11. ročníku jedinečného bodovacího závodu dvojic na horských kolech Merida Bike Adventure 2011. Závod se uskuteční 9.–10. července v oblasti Novohradských a Slepičích hor a Třeboňska. Již je přihlášeno přes 1100 závodníků z mnoha zemí Evropy. Stále je však možné sehnat startovní číslo nebo se zúčastnit BA Open, tedy veřejného závodu nanečisto, který připravili pořadatelé z USK Praha pro zájemce zdarma.


Zobrazit tipy na víkend 8.–10. července na větší mapě

Máte rádi vzrušující souboje na motorkách? Pak si nenechte ujít Světový šampionát Superbiků a přijďte se podívat na umění Maxe Biaggiho, Carlose Checy nebo našeho Jakuba Smrže. Závody špičkových motocyklů se konají 8. až 10. července na Masarykově okruhu u Brna. V neděli se můžete těšit i na vystoupení kaskadéra Pepy Čipera, které začíná v 11 hodin. Zpravodajové Zelené vlny, kteří se u vstupu na závod prokáží svou identifikační kartičkou, mají vstup zdarma.

Přijďte se vykoupat k řece! Je to naprosto jiný zážitek, jaký vám drahá koupaliště a bazény s chlorovanou vodou nenabídnou. S touto výzvou přichází v neděli 10. července občanské iniciativy v celé Evropě včetně České republiky. Na mnoha místech v přírodě u řek se lidé svým setkáním připojí k oslavě Evropského dne koupání v řekách. V Praze, v Děčíně, Lysé nad Labem, Mělníce, Křešicích u Litoměřic, Třeboni nebo Přímělkově na Jihlavsku se druhou červencovou neděli sejdou lidé u řek. Evropský den koupání v řekách vyhlašuje pravidelně Síť evropských řek.

Také Brno nezůstává pozadu. Po loňském pilotním hojně navštíveném koupání opět láká do trávy na břeh Svratky nejen všechny Brňany. Součástí akce bude vycházka s odborníky a následný piknik v trávě za doprovodu hudby. Akce vyvrcholí společným skokem do vln řeky, takzvaný Big Jump. Společný je také cíl akce, totiž užít si den v přírodě, oslavit řeky a upozornit na nutnost jejich ochrany.

A další akce spojená s vodou. Umí pivní sud plavat? Lze projet Dvorem Králové na lodi? Je cesta po vodě ze Dvora Králové do Stanovic u Kuksu rychlejší? Na tyto otázky dostanete odpověď, jestli se zúčastníte Tambor Neckyády 2011 v sobotu ve Dvoře Králové. Portál Královédvorsko, vodácký oddíl Dvora Králové nad Labem a pivovar Tambor pořádají sjezd Labe. Máte-li loď, necky, vor nebo něco, co umí plout nad vodou, přijďte to vyzkoušet. Sraz je před 9.30 hodin v Podháji u Dvora Králové. Nemáte-li pravidlo, přijďte podpořit účastníky podél řeky Labe.

Třetí ročník Folkového Mračení se uskuteční v sobotu na hradě v Červeném Újezdě u Unhoště. Akce se koná v pěkném prostředí s krytými prostory, kdyby se počasí pokazilo. Mezi stálice Folkového Mračení patří kapela Strašlivá podívaná hrající historizující folk a skupina Quanti Minoris produkující hradní rock.

Noc na Karlštejně míří do kraje rybníků. Původní muzikál unikátní soubor složený z profesionálů i ochotníků, kteří jsou doma v kraji kolem dolního toku řeky Berounky, zahraje tento víkend na zámku v Třeboni. Začátky představení jsou v pátek i v sobotu ve 20 hodin.

Středověký řemeslnický trh s kulturním programem a živými zvířaty bude na hradě Kunětická hora u Pardubic v sobotu od 10 do 17 hodin. Letos nabídku doplní pěstitelé ovoce, zeleniny, výrobci mléčných produktů a regionální potravináři. Pořadatelé připravili i tvůrčí dílny pro děti, kde si budete moct vyzkoušet jednotlivá řemesla, zejména kroužení na kruhu, kování, drátování a zdobení perníků. Sdružení Dobré divadlo touto akcí láká děti od počítačových her na romantický hrad. Lidoví řemeslníci z Česka, Slovenska a Polska předvedou svou šikovnost, nabídnou k prodeji originální výrobky a zapojí zvídavé děti do tvůrčí práce. Hrad se na celý den změní v tvůrčí dílnu. Stánky budou na nádvoří i podél cesty na hrad.

