Tipy na víkend

11. srpen 2006

V Tipech na víkend vás tentokrát zveme na bitevní pole. A můžete si vybrat: buď okusíte atmosféru dob napoleonských válek u Brna, nebo se časem vydáte ještě dál, až do dob raného středověku do archeoskanzenu v Modré. Pokud jste mírumilovní a bitvy vám nic neříkají, pak se můžete o víkendu vypravit třeba na Valachiádu do Frenštátu, do Slavonic na slavnosti Trojmezí, nebo na posvícení do pražské botanické zahrady. Pěkný víkend!

Statečnost obránců Brna při obléhání švédskými vojsky v roce 1645 si můžete připomenout o víkendu. Třídenní maraton duchovních i světských oslav nese název Den Brna. Na programu je například rekonstrukce útoku Švédů na hradby Špilberku. Už od pátku bude v Radnické ulici historický jarmark s hudebními i šermířskými vložkami. Od sobotního rána se pak budou městem procházet skupinky mušketýrů v kostýmech z dob třicetileté války. V poledne rozbijí tábor na Staré radnici a poté vyrazí na zteč Špilberku. Účinkujících bude asi 120, použijí i polní děla.

Výročí narozenin Napoleona Bonaparte si můžete o víkendu připomenout ve Slavkově u Brna na Napoleonských hrách. V sobotu se od v půl jedenácté budete moci seznámit s vojenskou historií, se životem vojáků i bojovou strategií. Od 15 hodin uvidíte ukázky bitvy. V neděli pak od 10 hodin na vás čekají ukázky moderní techniky a výcviku české armády.

Svědky historické bitvy s názvem Veligrad 2006 se můžete stát o víkendu, pokud navštívíte archeologický skanzen v Modré na Uherskohradišťsku. Bitva v sobotu vypukne v 15 hodin a v neděli v pravé poledne. V Modré se také seznámíte s dobovým životem v raně středověké vesnici, zhlédnete ukázky lukostřelby a prakostřelby, boje na volské kůži nebo ukázky řemesel.

V Králíkách na Ústeckoorlicku je na sobotu připraven hlavní program každoroční vzpomínkové akce s názvem Mobilizace - Cihelna 2006. Je určena především příznivcům vojenské historie i těm, kteří si chtějí připomenout 70. výročí zahájení výstavby československého opevnění na Králicku.

Veselý víkend na vás čeká na hradě Točník. Motto akce zní Dva dny plné zábavy a smíchu zažijete na Točníku a celá akce je pojatá v historickém duchu.

Hrad Cimburk u Koryčan ožil uměním. Můžete tam navštívit tradiční tvůrčí setkání nazvaná Dny múz. V tvůrčích dílnách si můžete zkusit batiku, keramickou tvorbu, asambláž nebo plastiku z různých materiálů.

reportérka

Na Valachiádu aneb první Velké valašské sportovní hry se můžete od pátku do neděle vydat do Frenštátu pod Radhoštěm. Uvidíte nevšední sportovní výkony, klání plné recese a zábavy. Na programu jsou disciplíny jako například "hod ovců", "přehazování trnek" nebo "přetahování o slivovicu". Poslechnout si budete moci například koncert Jarmily Šulákové nebo Ivana Hlase. Valachiáda začne na frenštátském náměstí v pátek v 10 hodin a potrvá tři dny.

Na Starodávný jarmark se můžete o víkendu vypravit do Dřevěného městečka v Rožnově pod Radhoštěm. Uvidíte Minicirkus s cvičenými opičkami a pejsky, s vrhači nožů i lasovou šou. Uvidíte divadelní a šermířská představení i vystoupení hudebních skupin. V sobotu jarmark začíná v 10 hodin, v neděli pak o půl hodiny později.