Chebská Galerie 4 připravila novou výstavu v Křížové chodbě v rámci cyklu Chebané vystavují. Jmenuje se Libre Choix a uvidíte na ní volný výběr z fotografií Karolíny Koblenové a Zbyňka Illka.

Městské muzeum ve Volyni zve na výstavu Petr Dillinger – Krajina a ženy. Uvidíte protáhlé postavy žen v krajině i krajinu bez žen. A pak zase jenom ženy. Jde o výběr z tvorby brněnského malíře, grafika a ilustrátora s kořeny ze šumavského Zejbiše.

O víkendu zve hrad Sovinec na Střevíc kněžny Hortenzie. Jde o pohádkovou akci s celodenním programem. V rámci ní uvidíte Tajuplný příběh s čerty a bílou paní, Klauna a kejklíře Oldu Půpu nebo Vodnickou pohádku. Vystoupí i skupina scénického šermu Allegros.

Areál Muzea lidových staveb v Kouřimi láká po celé léto k příjemnému prožití volného času. Návštěvníci si v doprovodu průvodce nebo samostatně mohou prohlédnout devět větších obytných a hospodářských objektů z oblasti středních, východních a severních Čech, které doplňuje několik drobnějších památek. Každá sobota bude věnovaná jednomu řemeslu a pohádkám, které se k tomuto řemeslu vztahují. Čtení pohádek a příběhů podporuje projekt Celé Česko čte dětem. V sobotu bude ve skanzenu tkadlena a přadlena a bude se číst pohádka z knihy Karla Jaromíra Erbena O třech přadlenách.

Součástí programu letní dílny komorní hudby Novoměstské Slunohraní jsou večerní koncerty na nádvoří Horácké galerie v Novém Městě na Moravě. V sobotu od 20 hodin se koná závěrečný koncert. Slavnostní večer vás nechá nahlédnout „pod pokličku“ Novoměstského Slunohraní a přinese neopakovatelný hudební zážitek. Uslyšíte Janáčkovo kvarteto ve složení Miloš Vacek, Vítězslav Zavadilík, Jan Řezníček a Břetislav Vybíral.

V sobotu můžete vyrazit i na hory. Pokud pro vás nejsou vysokohorské túry, zkuste Oslavy 100. výročí Bílého mostu ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Od 10 hodin vás čeká slavnostní zahájení v prostorách Bílého mostu a bohatý program v tradičním krkonošském duchu s hudebním doprovodem. Součástí oslav je pestrý dětský program Pašerácká stezka. V 11 hodin startuje zábavný den plný her, soutěží a odměn pro všechny účastníky, na děti čeká i kreativní dílna Puntík.

Sobota bude v Podorlickém skanzenu v Krňovicích ve znamení už tradičního srazu starých automobilů, motocyklů a traktorů (do roku výroby 1950). Pro řidiče historické techniky bude připravena jízda zručnosti, a tak bude možné obdivovat nejen jejich dovednost, ale i ovladatelnost strojů. Otevřeno bude od 10 do 17 hodin. Parkování u skanzenu je zdarma, občerstvení je k dispozici. Kromě veteránů však bude ke zhlédnutí celá expozice a rozestavěná budova rekonstruovaného vodního mlýna z Bělče nad Orlicí.

Myslíte si, že otevřít muzeum za pouhé čtyři týdny není možné? Zni to neuvěřitelně, ale muzeu mladého umění Artbance se to podařilo. Najdete ho v nejcentrovanějším centru Prahy – na Karlově ulici v barokním paláci hned u Karlova mostu. Z desítek let zanedbaného paláce v centru Prahy se stalo centrum současného mladého umění, které pomáhá mladým umělcům nastartovat jejich kariéru. Muzeum v sobě kombinuje stálé a zároveň proměnlivé expozice, složené ze stěžejních a kultovních děl posledních 20 let českého výtvarného umění, a programu Young visual art, prostoru věnovaného jednotlivým vysokým uměleckým školám z České a Slovenské republiky, které zde prezentují díla svých studentů, absolventů i pedagogů. Prostory barokního paláce nabízejí šokující svědectví o necitlivých stavebních úpravách provedených za komunistického režimu na historických památkách. V paláci Colloredo-Mansfeld byly sice provedeny základní úpravy nutné pro využití galerijních prostor, ale objekt ještě čeká rozsáhlá rekonstrukce. Palác si přesto část svých šrámů ponechá – některé neřízené intervence se totiž staly nedílnou součástí expozic. Do muzea se můžete vypravit od úterý do neděle, otevřeno je po celý rok.

Na prázdninové měsíce připravilo Regionální muzeum v Kolíně opravdovou lahůdku. Po 68 letech je opět k vidění výstava Chrám sv. Bartoloměje ve fotografiích Jaromíra Funkeho. Cyklus fotografií chrámu svatého Bartoloměje vznikl na objednávku Městského úřadu v Kolíně a veřejnosti byl představen na výstavě v roce 1943. Fotograf Jaromír Funke je právem považován za jednu z nejvýznamnějších osobností české meziválečné fotografické avantgardy. Přestože byl okouzlen především moderní architekturou, nevyhýbal se ani fotografování starších památkových objektů. Fotografický cyklus 56 fotografií chrámu svatého Bartoloměje zahrnuje celkové pohledy na chrám, ale i průhledy do interiéru a detaily vnitřní výzdoby a mobiliáře. V době, kdy chrám sv. Bartoloměje není přístupný veřejnosti, je výstava jedinečnou šancí osvěžit si jeho genius loci. Přispěje k tomu určitě i původní paspartování fotografií a celková atmosféra výstavy, která je otevřena do 28. srpna v hlavním výstavním sále Regionálního muzea v Kolíně, v Červinkovském domě.

V Rankovicích probíhá tento víkend alternativní a undergroundový festival ve Stodole u Buba.

Na limitovanou sérii komentovaných technologických prohlídek s minidílnou pak můžete zavítat na hrad a zámek Bečov nad Teplou. Víkendová akce se jmenuje (Ne)tušené souvislosti – Dobrodružství vápna a písku.

Až do neděle 10. července vás v krásném prostředí města Boskovice čeká několik hudebních scén různých žánrů, divadla pro děti i dospělé, filmy, výstavy, DJ, cyklovýlet i bohatý doprovodný program. V rámci festivalu Boskovice 2011 se můžete vrátit i do minulého století. Celý víkend tam můžete prožít příběhy, které se v místě odehrály, a to v rámci výstavy Fotografie z boskovické židovské čtvrti z 30.–80. let minulého století.

Výstava s názvem Do Mexika za přírodou a lidmi je výsledkem putování osmi přírodovědců po semiaridních oblastech Mexického vnitrozemí. Jednalo se již o 8. výpravu Společnosti pro výzkum a ochranu fauny ZOOGEOS Bohemia, která se konala na přelomu března a dubna 2009. Jádro výstavy tvoří více než stovka fotografií s doprovodným textem, které dokumentují život lidí i přírodní krásy této nádherné země. Kromě kaktusů, na které byla tato výprava zaměřena, jsou na fotografiích také zvířata, zajímavé historické stavby nebo momentky ze života cestovatelů. Výsledkem expediční práce M. Strnada je 60minutový filmový dokument, který je rovněž možné během výstavy zhlédnout. Výstavu můžete navštívit až do 28. srpna v Regionálním muzeu Mělník.

Mělníka stejném místě můžete o prázdninách až do 28. srpna v muzejní kavárně zhlédnout menší výstavky místního fotografa Ladislava Záruby. Jedná se o Portréty obyvatel Kačáku, které pořizoval více než 2 roky. Malý rybníček u autobusového nádraží v Mělníku má zajímavé obyvatele, kteří zde žijí nebo se jen zastavují na své pouti přírodou. Jako doplnění bude k vidění několik fotografií, které ukazují jarní květy z Hořínského parku.