Čochtanova Třeboň, kterou sdružení Werichovci pořádá v pátek a sobotu v tomto historickém městě spjatém s vodou a vodnictvím, se při letošním devátém ročníku bude věnovat i 100. výročí narození Jaroslava Ježka. Na programu je také zpívání Ježkových písniček na náměstí, pořad kytaristy Jana Matěje Raka nazvaný Ježkovy voči a malování modrých obrázků. Hlavní program je připraven na sobotu, kdy v 9:00 začne na náměstí vodnický jarmark, na zámku se bude dopoledne soutěžit v netradičním chytáním kaprů. V 15:30 mají u kašny sraz účastníci průvodu "vodníků ze všech vod a vodovodů". Následuje přehlídka masek a akci večer ukončí rej bludiček a dalších strašidel.

V Českém Šternberku na Benešovsku v sobotu můžete navštívit Staročeský řemeslný jarmark. Už od rána tam pro vás budou připraveny stánky s gotickým sklem, medovinou, dřevěnými a keramickými výrobky, perníky a dalšími hezkými věcmi.

Vydejte se na zámek v Ratibořicích na Náchodsku v sobotu v noci. Při nočních prohlídkách, které začínají v 19 hodin a skončí až v půl jedenácté, budete mít šanci nahlédnout do života na zámku na konci 19. století.

Jazzové melodie, sestřihy z černobílých filmů i soutěž o dvojníky filmových hvězd - to všechno pro vás bude v sobotu od 19 hodin připraveno na akci Benátská noc na koupališti v Bělé pod Bezdězem. Pokud chcete nahlédnout do života filmových hvězd 30. let minulého století, neměli byste na Benátské noci chybět.

Mezinárodní hudební festival Love Planet rozburácí v pátek a sobotu areál pražského Výstaviště v Holešovicích. Na třech scénách vystoupí například britská legenda Pet Shop Boys, skotské kvarteto Franz Ferdinand, industriální metalová kapela Ministry a hiphopová hvězda Ice - T s formací Body Count z USA. Domácí hudební scénu na festivalu zastoupí řada předních kapel jako například JAR, Gaia Mesiah, 100řC, Priessnitz, Nierika, Clou, The Chancers nebo Vypsaná Fixa.

Nejúspěšnější zpěvačky z Čech i Slovenska se představí na hudebním festivalu Štěrkovna Open Music, který v pátek začíná u jezera v Hlučíně na Opavsku. Kromě zpěvačky roku a držitelky Anděla za nejlepší desku roku Lenky Dusilové a její slovenské kolegyně a majitelky ocenění Aurel Kataríny Knechtové, se můžete těšit na dalších 17 hudebních vystoupení. Festival slibuje také bohatý doprovodný program. Představí se například několikanásobný držitel světových rekordů v žonglování Jiří Kremser nebo známý tatér Bekus, který před zraky návštěvníků bude zdobit svůj model, který pod jehlami už strávil 150 hodin.

letní posezení

Máte rádi folkovou, country nebo bluegrassovou hudbu. Pokud ano, tak se v pátek a v sobotu zkuste vypravit do Kutné Hory. V parku pod Vlašským dvorem najdete tradiční festival Kutnohorská Kocábka. Organizátoři nachystali sérii několika koncertů, kde si každý přijde na své.

V Dobřanech na Plzeňsku se uskuteční v sobotu třetí ročník rockového festivalu Dobřany Rock Open, který propaguje kampaň na podporu třídění komunálního odpadu. Letošní kampaň se nese v duchu hesla Má to smysl, třiďte odpad. Kromě hudby jsou proto připraveny zábavné soutěže s touto tematikou. Vystoupí například Kabát Revival Plzeň, Lucie Revival, Nohavica Revival a další. Pro děti je připraven zábavný program. Hrát se bude od 15:00 do půlnoci, vstup je zdarma.

Sbor dobrovolných hasičů Véska z Dolan u Olomouce a skupina The Log zvou na setkání přátel dobré hudby a zábavy Country stodola 2006. Na akci můžete vyrazit v sobotu od 14 hodin do kulturního areálu za obchodem ve Vésce. K tanci a poslechu zahraje sedm kapel.

Obec Dobřejovice zve na sobotní hudební odpoledne ve znamení oslavy výročí 125 let od narození skladatele Václava Vačkáře. Zahraje Pražský salónní orchestr pod vedením dirigenta Václava Vomáčky. Součástí zahájení programu bude v 15.45 odhalení pamětní desky na rodném domě Václava Vačkáře.