Právě tento víkend by mohl být ten pravý pro návštěvu safari. Neposíláme vás do Afriky, ale milovníky přírody a fotografování zveme na unikátní dvoudenní fotografický workshop FOTOSAFARI, který v královédvorské zoo připravil fotograf a dokumentarista Jan Svatoš. Netradiční dílna simuluje podmínky fotografického safari a pro účastníky vytváří jedinečné podmínky k fotografování. Čeká vás jízda v off-road voze, noční safari, návštěva zákulisí zoo a krmení žiraf nebo práce s rýžovým stativem. Atmosféru Afriky přiblíží i nocování ve stanu přímo uprostřed zoo s výhledem na pakoně, pštrosy a antilopy. Dozvíte se nejen praktické rady v tématických přednáškách a zbystříte své vidění, ale odnesete si i praktické informace, jak fotografovat zvířata nejen v zajetí, ale i ve volné přírodě. Workshop je vhodný také jako příprava na fotografickou cestu do Afriky. Počet míst je omezen, proto s rezervací neváhejte a pište obratem na photo.navraty@gmail.com.

Na svém turné po Evropě vystoupí v Braníku a u Salvátora smíšený komunitní sbor z Floridy Bach Ensemble s repertoárem duchovní hudby, žalmu a spirituálu. Tento sbor je jedna velká rodina. Na obou pražských koncertech bude dobrovolné vstupné, které bude použito na dobročinné účely. V sobotu je v branickém kostele připraveno pohoštění a beseda s dirigentem a členy sboru. Druhý koncert je v neděli po bohoslužbě.

O tomto víkendu můžete zkusit i tradiční Borůvkobraní. Koná se v areálu zámku v Borovanech. Na Borůvkobraní bude zpřístupněna nová expozice v Klášterním muzeu věnovaná církevním oděvům. V nově rekonstruovaném areálu zámku (bývalého kláštera) se v neděli představí kapela Harlej. Nedělní večery budou patřit divadelním prohlídkám bývalého kláštera Borovanské múzy.

Na zámku v Mnichově Hradišti vás čeká každou prázdninovou sobotu mimořádná prohlídka s Českým rozhlasem Zákulisí a jevištní technika zámeckého divadla. Jde o výjimečnou prohlídku speciálně chráněných originálních prostor jeviště a mechaniky zámeckého divadla s odborným výkladem kastelána. Neděle tamtéž nabízí pohádková dopoledne Za pověstmi Českého ráje a Pojizeří. Můžete si užít dětskou prohlídku zámku s pohádkou a průvodcem v dobovém kostýmu a také loutková představení.

Za pohádkou se můžete vypravit i na hrad Rabí. Tam vás v sobotu od 15 hodin čeká další ze skvělých pohádkových příběhů pražského souboru Divadlo Buchty a loutky – Zlatá husa.

Zajímavá vinařská akce Dobývání dobšických sklípků aneb hudba v uličkách vás čeká tento víkend v Dobšicích na Znojemsku. Pro všechny milovníky vína, hudby a historie propojuje degustaci vín přímo ve sklípcích místních vinařů s hudebním zážitkem a s připomínkou Napoleonské bitvy u Znojma roku 1809 za účasti Spolku přátel Hroznové kozy.

O víkendu se v Botanické zahradě hlavního města Prahy uskuteční premiéra výtvarného kurzu pro začínající a pokročilejší malíře. A v neděli je tu zase koncert v rámci cyklu Hudebních toulek.

Hrad Radaně v Plzeňském kraji zve na historický víkend. Čekají vás šermířská a hudební vystoupení, lukostřelecký turnaj pro dospělé i dětská střelnice z luku, kuše a praku, na hradě bude možné zkusit i ruční ražbu mincí, výrobu svíček, malování na obličej, uvidíte také historického kováře nebo poutníka Hrocha.

Ti nadanější z nás možní osloví letní výtvarná dílna pod vedením umělkyně Pavly Sceránkové, s podtitulem Vzpomínky na místa, kde jsem nebyla. Koná se od tohoto víkendu až do 16. července. Lektorské oddělení Sbírky umění 19. století Národní galerie v Praze pořádá letos dílnu zaměřenou na práci se sochou, objektem a prostorem v prostředí barokního kláštera Plasy a jeho okolí. Účastníci si vyzkouší kromě tradičních výtvarných technik, jako je kresba nebo socha, také tvorbu objektu a instalace. K dispozici budou mít pracovní nástroje, materiál a odborné vedení současné slovenské. Každý den dílny bude mít své téma. Na konci proběhne prezentace pro veřejnost. Součástí programu dílny budou večerní přednášky otevřené široké veřejnosti.

Chystáte se o víkendu pod stan? V sobotu bude zahájen provoz veřejného tábořiště v Malé Morávce. Tábořiště je vybaveno novým sociálním zařízením s teplou vodou a sprchami.

V ostravské zoologické zahradě na vás čeká kromě dalších zvířat i sloní samička Rashmi narozená 12. dubna. Nejenom vaše děti určitě pobaví stále odvážnější slůně vydávající se na průzkum celého výběhu, během něhož se snaží nebojácně překonávat i nejrůznější překážky. Čekají na vás i jiná mláďata, která se začala líhnout v hejnu plameňáků kubánských. První se vyklubalo v neděli 3. července. Do dnešního dne jsou na světě tři malí plameňáci. Návštěvníci mohou nové přírůstky velmi dobře pozorovat ve výběhu v bezprostřední blízkosti vstupu do zoo. První dny po vylíhnutí se mláďata zdržují na vyvýšeném hnízdě vybudovaném ze směsi bahna, písku a zbytků rostlin, záhy se však vydávají na obhlídku okolí a i do vody.

Filmové výstavy na Velharticích a v Horšovském Týně jsou hitem letní sezóny. Česko teprve objevuje filmovou turistiku, tedy navštěvování míst spjatých s natáčením některého z populárních filmů. Mezi památkami v Plzeňském kraji vede například filmaři oblíbený hrad Švihov, kde se natáčel filmový hit Tři oříšky pro Popelku nebo neobvyklý snímek Šašek a královna. Hrad Rabí, známý například díky natáčení filmu Markéta Lazarová, který se letos dočkal na karlovarském filmovém festivalu představení digitálně opravené kopie, čas od času nabízí promítání filmů na plátno zakrývající kamenné hradní zdivo. Hrad a zámek Horšovský Týn ovšem souvisí s kinematografií i jinak. Každoročně se na jeho nádvoří koná dětský filmový festival Juniorfest.

Letos nabídly památkové objekty v regionu i zajímavé výstavy spjaté s pozoruhodným světem za stříbrným plátnem. Hrad Velhartice například výstavu Fantastický svět Karla Zemana. Interaktivní výstava přibližuje svět Cesty do pravěku, Ukradenou vzducholoď, Vynález zkázy i celou řadu filmů a filmových postaviček či rekvizit z divácky oblíbených filmů režiséra Karla Zemana.

V sobotu bude ve 14 hodin v Jílovém u Prahy zahájen už 6. muzejní potlach pro všechny příznivce trampské písničky a zábavy. Vystoupí například Jitka Vrbová, Kamarádi staré řeky, Kansas trio, Tomáš Pergl, skupina Bandoleros a další. Jílovský potlach patří k tradičním akcím jílovského regionu a za šest let své existence si vytvořil stálý okruh svých příznivců. Setkávají se tu mladí i staří členové mnohých trampských osad, takže vedle setkání s písničkou tu hraje důležitou roli i setkávání kamarádů, vzpomínání a vše, co k dobrému potlachu patří. Navíc za symbolické vstupné 30 a 50 Kč. Potlach trvá od 14 do 20 hodin večer, leckdy se protáhne i do pozdějších hodin. K potlachu patří také opečená klobáska a vychlazené pivo na osvěžení. I to zde návštěvníci naleznou. Potlach se uskuteční za každého počasí. Pro případ nepřízně je v muzeu k dispozici nově rekonstruovaný sál pro více než 120 návštěvníků.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Gulda.

autor: jve
Spustit audio