Přes dvě desítky lidových, popových i rockových kapel vystoupí na šestém ročníku Romského hudebního festivalu, který se v sobotu uskuteční v zámeckém parku v Lysé nad Labem. Při nepříznivém počasí se akce přesune do areálu výstaviště v Lysé. Diváci se mohou těšit například na kapelu Gipsy Gromos z Chomutova, libereckou Cimbálovku či pražskou skupinu Čhavorikani Luma. Ze Železného Brodu přijede kapela Romsong, dále se představí Bertíkovci ze Slaného či nymburští Gipsy Billy.

V sobotu začne třetí ročník hudebního festivalu Pražské hudební slavnosti. Na večeru v pražském Rudolfinu se objeví skladby Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena, sólisty budou japonský basbarytonista Juki Takahaši a patnáctiletá houslistka Julia Turnovská.

V Mělníku budou v sobotu připraveny Slavnosti vína a gastronomie. Akce nazvaná Mělnický košt vypukne hodinu po poledni a bude spojena s ochutnávkou mělnických vín, gastronomických specialit, hudbou a historickým tancem.

O tom, co může způsobit taková nečekaná návštěva, se dozvíte, pokud v sobotu zamíříte do oranžérie Státního zámku Sychrov. Odpoledne tam skupina historického šermu Stilet sehraje představení Shůrydáno.

Snímkem Pohorská vesnice začíná 5. ročník filmového festivalu Film a dějiny 2006, tentokrát s podtitulem Venkov ve středoevropské perspektivě. Festival najdete na zřícenině hradu Orlík u Humpolce. Začíná ve 21 hodin.

Železniční společnost Tanvald připravuje na sobotu Parní víkend na zubačce. Nostalgická jízda parní lokomotivy, ozubnicové lokomotivy a historického vagónu vyráží z Liberce v 8:25.

Představením Lucerna od Aloise Jiráska začne v pátek odpoledne v Hronově na Náchodsku 76. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. V hlavním festivalovém programu vystoupí dvě desítky souborů, dalších šest souborů se představí v doprovodném programu. Slavnostní zahájení festivalu je naplánováno na sobotu od 15:30 před budovou Jiráskova divadla, už v pátek ve 22:00 bude vztyčena festivalová vlajka. Tradiční součástí nejstarší tuzemské přehlídky amatérského divadla budou také různé dílny a diskusní kluby

Ve Slavonicích v sobotu vrcholí slavnosti Trojmezí. Od 17 hodin si můžete například vyslechnout koncert hudební dílny Vladimíra Merty a Jany Levitové a večer od 20 hodin pak zamířit na závěrečný večírek - tedy veselé zakončení slavností ve víru funky hudby Vrtule, sambě, rumbě i čači.

Pokud nemáte program na neděli, udělejte si výlet na hrad Velhartice. Ve 14 hodin tam vypukne květinové odpoledne. Uvidíte výstavu květinových aranžmá a výstavu suchých svatebních kytic a také ukázky aranžování. S floristkou Hanou Šebestovou se budete moci poradit o tom, jak uvázat dárkovou kytici nebo jakými květinami si vyzdobit interiér.

V neděli na vás v botanické zahradě v Praze-Troji čeká pravé posvícení. Ve vinici sv. Kláry stejně jako ve venkovních expozicích zahrady bude pěkně živo, a to od 11 do 22 hodin. Těšit se můžete na ukázky tance ze středověké krčmy, na tanec s ohněm, na staročeské občerstvení, povídání o dravcích a ukázky sokolnictví, divadelní představení a také si budete moci zkusit střelbu z kuše a luku.

V Telči začnou v neděli dopoledne průvodem historickým centrem města Slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna a Mozartova jízda.

Duchovní hudba současných českých autorů se v neděli rozezní bazilikou na Svaté Hoře v Příbrami. Vrcholem koncertu bude premiéra skladby Blahoslavenství pražského varhaníka a skladatele Radka Rejška. Zazní i výběr hudby ke svěcení oltáře z dílny ředitele kůru plzeňské katedrály sv. Bartoloměje Miroslava Pšeničky.

VÝSTAVY A EXPOZICE:

Na pražské Kampě při cestě z náměstí k Sovovým mlýnům jsou vystaveny snímky zachycující přírodu i lidské výtvory v různých koutech světa pohledem z výšky. Volně přístupná přehlídka prací francouzského fotografa Yanna Arthuse Bertranda se jmenuje Země krásná neznámá - Planeta pohledem shůry.

V Lažišti u Prachatic můžete navštívit nové Návštěvnické centrum textilu. Součástí centra je ojedinělá interaktivní expozice s patnácti zastaveními, která vznikla ve spolupráci s vědeckými pracovníky z Textilní fakulty Technické univerzity v Liberci. Tam si můžete vyzkoušet práci návrháře textilních vzorů nebo výrobu nanovlákna. A dozvíte se také to, jak odlišit kvalitu textilu od laciného zmetku.

Plzeňský výtvarník a pedagog František Bálek vystavuje v Petropavlovské pevnosti v Petrohradě své sochy. V neobvyklých výstavních prostorách na chodbě bez oken je umístěno 40 jeho plastik z různých materiálů - kamene, skla, bronzu, epoxidu i perletě. Výstavu doplňují koláže fotografií jeho soch autora Jiřího Zahradníka.

Historie a současnost židovských památek Tachovska - tak se jmenuje výstava zhruba osmi desítek fotografií, reprodukovaných snímků, mapek, kreseb a náčrtků. Expozici pro muzeum Českého lesa v Tachově připravil známý plzeňský fotograf Radovan Kodera.

V Bystřici nad Pernštejnem budou o víkendu k vidění dvě desítky nových soch. Díla z šedé litiny, která byla odlita v nedalekých železárnách ve Štěpánově, budou vystavena na prostranství za městským úřadem. Vernisáž se bude konat v sobotu v 17:00 a zúčastní se jí 13 tvůrců, mezi nimi akademický sochař Zdeněk Makovský. V neděli, kdy se v Bystřici bude konat tradiční pouť, program doplní menší ukázky odlévání kovů.

Karlovarským krajem bude od pátku až do listopadu putovat ojedinělá výstavní kolekce výtvarných a dokumentárních fotografií věnovaných památkám v regionu. Soubor snímků několika autorů nejvýznamnější historické objekty v kraji nejen představuje, ale bude v jejich prostorách také vystavován. Měl by tak upozornit na stav památek a snahu o jejich obnovu. Prvním zastavením výstavy bude v pátek zámek Mostov na Chebsku.

Na skok do tikajícího světa budíků zve Regionální muzeum v Jílovém u Prahy. V expozici je pět set budíků od miniaturních až po velké a malované. Novější produkci reprezentují elektronické kýče například ve tvaru autíček, japonské výrobky a průřez poválečnou hodinářskou výrobou z Evropy a Ruska. Domácí hodináře zastupuje například typický zakulacený tvar umělohmotného budíku Prim z doby světové výstavy Expo 58, nebo slepecký budík stejné značky s odklápěcím víčkem a plastickými značkami místo čísel.

Obraz Adam a Eva německého renesančního malíře Lucase Cranacha staršího vystavuje Arcidiecézní muzeum v Olomouci. Obraz se řadí se mezi díla, jimiž autor výrazně přispěl k uznání erotiky a smyslovosti v malbě. Dílo vzniklo zřejmě kolem roku 1538.

Fotografie s pohledy na Pražský hrad z let 1900 až 1939 si od pátku můžete prohlédnout v prostorách samotného Hradu. Seznámite se se stavem budov a zahrad v prvních dvou desetiletích 20. století a se vzhledem Hradu po jeho přestavbách na sídlo prezidenta. Výstava s názvem Pražský hrad ve fotografii 1900 až 1939 v Tereziánském křídle Starého paláce navazuje na dřívější expozici, která dokumentovala památku v letech 1856 až 1900.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu